Connect with us

Social

Cel de-al nouălea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în operaţiunea KFOR, a demarat antrenamentele în Kosovo

Publicat

pe

Cel de-al nouălea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în operaţiunea KFOR, a demarat antrenamentele în Kosovo.

Potrivit comandantului contingentului, locotenent-colonel Veaceslav Balan, ofiţerii şi subofiţerii moldoveni, împreună cu cei italieni, sunt instruiţi de colegii lor din Ungaria, la capitolul „fire phobia” şi controlul mulţimii.

El a specificat că în acelaşi timp, grupul de genişti desfăşoară şedinţe privind pericolul muniţiilor neexplodate în regiunea Kosovo şi acţiunile în caz de depistare a acestora, la care participă militari din Slovenia şi Italia.

Locotenent-colonelul Balan a adăugat că în perioada mandatului, militarii Armatei Naţionale vor desfăşura operaţiuni de patrulare, pază şi apărare a obiectelor de importanţă strategică, misiuni de asigurare a securităţii bazei „Camp Vilaggio Italia”, inclusiv Mănăstirea Decane, precum şi misiuni de cercetare de geniu şi depistare a obiectelor explozive.

Contingentul KFOR-9, format din 41 de militari profesionişti, dintre care un ofiţer de stat major, şapte genişti şi un pluton de infanterişti, a fost detaşat în Kosovo la 9 iunie curent. Mandatul acestora va dura şase luni.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

De la 1 octombrie încă aproape 95 de mii de persoane vor primi pensii mai mari

Publicat

pe

De către

Începând cu 1 octombrie pensiile pentru aproape 95 de mii de persoane vor crește. Această majorare este ultima etapă de valorizare a pensiilor, reformă implementată de Guvern. În total, este vorba de 85 064 beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și de 9 753 de beneficiari de pensii de dizabilitate.

Urmare a acestei valorizări, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă crește cu 308,43 lei (cu 20%, până la o medie de 1784,94 lei), iar în cazul pensiilor de dizabilitate majorarea va constitui 415,24 lei (cu peste 40%, până la o medie de 1368,45 lei).

În etapa a patra de valorizare sunt revăzute pensiile pentru limita de vârstă şi cele de dizabilitate stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2017. Valorizarea va fi efectuată din oficiu, fără deplasarea beneficiarului la organul teritorial de asigurări sociale.

„O reformă complicată prin care ne-am dorit să corectăm o nedreptate. Acum avem certitudinea că am pus bazele unui sistem de pensii corect și echitabil. După încheierea acestei ultime etape, putem spune că am ajustat pensiile afectate de devalorizarea banilor în timp pentru toți cei care au fost nedreptățiți după anul 2000”, a subliniat premierul Pavel Filip.

Procesul de valorizare, care face parte din reforma pensiilor, a fost inițiat în 2017, iar Guvernul a reușit încheierea acestuia cu 1 an și jumătate mai devreme decât era preconizat inițial. În urma acestei reforme au fost revăzute pensiile a sute de mii de persoane:

1) Pensiile stabilite în anii 2001-2008 – valorizate la 1 aprilie 2017 (83 643 beneficiari);

2) Pensiile stabilite în anii 2009-2011 – valorizate la 1 noiembrie 2017 (67 653 beneficiari);

3) Pensiile stabilite în anii 2012-2013 – valorizate la 1 aprilie 2018 (54 165 beneficiari);

4) Pensiile stabilite în perioada 2014 – 31 martie 2017 – valorizate la 1 octombrie 2018 (94 817 beneficiari).

Citește mai departe

Social

Istoria captivantă a vaccinului: când a apărut și cum a evoluat

Publicat

pe

De către

Imunizarea populației datează de secole. Călugării budiști obișnuiau să  bea doze de venin de șarpe pentru a obține imunitate la mușcăturile lor. În China secolului XVII se practica infectarea intenționată cu un virus al ugerelor de vaci, care odată intrat în contact cu pielea omului, inducea o formă ușoară de variolă, astfel se practica imunizarea împotriva variolei.

Fondatorul științei despre vaccinuri în Vest este considerat Edward Jenner. Acesta, în anul 1796, a inoculat unui băiat de 13 ani vaccinia virus (virusul care afecta ugerele vacilor și se asemăna cu variola) și a demonstrat imunitatea la variolă. În 1788, primul vaccin împotriva variolei a fost creată. În perioada secolelor XVIII -XIX, practica sistematică de imunizare în masă împotriva variolei a culminat cu eradicarea globală a acesteia în 1979.

Experimentele lui Louis Pasteur au condus la dezvoltarea vaccinului viu atenuat împotriva holerei și a vaccinului antraxului inactiv la om (în 1897 și 1904). Vaccinul împotriva ciumei a fost descoperit în a doua jumătate a secolului XIX. Între anii 1890 și 1950, savanții au descoperit mai multe vaccinuri împotriva bacteriilor purtătoare de infecții, incluzând vaccinul împotriva Bacillis- Calmette- Guerin (BCG, vaccin utilizat preponderent împotriva tuberculozei), care este folosit și în zilele noastre.

În 1923, Alexander Glenny a dezvoltat metoda de inactivare a toxinei tetanosului (infecție cu potential fatal, caracterizată de spasme musculare) cu formaldehidă. Aceeași metodă a fost folosită pentru a elabora vaccinul împotriva difteriei în 1926. Vaccinul împotriva tusei convulsive a apărut după mai multe încercări și a fost înregistrată pentru uz în 1948 în SUA.

Metodele de cultivare a țesuturilor virale s-a dezvoltat între anii 1950 – 1985 și a dus la apariția vaccinului polio Salk (inactivat) și a vaccinului polio Sabin (viu atenuat oral). Imunizarea în masa împotriva poliomielitei a dus la eradicarea maladiei în mai multe regiuni ale planetei.

Au fost dezvoltate forme atenuate de rujeolă, oreion și rubeolă pentru a fi incluse în vaccinuri. Rujeola în prezent, poate fi următoarea țintă posibilă de eliminare prin vaccinare.

Cu toate că programele de imunizare demonstrează beneficii în masă, rezistența la vaccinare în unele grupuri, nu a încetat niciodată. În anii 1970 și 1980, a remarcat o perioadă de creștere a cazurilor de refuz al vaccinării și o descreștere a producerii vaccinurilor, ceea ce a dus la micșorarea numărului de companii care produc vaccinuri. Acest declin a fost încetinit în parte, prin punerea în aplicare a programului național de compensare a vătămărilor provocate de vaccinuri din SUA în 1986.

Moștenirea acestei epoci trăiește până în prezent în crize de aprovizionare și în eforturile continue ale mass-media de a face campanii împotriva vaccinării.

În ultimele două decenii s-a observat aplicarea geneticii moleculare în imunizare și această metodă a generat dezvoltarea imunologiei, microbiologiei și genomicii aplicate. uccesele curente includ dezvoltarea combinațiilor de vaccinuri împotriva hepatitei B, a vaccinului acelular împotriva tusei convulsive mai puțin reactogen și noi tehnici de fabricare a vaccinelor împotriva gripei sezoniere.

Genetica moleculară devine scena unui viitor luminos pentru vaccinologie, inclusiv dezvoltarea de noi sisteme de administrare a vaccinurilor (de exemplu vaccinuri ADN, vectori virali, vaccinuri vegetale și formulări topice), adjuvanți (vaccine auxiliare) noi, dezvoltarea de vaccinuri mai eficiente împotriva tuberculozei și vaccinuri împotriva citomegalovirusului (CMV), virusul herpes simplex (HSV), virusul sincițial respirator (RSV), boala stafilococică, boala streptococică, gripa pandemică, shigella, HIV și schistosomioza, printre altele.

Vaccinurile terapeutice pot fi, de asemenea, disponibile în curând pentru alergii, boli autoimune și dependențe.

Citește mai departe

Social

Mama unui student, care a muncit în SUA, și-a revendicat dreptul la 1 456 dolari

Publicat

pe

De către

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a recepționat o reclamație a unei femei privind prestarea necorespunzătoare a serviciilor de recrutare a studenților în Statele Unite ale Americii. Fiul acesteia a încheiat un contract de prestare servicii pentru a beneficia de un program de schimb cultural, achitând în contul firmei  pentru bilet de călătorie, asigurare loc de muncă, cazare, etc.

Reprezentanții firmei recrutante se obligau să achite studentului la expirarea vizei de ședere pe teritoriul SUA, impozitul pe venit pentru perioada încadrării în timpul muncii, inclusiv prin împuternicirea altei persoane.

Astfel, la prezentarea unei procuri eliberate de către Ambasada Republicii Moldova în SUA, consumatoarea avea temei legal ca să ridice banii achitați pentru taxe fiscale. Agentul economic, însă, a refuzat să revendice dreptul consumatoarei asupra sumei bănești, invocând că taxele nu pot fi rambursate printr-o procură.

În acest caz, consumatoarea a adresat o reclamație către agent economic, solicitând dreptul acesteia de a-și rambursa banii. Subiectul economic a refuzat satisfacerea pretențiilor consumatoarei, ceea ce a impulsionat-o să depună o plângere în cadrul APCSP.

Agenția a examinat petiția înregistrată și prin implicarea acesteia, agentul economic a acceptat soluționarea pe cale amiabilă a conflictului iscat, consumatoarei restituindu-se contravaloarea taxelor fiscale achitate în mărime de 1 456 dolari.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com