Connect with us

Economie

Câte întreprinderi mici și mijlocii sunt în Republica Moldova

Publicat

pe

Numărul IMM-urilor în anul 2016 a constituit 51 mii 600 întreprinderii,  în creștere cu o mie de întreprinderi sau cu 2 la sută față de anul 2015. Cele mai multe, 65 la sută, au fost amplasate în mun. Chișinău fiind urmate de cele din regiunea Centru cu 15 la sută, Nord –cu 12 la sută  și Sud 5 la sută.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii au activat pe parcursul anului 2016 peste 300 mii persoane, care au deținut 61 la sută din numărul total de angajați ai întreprinderilor din economia națională.

Totodată, veniturile din vânzări ale IMM-urilor în această perioadă au însumat 125 mln. lei sau 41,5 la sută din veniturile din vânzări în total pe economie.

Partea preponderentă a acestor întreprinderi își desfășoară activitatea în domeniul comerțului, constituind în anul 2016 circa 20 mii unități sau 40 la sută din totalul întreprinderilor mici şi mijlocii.

De notat că acestora le revine şi contribuția majoră în totalul veniturilor de vânzări generate de IMM-uri, de circa 49 la sută (sau 61 mln. lei).

Întreprinderile din comerț sunt urmate de IMM-urile din industria prelucrătoare și întreprinderile din domeniul activităților profesionale, științifice și tehnice.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

A fost creată Agenţia de Investiţii

Publicat

pe

De către

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Investiţii. Aceasta va fi creată prin fuziunea Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova și a Agenţiei Turismului și va fi subordonată direct Guvernului.

”Este o Agenție importantă și contăm pe o promovare adevărată, mult mai eficientă decât a fost până acum, fie că vorbim de serviciile turistice, fie că vorbim de atragerea investitorilor și prezentarea Republicii Moldova ca o destinație pentru investiții”, a spus prim-ministrul Pavel Filip.

Noua entitate are misiunea de a contribui la creşterea economică prin sporirea nivelului investițiilor străine, creșterea volumului exporturilor și dezvoltarea turismului.

Astfel, funcțiile Agenției țin de promovarea imaginii ţării pentru atragerea investiţiilor străine, susţinerea activităţii investiţionale şi protejarea investiţiilor, promovarea exporturilor, a turismului și fortificarea diplomaţiei economice.

În contextul creării Agenţiei, pe lângă funcțiile de atragere a investițiilor și de promovare a exportului, Ministerul Economiei şi Infrastructurii va prelua atribuția de elaborare a politicilor în domeniul turismului.

Transferul acestor atribuții către minister va asigura o deschidere mai mare și o comunicare mai eficientă a Guvernului cu investitorii străini, inclusiv cei strategici.

Efectivul-limită al autorității este stabilit în număr de 30 de unităţi.

Citește mai departe

Economie

Pavel Filip a încurajat reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania să facă în continuare investiții în economia națională

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorul executiv al Departamentului instituții financiare al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Nick Tesseyman, președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și președintele  Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu.

Premierul a salutat venirea acestor importanți investitori pe piața financiar-bancară din Moldova și i-a asigurat de toată deschiderea Guvernului.

”Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova prin preluarea în comun cu BERD a pachetului de acțiuni la Victoribank este inclusiv rezultatul eforturilor depuse de Guvern pentru stabilizarea situației în sectorul bancar și constituie un semnal încurajator și pentru alți potențiali investitori”, a spus Pavel Filip.

Referindu-se la progresele din sectorul bancar, premierul a precizat că în anii 2016-2017 s-a  făcut ordine în sistem, au fost consolidate atribuțiile Băncii Naționale în procesul de evaluare și supraveghere a băncilor, fiind asigurată transparența și calitatea acționarilor și transpuse standarde și practici internaționale în legislația națională.

Premierul a menționat că își dorește un dialog direct cu investitorii mari. Totodată, șeful Executivului a exprimat recunoștință conducerii BERD pentru suportul constant acord în realizarea diferitor proiecte în Republica Moldova, precizând că pentru a asigura o utilizare mai eficientă a banilor, a fost revăzut mecanismul de coordonare a asistenței externe.

Acum de această activitate se ocupă ministerul Finanțelor, fapt ce asigură o utilizare prudentă și mai eficientă a banilor publici.

Prim-ministrul a vorbit și despre acțiunile întreprinse de Guvern în ultima perioadă pentru ameliorarea mediului de afaceri. Astfel, a fost redus numărul instituțiilor cu funcții de control, a actelor permisive, în plus acestea sunt acordate prin ghișeul unic.

Reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania au reafirmat angajamentul de a face investiții  în economia națională. O dovadă în acest sens este și participarea ”Victoriabank” la realizarea programului de stat ”Prima casă”.

Pavel Filip a accentuat că demararea proiectelor naționale, cum ar fi ”Prima Casă” și ”Drumuri bune pentru Moldova”, a devenit posibilă datorită acțiunilor întreprinse de Guvern, care au permis creșterea veniturilor la buget.

Anul trecut acestea s-au majorat cu 18%, față de 2016, iar în primul trimestru al anului curent încasările au crescut cu 20%, față de 2017. Premierul a încurajat reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania să facă în continuare investiții în economia națională.

La 15 noiembrie 2017,  Banca Transilvania a obținut permisiunea Băncii Naționale pentru dobândirea directă/indirectă a cotei substanțiale în mărime ce depășește 50% în capitalul social al Victoriabank.

Tranzacția de achiziționare a cotei de control în capitalul Victoriabank a fost realizată la 16 și 19 ianuarie 2018 în 2 etape, prin achiziționarea cotei de 39.2% de la fostul acționar al băncii și prin preluarea controlului, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, asupra actualului acționar al băncii VB Investment Holding B.V. (Marea Britanie).

În prezent, Banca Transilvania deține împreună cu BERD 66.77% din capitalul social al Victoriabank.

Citește mai departe

Economie

AntiTeza: Groupe Société Générale își retrage afacerile din Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Potrivit Euscoop și Capital.bg, Groupe Société Générale își retrage afacerile din Europa Centrală și de Est, inclusiv din Republica Moldova.
BNM infirmă o asemenea informație. Ce răspuns oferă Mobiasbancă – Groupe Société Générale clienților?

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social8 minute în urmă

Important! Salariile angajaților instituțiilor medicale publice vor fi majorate cu 4,1%

Salariile lunare de funcție ale angajaților instituțiilor medicale publice vor fi indexate cu 4,1% de la 1 aprilie, potrivit unei...

Economie17 minute în urmă

A fost creată Agenţia de Investiţii

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Investiţii. Aceasta va fi creată prin...

Social17 minute în urmă

Ping pong pentru caritate sau cum s-a desfășurat Turneul de Tenis de Masă Hospices of Hope Moldova

48 de pasionați de tenis de masă s-au adunat în ultima zi a lunii martie la Turneul de Tenis de...

Social22 de minute în urmă

Serviciul Unic de Urgență 112 a înregistrat peste 14 mii de apeluri false!

În decurs de cinci zile de la lansare, Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a înregistrat 20.856 apeluri...

Externe58 de minute în urmă

Incendiu la un mall pentru copii, în Moscova. Un mort și sute de evacuați// VIDEO

Un incendiu a izbucnit miercuri la un centru comercial pentru copii în Moscova. Flăcările au izbucnit la etajul patru al...

Social1 oră în urmă

Un fost angajat al Inspectoratului Național de Patrulare, reținut. Ar fi pretins 1400 euro pentru două permise de conducere

Un fost angajat al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI a fost reținut pentru trafic de influență. Potrivit...

Economie3 ore în urmă

Pavel Filip a încurajat reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania să facă în continuare investiții în economia națională

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorul executiv al Departamentului instituții financiare al Băncii Europene de Reconstrucție...

Advertisement

Opinii