Bubuitura năprasnică din Iași neelucidată: Un „boom sonic“ provocat de un avion sau un meteorit?

Profesorii şi cercetătorii ieşeni nu au reuşit să elucideze complet misterul bubuiturii năprasnice care s-a auzit în urmă cu două zile în Iaşi, scrie Ziarul de Iaşi. Totuşi, din declaraţiile martorilor, după modelul de propagare a sunetului şi distanţa la care acesta a ajuns, aceştia au concluzionat, că este vorba, cel mai probabil, de un boom sonic.

Acesta se petrece atunci când un obiect, cel mai probabil un avion de mare viteză, de regulă militar, depăşeşte viteza sunetului, Mach1, iar sunetul se propagă în urma acestuia în formă radială, putând fi resimţit până la 48 de kilometri faţă de epicentru.

Sursele de specialitate afirmă că acest zgomot poate fi provocat şi de un avion care zboară la o altitudine foarte mare şi care nu este vizibil cu ochiul liber.

Prof.dr. Maricel Agop, de la Uni­versitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ a declarat pentru Ziarul de Iaşi că bubuitura s-a auzit în mod diferit în oraş din cauza că sunetul a fost absorbit de clădiri şi ecranat, în unele zone, de diferitele construcţii. Oamenii povestesc că în una din zone chiar s-au spart geamuri, iar unda de şoc a izbit mai multe uşi în casele oamenilor.

Una dintre ipotezele acestora se leagă şi de faptul că zgomotul ar fi produs la decolarea sau aterizarea unui avion de mare tonaj care, deşi nu are viteză supersonică, turbulenţele create în aer de turbine ar putea provoca un boom sonic. Această teorie pare însă să fie infirmată de faptul că singurul avion de mare tonaj care a trecut zilele acestea pe la Aeroport era propulsat de motoare cu elice, care nu ar avea cum să producă un astfel de fenomen.

Cadrele didactice spun că nu ar trebui ignorat complet nici un meteorit mic care, intrând în atmosferă şi dizolvându-se, ar fi putut călători cu mai mult decât viteza sunetului, producând feno­menul de boom sonic. Până în prezent, singura ipoteză vehiculată în mod oficial, lansarea unor rachete cu grindină, a fost respinsă de către oficialităţile de pe ambele maluri ale Prutului.

Publicaţia scrie că un eveniment similar cu cel de la Iaşi a avut loc pe 20 aprilie 2016, la Călăraşi. Potrivit presei locale, un suflu puternic asemănător cu cel al unei explozii semnificative a creat panică printre locuitorii oraşului. Evenimentul s-a petrecut la ora 14, în timp ce, la Iaşi, bubuitura din 1 iunie s-a auzit în jurul orei 13.30.

Reamintim că acum două zile, o bubuitură năprasnică s-a auzit în tot Iașul și împrejurimi, în jurul orei 13:30. Zgomotul a fost atât de puternic, încât s-a auzit în mai toate cartierele ieșene. Prima ”explicație” a fost că s-ar fi tras rachete anti-grindină din Republica Moldova, lucru negat de autorităţi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare