Alexandru Vakulovski: Copiii foametei. Mărturii

Tatăl meu s-a născut în 1949, după ce bunica a trecut de foamete şi de o boală grea pe atunci – tifosul. De când îl ţin minte, tata mergea pe la bătrânii care au trecut prin foamete, iar ei veneau la noi acasă sau la şcoală. Şi acum mai găsim însemnările lui, are şi o cutie plină de casete cu mărturiile supravieţuitorii foametei. Tata a murit în mai 2006, cartea În gura foametei a apărut prima oară la Institutul Naţional Pentru Studiul Totalitarismului, Bucureşti, 2011, sub îngrijirea lui Flori Bălănescu. A doua ediţie a apărut la Editura Tracus Arte, în 2013. Mare mi-a fost bucuria când Petru Hadârcă m-a anunţat că Luminiţa Ţâcu va face un spectacol după volumul tatălui. Premiera va avea loc azi, ieri am fost la conferinţa de presă dedicată spectacolului şi fragmentele din piesă pe care le-am văzut m-au zguduit.

Probabil că nu sunt în măsură să vorbesc despre Copiii foametei, spectacolul Luminiţei Ţâcu după În gura foametei de Alexei Vakulovski. Pentru că e prea personal. Parcă îi aud vocea tatălui, iar ieri, într-un fragment prezentat, s-a întâmplat să aud mărturia bunicii. Tata a crescut cu istoriile despre foamete. Apoi, pentru că tema era interzisă – le-a adunat şi le-a dat lumii înapoi. Ceea ce era pentru el personal a devenit public. Şi Luminiţa Ţâcu împreună cu toată echipa a reuşit să desăvârşească frumuseţea – e vorba despre fiecare dintre noi, despre fiecare bunic, străbunic care a trecut prin foamete. Am văzut interviurile actorilor de la conferinţa de presă, ei nu joacă doar un text, ei îşi spun istoria lor, direct legată de rude, de moartea trimisă prin înfometare în Moldova. Poate că nu ar trebui să spun asta, dar Luminiţa Ţâcu mi-a zis că de multe ori nu reuşeau să facă repetiţii pentru că actorilor le venea să plângă când trebuiau să spună textul. Nu e vorba doar de istorie, ci de viaţă şi moarte. De viaţa şi moartea noastră.

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Chişinău. Alexei Vakulovski, Copiii foametei.Mărturii. Regia:Luminița Țâcu. Decor și costume: Corina Sărăteanu. În distribuție:Doriana Zubcu-Marginean, Snejana Puică, Iurie Focșa, Iurie Radu, Draga-Dumitrița Drumi, Leo Rudenco, Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Pleșca. PREMIERĂ: marţi, 27 mai 2014, 18:00; miercuri, 28 mai 2014, 18:00. Piesa se va juca şi pe 1 iunie. Mulţumesc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.