30 documente de identitate românești false depistate în octombrie la Albiţa şi Sculeni

30 documente de identitate românești false au fost depistate în octombrie de poliţiştii de frontieră români de la Albiţa şi Sculeni. Cărțile de identitate românești false urmau să fie folosite de către cetățeni din R. Moldova pentru a ocupa locuri de muncă în străinătate.

Documentele false au fost depistate asupra unor cetățeni din Republica Moldova, dar au fost înregistrate și cazuri în care au fost implicate persoane cu cetățenie română, cu vârste cuprinse între 19 și 52 de ani.

Ca “modus operandi” persoanele depistate la controlul de frontieră cu astfel de documente false au declarat că le-au achiziționat de pe teritoriul Republicii Moldova, plătind sume cuprinse între 50 și 500 euro. După achiziționarea cărților de identitate false, cetățenii intenționau să ajungă în state din Uniunea Europeană cu scopul de a-și găsi locuri de muncă.

Pentru a nu fi depistate la controlul de frontieră, persoanele în cauză se legitimau cu documentele personale, valabile, iar cele false erau ascunse în borsete, portofele, în buzunarele hainelor cu care erau îmbrăcate, dar și lipite pe corp, în încălțăminte, în husa unui telefon mobil și a unei tablete prinsă în plafon și folosită pentru a viziona filme pe timpul călătoriei.

În momentul depistării persoanelor care au recurs la astfel de metode, polițiștii de frontieră le-au întocmit acte premergătoare pentru săvârșirea infracțiunilor comise: fals material în înscrisuri oficiale sau complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni etc.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.