Ziua Internaţională a Copilului sărbătorită în diasporă

Moldovenii din diasporă, precum şi misiunile diplomatice ale ţării noastre, organizează în acest an o serie de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Programul acestora include acțiuni de caritate, concerte, spectacole, concursuri care au scopul de a menține vii valorile naționale în rândul generației tinere de peste hotarele țării. 

La Baku, sărbătoarea a fost marcată pe 24 mai. Ambasada Republicii Moldova a participat la o acţiune de caritate „Around the world with drinks”, organizată de către Misiunile diplomatice acreditate în Azerbaidjan şi desfăşurată sub auspiciul Clubului Soţiilor Ambasadorilor – „HOMS”.

În Estonia, pe 26 mai, misiunea ţării noastre a realizat împreună cu Asociaţia Moldovenilor din Estonia „Casa Mare” evenimentul „Moldovenii când se strâng”, dedicat copiilor diasporei moldoveneşti. În cadrul acestui eveniment, pentru copiii au fost interpretate melodii, a fost servită o masă cu bucate tradiţionale şi prezentate tradiţiile moldoveneşti. Oaspeţii au relatat despre destinile lor şi soarta care i-a adus în Estonia, iar bunicile au demonstrat o artă deosebită de confecţionare a tradiţionalelor mărţişoare. Copiii au dansat hora moldovenească şi au ascultat doine din străbuni, interpretate de formaţiile „Noroc” şi „Doina”.

La 28 mai, Ambasadorul RM în Estonia, Victor Guzun, a oferit o lecţie deschisă elevilor gimnaziului din Rapla, în cadrul căreia a prezentat Republica Moldova. Şeful misiunii le-a relatat elevilor despre istoria şi obiceiurile neamului, situaţia geografică şi politică iar la 29 mai, colaboratorii misiunii au participat la concertul de caritate „From heart to heart”, organizat la catedrala Jaani Kirik, donaţiile căruia vor fi destinate pentru copii din orfelinate.

În Marea Britanie, la 1 iunie, Asociația moldo-britanică pentru cultură și dezvoltare „Vatra” a celebrat Ziua Internațională a Copilului în Hyde Park din Londra. Reprezentanții comunității moldovenești din Marea Britanie s-au reunit la Memorialul Prințesei Diana din Hyde Park, unde au organizat picnic, jocuri şi competiții distractive pentru copii.

Tot de 1 iunie, în Canada, Comunitatea Moldovenilor din Quebeq a organizat Ziua Ușilor Deschise. În cadrul evenimentului, copiii au fost premiați pentru lucrările prezentate la Concursul consacrat Zilei Internaționale a Coplului. Academia Educativă condusă de Alina Nichita și școala sportivă condusă de Ioan Opruț au demonstrat talentele copiilor comunității prin desfăşurarea unui concert.

Cele mai multe acţiuni au fost organizate în oraşele din Italia. Sărbătoarea a fost marcată pe 1 iunie în oraşul Roma, unde a fost organizat concurs de desene, s-au recitat poezii şi au răsunat cântece pentru copii. Acţiuni similare au avut loc şi în oraşele Como, Torino şi Bologna.

În Grecia, pe 2 iunie, Uniunea Moldo-Elenă “Alexandros Ipsilantis” a organizat evenimentul sub genericul „Familie sănătoasă – copii fericiți!”. Programul evenimentului a cuprins un buchet de concursuri sportive şi multe surprize.

În Elveția, pe 3 iunie – Comunitatea moldavă din Elveția va oferi copiilor din localitatea Varnița un teren de joacă, care va fi instalat în centrul localității. Organizatorii mizează ca acest cadou să fie un teren amical pentru copiii din localitate. De asemenea, Gimnaziul-Internat N2 din Chişinău, începând cu 1 mai, a primit în dar abonamente la 11 publicații tipărite.

Moldovenii stabiliţi la Berlin vor sărbători Ziua Copiilor pe 8 iunie. Sărbătoarea cu genericul "O inimă pentru copiii din Moldova" se va desfăşura în grădina Ambasadei Republicii Moldova. La eveniment va fi prezentat un concert cu muzică şi dansuri populare moldoveneşti, care va include o expoziție de fotografii şi desene a copiilor de la casa de copii cu dizabilități din Visoca.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.