Zilele Culturii Republicii Moldova inaugurate în Israel

Premierul Pavel Filip a participat, în seara zilei de joi, la deschiderea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Statul Israel. Manifestația culturală de anvergură se desfășoară în contextul aniversării a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-israeliene.

Zilele Culturii Republicii Moldova în Statul Israel sunt organizate în perioada 9-11 noiembrie.

În discursul rostit cu această ocazie, premierul a menționat legăturile strânse dintre poporul moldovenesc și comunitatea evreiască, care au convieţuit în pace, prietenie şi bună înţelegere de-a lungul timpului, îmbogățindu-și reciproc cultura şi tradiţiile.

În această ordine de idei, Pavel Filip a evidențiat contribuția valoroasă a mai multor personalități de origine evreiască, care au rădăcini moldoveneşti, la edificarea și dezvoltarea Statului Israel. Printre ei şi Shmuel Cohen – compozitorul imnului Statului Israel, originar din Ungheni.

„Ne mândrim cu aceste personalităţi, originare din Moldova. În acelaşi timp, regretăm că au plecat din ţara noastră, pentru că Moldova are nevoie de astfel de oameni talentaţi”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a remarcat simbolismul inaugurării evenimentului de către renumitul Ansamblu Național Academic de Dansuri Populare „Joc”.  „Ansamblul „Joc” s-a afirmat pe parcursul anilor ca o veritabilă instituție de promovare a celor mai valoroase tradiții și obiceiuri naționale. Este un adevărat mesager al artei și culturii poporului nostru în străinătate”, a spus Premierul.

Prezentă la eveniment, vicepreşedinta Knessetului, Tali Ploskov, a salutat delegaţia din Moldova, de unde este originară şi ea. „Moldova are oameni deosebiţi şi posibilităţi de a se dezvolta şi a deveni o ţară modernă şi prosperă”, a spus vicepreşedinta Legislativului Statului Israel.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.