Ziariştii au desemnat serviciul de presă al MAI drept cel mai eficient serviciu de relaţii publice

Moldova.ORG — Asociaţia Specialiştilor în Relaţii Publice din Moldova a prezentat în cadrul unei şedinţe a asociaţiei rezultatele unui prim sondaj cu privire la eficienţa colaborării dintre mass-media şi serviciile de PR din republică. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de peste 50 de ziarişti din Chişinău şi Bălţi, care reprezintă ziare şi reviste, posturi de radio şi TV, agenţii de presă şi on-line.

Ziariştii consideră că printre instituţiile de relaţii publice cu care au cea mai eficientă colaborare sunt cele ale Ministerului Afacerilor Interne (30%), Guvernului (30%), Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale (13%), Ministerului Economiei şi Comerţului (13%), Companiei Voxtel (13%). În această listă au mai intrat serviciul de presă al Primăriei mun. Chişinău (11%), al companiei Moldcell (11%), ANRTI (9%), Agenţia de PR Profile (9%) şi serviciul de presă al UNICEF (7%).

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a acumulat 7%, iar serviciile de presă al OSCE, Biroului Naţional de Statistică şi ANRE câte 5%. În sondaj au fost menţionate peste 40 de instituţii care au servicii de relaţii publice sau prestează astfel de servicii.

Principalele criterii prin intermediul cărora presa a evaluat eficienţa relaţiilor publice au fost profesionalismul, operativitatea, transparenţa, informarea continuă şi corectitudinea.

Dintre experţii în PR din Republica Moldova, menţionaţi de ziarişti, fac parte Ala Beţişor (secretarul de presă al Ministerului Economiei şi Comerţului), Carmena Lupei (secretarul de presă al Guvernului), Valentin Balan (Preşedintele asociaţiei Comandpr), Iulian Bercu (Directorul general al GC Profile), Alexandru Gâscă (secretarul de presă al CCCCE).

Preşedintele Asociaţiei Specialiştilor în Relaţii Publice din Moldova, Ludmila Andronic, a declarat că „acest sondaj nu şi-a propus să alinieze un top al piariştilor şi serviciilor de PR, dar este un început de activitate al unui grup de tineri piarişti care şi-au pus scopul să promoveze aceste servicii”.

Asociaţia Specialiştilor în Relaţii Publice din Moldova a fost înregistrată în anul 2006. Până în prezent au fost organizate două şedinţe generale ale experţilor în domeniul de relaţii publice, în cadrul cărora au fost trasate principalele probleme care urmează să fie soluţionate de această comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.