ZdG: Cât a costat Târgul de Crăciun și secretele din spatele lui

La 8 noiembrie 2018, Guvernul a decis, prin hotărâre, alocarea a opt milioane de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun, invocând că cheltuielile „justifică impactul socio-cultural şi economic al evenimentelor ce urmează a fi desfăşurate”. Pe 13 decembrie, când rămâneau doar trei zile până la inaugurarea Târgului, Guvernul a mai alocat trei milioane de lei, transmite zdg.md

„A fost constatată necesitatea suportării unor cheltuieli suplimentare neprevăzute, în vederea instalării în complexul de distracţii pentru copii a două carusele, reparaţiei şi schimbării acoperişului a 22 căsuţe de lemn, precum şi instalarea unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea securităţii vizitatorului”, motiva ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, solicitarea de transferare a sumei suplimentare.

Directorul ÎS „Moldova-Concert”, Andrei Locoman, a declarat atunci că banii urmau a fi cheltuiţi pentru reparaţia acoperişelor a 22 de căsuţe din lemn, care ar fi fost deteriorate în timpul păstrării, pentru instalarea camerelor de supraveghere, pentru majorarea numărului de copii care urmau să viziteze Târgul şi pentru asigurarea acestora cu bilete la teatru.

În aceeaşi zi, ZdG a expediat o solicitare oficială de informaţii atât la Guvern, cât şi directorului ÎS „Moldova-Concert” în care a cerut date despre compania selectată pentru prestarea serviciilor de pază și supraveghere video, cum a fost selectată aceasta şi contra cărei sume de bani. Totodată, cerut numele tuturor companiilor care au fost plătite din bani publici în cadrul Târgului de Crăciun.

În ziua de 9 ianuarie, ZdG a primit un mesaj de la Andrei Locoman. Directorul ÎS „Moldova-Concert” nu a numit decât o singură companie contractată pentru prestarea de servicii în cadrul Târgului, fără a explica de ce nu oferă datele de interes public solicitate.

Citiți continuarea pe zdg.md.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.