Vladimir Voronin: conducerea moldovei va combate coruptia indiferent de functii

Conducerea suprema a statului nu va tolera coruptia, indiferent de functii si persoane, a declarat Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, in seara zilei de vineri, 16 iunie, in sedinta comuna a colegiilor Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) si Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), transmite Agentia INFOTAG cu referire la serviciul de presa al sefului statului.

Voronin a subliniat necesitatea concentrarii si coordonarii eforturilor SIS si CCCEC in contracararea asa-numitei coruptii mari: printre inaltii demnitari de stat, din organele de drept si de control, in cadrul institutiilor judecatoresti.

Seful statului a cerut SIS si CCCEC elaborarea, realizarea si finalizarea legitima, de comun acord, a unor masuri concrete de prevenire si combatere a coruptiei in orice domenii si la orice nivel al autoritatilor publice. Presedintele a insistat ca cele doua structuri sa evidentieze si, respectiv, sa actioneze in mod prioritar in domeniile cele mai afectate de acest flagel.

in comunicat se mai arata ca Vladimir Voronin a solicitat ca, in regim de urgenta, sa fie analizata si examinata oportunitatea perfectionarii cadrului legislativ pentru asigurarea controlului demnitarilor care urmeaza a fi promovati in functii. in special, seful statului s-a referit la necesitatea perfectionarii legislatiei in domeniul serviciului public, a reglementarii legislative si normative a obligativitatii declararii veniturilor si cheltuielilor pentru demnitari si membrii familiilor lor. Voronin a insistat ca legislatia sa includa obligativitatea declararii veniturilor si cheltuielilor pentru demnitari chiar si in cazul avansarilor in post sau transferarii la alte functii.

in opinia Presedintelui, un aspect deosebit de important in care trebuie sa se materializeze cooperarea intre CCCEC si SIS este analiza factorilor si conditiilor care genereaza coruptia. La acelasi capitol, Vladimir Voronin a insistat asupra infiintarii in cadrul CCCEC a unei structuri abilitate cu expertiza anticoruptie a proiectelor de lege inaintate in Parlament, cu antrenarea specialistilor din diverse structuri de stat, a expertilor, reprezentantilor societatii civile.

Referindu-se la eficienta masurilor de combatere a coruptiei, Vladimir Voronin a subliniat necesitatea analizei, generalizarii si reglementarii adecvate a practicii punitive, insistind asupra modificarii mai urgente a Constitutiei si cadrului legislativ in vederea aplicarii masurii de confiscare a averii in cazurile respective (coruptie, terorism, spalarea banilor).

Voronin a mai insistat asupra excluderii practicii de secretizare abuziva a informatiei si a accentuat necesitatea perfectionarii si rationalizarii legii cu privire la secretul de stat, a nomenclatorului informatiilor atribuite la categoria secretelor de stat. Seful statului a subliniat ca CCCEC si SIS trebuie sa-si conjuge eforturile pina la etapa finalizarii legitime a cazurilor de coruptie descoperite, adica pina la adoptarea si executarea sentintelor finale legitime.

Presedintele a inaintat o serie de propuneri menite sa asigure o conlucrare strinsa si eficienta intre CCCEC si SIS in activitatile de prevenire, developare si contracarare a coruptiei. Fara o asemenea conlucrare, este imposibil un control eficient din partea statului asupra acestui flagel, a carui persistenta submineaza perspectivele de dezvoltare democratica, economica si sociala durabila a tarii noastre, a spus Vladimir Voronin, accentuind necesitatea imperioasa a antrenarii populatiei in activitatile de combatere a coruptiei, precum si de mediatizare intensa a cunostintelor de drept. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.