Virusul ucigaș Ebola. Autoritățile anunță măsuri sporite de control și prevenire

Autoritățile din Republica Moldova anunță au demarat măsuri în lupta cu virusul ucigaș Ebola. În scopul prevenirii apariţiei şi răspândirii cazurilor de boală, Ministerul Sănătății a lansat mai multe recomadări, iar Poliția de Frontieră a anunțat că va intensifica procedurile de verificare și scanare a persoanelor care călătores, în special a celor care vin din țările Africii Centrale și de Vest, focarul febrei hemoragice.

Oamenii sunt îndemnați să evite călătoriile în ţările endemice la febra hemoragică Ebola – Guineea, Liberia, Sierra-Leone şi Nigeria, iar cei aflaţi în teritoriile statelor afectate sunt atenționați să urmărească mesajele emise de autorităţile locale și să respecte regulile de conduită şi igienă. Se recomandă adresarea la medicul de familie la întoarcere din călătorie, îndeosebi din ţările afectate de boală, de asemenea în caz de apariţie a semnelor de boală cum ar fi febră, cefalee, faringită, dureri toracice, tuse, erupţii pe piele şi hemoragii.

În special se atenționează despre evitarea contactului direct cu posibili bolnavi sau persoane decedate, revenite din zonele afectate, respectarea regulilor de conduită – evitarea contactului direct şi igienei mâinilor în practicile şi obiceiurile funerare în cazul înmormântării persoanelor decedate, suspecte sau bolnave, cu febră hemoragică Ebola.

În același timp, instituțiilor mjedicale li se recomandă sporirea vigilenţei lucrătorilor medicali pentru depistarea precoce a posibililor bolnavi, izolarea, spitalizarea şi acordarea asistenţei medicale adecvate, controlul şi supravegherea medicală a persoanelor sosite, inclusiv la studii în Republica Moldova din ţări endemice la febra hemoragică Ebola.

Polițiștii de frontieră sunt atenționați să fie mult mai vigilenți în suspectarea/depistarea posibililor bolnavi, izolarea temporară şi informarea instituţilor medicale, precum și respectarea regulilor de conduită şi igienă la realizarea atribuţiilor de serviciu.

De menționat că agențiile de tursim sunt cele care la fel trebuie să informeze călătorie atunci când aleg destinația. Aceștia sunt atenționați să familiarizeze călătorii cu situaţa epidemiologică prin febra Ebola în ţările afectate și să recomade alte destinaţii turistice. De asemenea, să informeze despre necesitatea respectării normelor de conduită şi igienă.

Mai mult control la frontieră

Poliția de Frontieră a anunțat că inițiat un șir de măsuri în punctele de trecere pentru detectarea, notificarea precoce şi răspunsul rapid în vederea prevenirii transmiterii transfrontaliere a febrei hemoragice. În acest sens, responsabili de la Poliția de Frontieră anunță că vor reactualiza registrul de evidenţă a călătorilor suspecţi de infectare depistaţi în punctele de trecere, vor intensifica supravegherea și stabili monitorizarea ad hoc prin identificarea persoanelor cu simptome ale virusului Ebola, o atenţie sporită acordându-se persoanelor sosite din ţările Africii Centrale și de Vest. Totodată, se anunță că a fost impusă scanarea obligatorie a persoanelor ce călătoresc prin punctul de trecere Aeroport Internaţional Chişinău, cu ajutorul sistemului automatizat de detectare a temperaturii febrile – termoscaner.

În cazul detectării persoanelor cu simptomatica caracteristică febrei hemoragice “Ebola” va fi asigurat un izolator pentru intervievarea persoanei suspecte sau afectate, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru consultarea medicală acesteia. În toate punctele de trecere va fi asigurat, la necesitate, accesul serviciului medical corespunzător, autospecialei şi mijloacelor pentru efectuarea diagnozei, prelevarea probelor biologice, care să permită examinarea şi preluarea rapidă a persoanei bolnave. Inspectorii de frontieră care activează în punctele de trecere au fost instruiți privind protecția individuală.

Virusul ucigaș cu o rată de 90% mortalitate la oameni

Febra hemoragică Ebola reprezintă “boală gravă de import”, extrem de periculoasă, neobişnuită și neaşteptată pentru anumit loc şi timp, provoacă o rată de 90% mortalitate la oameni, cu pericol ce afectează sau poate afecta mai multe state, inclusiv limitrofe şi poate depăşi capacitatea de reacţie naţională.

Conform informaţei Organizaţei Mondiale a Sănătăţii, în luna februarie 2014, în Guineea (Africa de Vest) s-au înregistrat primele cazuri de febră hemoragică Ebola. Ulterior boala s-a răspândit epidemic atât în Guineea, cât şi în Liberia, Sierra-Leone şi Nigeria. Până la moment în aceste ţări au fost depistate 1 619 cazuri, inclusiv 891 decese.

Febra hemoragică Ebola este o boală de origine virală, cu evoluţie severă. Perioada de incubaţie este de 2-21 zile, rata mortalităţii fiind de 24-89%. Boala poate fi transmisă la om de la animale şide la persoană la persoană prin contact direct sau indirect cu fluidele biologice (sânge, salivă, mase vomitive, urină, materii fecale). Boala debutează cu manifestări de pneumonie, febră, cefalee, faringită, dureri toracice, tuse, erupţii pe piele, apoi cu hemoragii generalizate, exteriorizate (în materii fecale, mase vomitive, urină). Tratament sau vaccin specific nu există.

Izbucnirile de febră hemoragică Ebola au fost atestate în spitale cu afectarea lucrătorilor medicali şi pacienţilor ca consecinţă a nerespectării precauţiunilor în cadrul acordării asistenţei medicale. În comunităţi focarele au apărut printre membrii familiei bolnavilor în timpul îngrijirilor medicale şi a practicilor funerare (pregătirea către şi înmormântarea bolnavilor decedaţi). Sunt expuse riscului de transmitere a infecţei medicii şi persoanele ce au fost în contact cu bolnavii sau decedaţii.

Virusul Ebola a ajuns în Europa

Primul caz de Ebola în Europa este un misionar spaniol. Preotul misionar infectat cu Ebola a fost adus din Liberia în Spania, în urmă cu câteva zile. Acesta este tratat cu un medicament experimental din Statele Unite, Zmapp. Tratamentul este neoficial, dar deocamdată pare să dea rezultate, notează presa internațională. Misionarul catolic nu a mai făcut febră și mai ales nu au apărut erupțiile hemoragice. Preotul are 75 de ani și este internat la Madrid. Unele surse media au scris despre posibile cazuri de infecții cu virusul Ebola în Germania și România, informații deocamdată neconfirmate oficial.

Spaniolii s-au pregătit temeinic pentru repatrierea preotului. Un cort special destinat izolării a fost instalat în avionul cu care a fost transportat. În ambulanța cu care a fost transportat acesta de la aeroport a fost izolată cabina șoferului – și el îmbrăcat în costum complet, iar persoanele care au intrat în contact cu pacientul sunt verificate în permanență.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.