Viorica Babova, despre centrul educațional „Academica” și de ce investițiile în educație sunt cele mai importante pentru un copil

După ce a lucrat în mai multe centre educaționale private și după ce a scris mai multe cărți educative pentru copii, acum doi ani Viorica Babova a decis să-și deschidă propriul centru educațional la Chișinău. „Programele noastre ajută copiii să-și găsească potențialul și să-l dezvolte. Fiecare copil are un tempo diferit de dezvoltare, de aceea noi ne străduim să avem o abordare individuală pentru fiecare copil, să aflăm ce capacități are și să le dezvoltăm”, ne-a povestit Viorica. Am discutat cu antreprenoarea despre ce înseamnă o afacere în domeniul educației în Moldova și ce schimbări își dorește să aducă în domeniu prin intermediul centrului educațional pentru dezvoltarea copiilor „Academica”.

10 % din salariu, puse deoparte lunar, au construit o afacere

Viorica ne-a povestit că mereu i-au plăcut mult copiii. Atunci când trebuia să aleagă o meserie, oscila între medică și educatoare. Pentru că a avut mereu grijă de sora sa când aceasta era mică, deseori, când mergea la grădinița ei, ruga educatoarea să o lase să se joace cu copiii, să facă materiale didactice pentru ei. Atunci a înțeles că-i place să facă asta. Astfel, după școală, a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și a ieșit eminentă, pentru că, spune ea, îi plăcea foarte mult meseria. După universitate, a lucrat o perioadă într-o grădiniță de stat, iar apoi s-a angajat la o companie care deținea propriul magazin de cărți și se ocupa cu editarea literaturii de învățământ. Astfel a ajuns la persoanele potrivite care au ajutat-o să-și publice primele cărți.

Înainte de asta, se ocupa de editarea cărților altor autori și mereu găsea critici pentru ei. Într-o zi, un coleg i-a zis în glumă: „Du-te acasă și scrie-ți propriile cărți”. „Astfel, am scris prima mea carte – «Abecedarul lui Prichindel» –, o carte în limba română, scrisă în perioada în care fiul meu se pregătea să plece în clasa întâi. Am gândit această carte ca pe o resursă utilă pentru el, dar și pentru copiii de vârsta lui. Proiectul meu a plăcut redactorului din compania în care lucram, iar prin intermediul unui grant, am editat și publicat cartea. A fost un succes, iar apoi am fost invitată să scriu una la fel, doar că în limba rusă. A urmat o altă carte de matematică și tot așa. Momentan, am peste 20 de cărți publicate, se includ aici și diverse caiete de lucru, cărți metodice pentru educatori, care se vând în librăriile din oraș.”

Apoi, a avut experiența de a preda în mai multe centre educaționale. De cele mai multe ori, nu se regăsea în modelul de afacere al companiilor pentru care lucra, iar când încerca să propună anumite îmbunătățiri, se ciocnea de rigiditatea șefilor. Își dorea foarte mult să facă lucrurile mai bine, iar pentru asta știa că soluția era să-și fondeze propria afacere. Astfel, în septembrie 2019, și-a deschis propriul centru educațional, iar de atunci „Academica” a deschis ușa multor copii.

Cartea „Tată bogat, tată sărac” i-a aprins dorința pentru propria afacere, motiv pentru care 10 % din salariu erau mereu puse deoparte pentru o potențială investiție. Când s-a strâns o sumă bunișoară, a hotărât să deschidă centrul. „Eu îmi dădeam seama că la început voi avea multe cheltuieli: chiria, mobilierul, materialele didactice, dar și salariile lucrătorilor. Cele mai mari cheltuieli sunt necesare până apar primii clienți”, spune antreprenoarea.

„Dacă nu-ți iubești meseria, copiii simt că nu există dragoste în ceea ce faci”

Viorica povestește că a fost dificil să adune o echipă. „Mulți se tem să vină într-o companie nouă din cauza riscului de instabilitate financiară. La fel, a fost greu să găsim persoane care să aibă o atitudine serioasă față de această muncă, față de copii în primul rând. Cu timpul, am crescut și am reușit să ne promovăm mai bine. Astfel, mai multe persoane au ajuns să ne cunoască. Alții mă cunoșteau din experiențele mele precedente din alte companii și așa am ajuns să am o echipă solidă care mă ajută și care mă susține în misiunea pe care o avem.”

„Studiile în educație sunt obligatorii atunci când selectează pe cineva în echipă, spune fondatoarea centrului „Academica”, dar cel mai mult contează atitudinea față de copii. Eu am cunoscut de-a lungul anilor persoane care știau bine metodica, programa, dar în același timp nu înțelegeau copiii, iar ca rezultat, copiilor nu le plăceau lecțiile. Prin urmare, cel mai important criteriu e să iubească copiii și meseria. Dacă e altfel, copiii înțeleg, ei simt că nu există dragoste în ceea ce faci.”

Clasele au până la 10 copii

La momentul actual, la „Academica” sunt disponibile mai multe programe pentru copii de la trei până la 10 ani. „Metodele noastre de învățare sunt bazate pe joc. De exemplu, la lecțiile de limbi străine, noi practicăm jocuri prin care învățăm cuvinte și expresii noi. În acest mod, copiii percep altfel lecțiile, iar timpul trece repede și ei nu reușesc să se plictisească”, explică Viorica.

Profesoara crede că orice program suplimentar de educație este binevenit în primii ani de viață ai copilului. Programele de la „Academica” sunt construite în așa fel încât să dezvolte potențialul fiecărui copil în tempo individual. „De exemplu, am avut o elevă care avea un tempo mai rapid de învățare la lecțiile de matematică, motiv pentru care am pregătit pentru ea material didactic suplimentar.”

Momentan, fiecare clasă are până la 10 copii – pentru o eficiență maximă a lecțiilor. Actualmente, aproximativ 50 de copii frecventează cursurile centrului „Academica”.

Absolvenții, de obicei copiii mici care pleacă la școală după programele pregătitoare, obișnuiesc să revină sub o formă sau alta, fiindcă stabilesc o relație strânsă cu profesorii. Unii părinți îi pot aduce la centru în timpul vacanțelor pentru diverse activități sau pot veni în cadrul programului after school, unde își fac temele pentru acasă.

Pandemia le-a diversificat programele: „Când se așază în fața calculatorului, copilul trebuie să vadă ceva interesant acolo”

Pandemia a îngreunat cu siguranță procesele din cadrul centrului, mai ales că timp de jumătate de an centrul nu a activat. „Eu nici nu știu de unde am găsit atunci forțe, dar am început să predau online. Am avut elevi din Israel, din Găgăuzia și aveam lecții în limba rusă, în limba română, dar și de pregătire pentru școală. Nu știam cât timp vom sta acasă și am început să lucrez la prezentări PowerPoint pentru lecțiile online. Când se așază în fața calculatorului, copilul trebuie să vadă ceva interesant acolo. Apoi, m-am gândit că trebuie să facem noi investiții, odată cu noul mod de predare: tablă interactivă, proiector. Astfel, am apelat la grantul pentru femei în afaceri de la ODIMM. Deși o parte din bani i-am investit în publicitate, o parte i-am folosit pentru a cumpăra proiectoare și alte echipamente și astfel, chiar dacă acum ne întâlnim fizic la ore, putem folosi și lecțiile pregătite pentru formatul online.”

Copiii învață cel mai bine jucându-se

„Eu nu știu dacă școala noastră e cea mai bună, dar pot spune că părinții ne recomandă altor părinți și chiar dacă-și schimbă locul de trai, unii preferă să vină tot la noi pentru rezultatele pe care le văd aici. Ceea de ce sunt sigură e că vreau să creștem și mai mult, să fim cea mai bună grădiniță, cel mai bun centru educațional. Mergem înainte, ne îmbunătățim și ne străduim ca tuturor să le fie bine”, povestește antreprenoarea.

Centrul pune accent pe dezvoltarea armonioasă, așa copilul primește de toate câte un pic – timp pentru plimbare, pentru învățare, pentru comunicare unul cu altul, ne explică profesoara. „Copiii sunt diferiți. Sunt dintre cei care preferă să se joace mai mult sau dintre cei care sunt mai activi la lecții. De asta ne străduim să avem lecții sub formă de joc, cu pauze dinamice la care copiii se odihnesc. Ne străduim să găsim metode diverse în funcție de necesitățile copiilor ca lor să le fie interesant, dar și să învețe în același timp. Pentru cei care studiază o limbă străină, de exemplu, putem învăța cuvinte prin jocuri precum telefonul stricat, în care ei își repetă același cuvânt unul altuia sau sunt provocați să pronunțe cuvintele cu diferite intonații sau mimând un animal. Lor le place jocul, dar în același timp memorează cuvinte noi.”

Chiar și celor mai mari le plac aceste jocuri, adaugă ea. „La lecțiile clasice, nu se predă așa și e de înțeles, deoarece sunt mai mulți în clasă, dar probabil și profesorii au reticența de a le preda jucându-se.”

Diferența dintre centrul „Academica” și o grădiniță de stat constă în metodele folosite. „La noi e foarte ușor de lucrat, educatorul a primit fișă pentru copii, a primit proiectele didactice, a studiat, a pregătit materialele didactice și a făcut o lecție. Cred că lucrătorilor de la grădiniță le este greu având în vedere că nu sunt cărți metodice. Eu nu am aceste probleme, pentru că sunt și autoare, am și programe elaborate de mine, însă la o grădiniță de stat este o mare problemă să găsești un proiect didactic. O problemă cu care se confruntă educatorii, profesorii de la școlile de stat e faptul că în loc să se concentreze pe dezvoltarea abilităților de predare, au în continuare de realizat multă muncă administrativă care le fură din timp și energie”, adaugă Viorica.

Antreprenoarea spune că și-ar dori ca părinții de la noi să pună mai mult accent pe educația copiilor lor, întrucât prioritățile sunt deseori legate de cum se îmbracă sau ce mănâncă copilul, ceea ce e de înțeles, însă educația este la fel de importantă și aceasta nu se termină la ore. „Este o investiție continuă, educația trebuie să continue acasă, cu lecturi împreună cu părinții, pentru că în educația copiilor un rol imens îl joacă exemplul părinților și atitudinea lor față de lumea înconjurătoare.”

Detalii despre centrul „Academica” găsiți aici și aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.