Connect with us
"
"

Cultură

VinOPERA – un eveniment cu recital de muzică și vin nelimitat la Castel Mimi!

Publicat

pe

Vinul și muzica vor face un cupaj perfect vineri, 6 septembrie la Castel Mimi. Vă invităm la VinOPERA, o petrecere în aer liber, cu multă muzică clasică și vinuri de excepție!

Clapele instrumentelor vor fi mânuite de Concertino Accordion Band, echipa de acordeoniști talentați care ne-au cucerit, de-a lungul anilor, cu recitalurile lor pline de energie, pasiune și originalitate și ne vor delecta auzul cu lucrări interpretate într-o manieră absolut deosebită. În programul evenimentului veți putea asculta compoziții clasice, folk și rock ale lui Ronan Hardiman, Hans-Guther Kolz, Felix Mendelson-Bartholdi, Nino Rota, Bela Bartok, George Bizet, Sammy Nestico, Hans-Gunther Kolz, Evghenii Derbenko, Veaceslav Gordzei, Pee Wee Ellis, Antonio Vivaldi.

Special pentru acest eveniment, va fi pus în circulație trenul Chișinău – Castel Mimi, un tren diesel modern care va facilita accesul tuturor doritorilor la petrecere. Prețul pentru o călătorie rapidă și sigură va fi de doar 70 de lei (dus-întors).

La eveniment puteți ajunge și cu propria mașină și vă încurajăm să completați locurile libere, anunțând pe pagina evenimentului disponibilitatea de a transporta și alte persoane. Șoferii vor fi răsplătiți cu un cadou pe măsură – o sticlă de vin Castel MIMI, pe care o vor putea consuma când vor ajunge acasă.

Evenimentul va avea loc vineri, 6 septembrie, începând cu ora 19:00, la Castel Mimi.

Costul biletului constituie 350 de lei, procurat în prealabil și 450 de lei – în ziua evenimentului. Copiii până la 10 ani intră gratuit, iar pentru cei cu vârsta de până la 18 ani prețul este de 100 de lei. În costul biletelor este inclusă degustarea NELIMITATĂ a vinurilor Castel MIMI. Biletele pot fi procurate pe iticket.md.

Mai multe informații găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului.

Cultură

Vernisajul Vinului: „Primăvară, primăvară, mi-amintești a câta oară…”

Publicat

pe

Vernisajul Vinului, tradiționalul eveniment care celebrează Vinul Moldovei, a adunat aproximativ 1400 de pasionați de vinuri și profesioniști din domeniul vitivinicol, iar printre invitații de onoare s-au numărat oficiali și membri ai corpului diplomatic.

Cea de-a XIV-a ediție a Vernisajului Vinului, cu genericul „Primăvară, primăvară, mi-amintești a câta oară…” a avut loc în data de 20 aprilie la Casa Sărbătorii și s-a desfășurat într-o atmosferă deosebită, creată de șlagărele emblematice ale anilor ‘70-’80, din repertoriul formației „Noroc” și al interpreților Ștefan Petrache, Sofia Rotaru, Iurie Sadovnic, interpretate de Tania Cerga și „Megapolis Band”.

Vernisajul Vinului a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin” și cu susținerea partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului a menționat că Vernisajul Vinului este unul dintre cele mai importante evenimente pentru promovarea Vinului Moldovei și culturii consumului responsabil de vinuri de calitate pe piața internă. „Totodată, evenimentul vine să celebreze și succesele înregistrate de sectorul vitivinicol al țării pe plan internațional, iar în ultimul an Vinul Moldovei a luat peste 350 de medalii la cele mai importante concursuri de profil. Acest lucru denotă faptul că brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” a devenit un excelent ambasadaor al țării noastre la nivel internațional.”

Liviu Volconovici, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a declarat că Vernisajul Vinului este o ocazie deosebită pentru cei prezenți de a degusta vinuri noi și de colecție oferite de cele peste 51 de companii vinicole. „Calitatea vinului moldovenesc a devenit cartea de vizită a țării noastre, de aceea, Guvernul Republii Moldova acordă o atenție deosebită dezvoltării sectorului vitvinicol.”

Cele 51 de companii vincole, cinci dintre care și-au făcut debutul la această ediție a Vernisajului Vinului, au oferit spre degustare peste 250 de vinuri tinere și de colecție din toate zonele cu Indicație Georgrafică Protejată (IGP). Iar vizitatorii au savurat Vinului Moldovei utilizând peste 1365 de pahare cu logo-ul brandului vinicol de țară.

James Pettit, Ambasadorul SUA a rămas încântat de eveniment. „Statele Unite ale Americii susțin de mai bine de 13 ani dezvoltarea industriei viei și vinului. Dintotdeauna am crezut în potențialul extraordinar al Vinului Moldovei, iar acest lucru a fost demonstrat: calitatea vinurilor moldovenești a fost înalt apreciată de experți și jurați la concursurile internaționale de specialitate. Exporturile de vinuri au crescut cu 19% pe parcursul anului trecut, iar această creștere va continua și pe parcursul acestui an, fiind rezultatul unui marketing dinamic și al campaniilor de comunicare pe plan internațional.”

Ambasadoarea Suediei, Signe Burgstaller, a menționat că Vernisajul Vinului este un eveniment care celebrează succesele industriei vitivincole. „Nu pot să nu remarc prezența creativă a Vinului Moldovei la cea mai mare expoziție de specialitate din lume – ProWein. Standul original țesut manual și inspirat din elementele covorului tradițional moldovenesc a fost ovaționat de presa internațională. Suedia este un partener strategic pentru industria vinicolă și cea a turismului, de aceea, vă îndemn să savurați Vinul Moldovei. Noroc!”

Vizitatorii evenimentului au fost invitați să voteze vinurile preferate de sezon dintre cele degustate, iar în urma totalizării voturilor au fost oferite trofeele ediției: premiul „Vernisajul în alb” a fost obținut de „Pinot Grigio 2016” de la Purcari Wines iar „Vernisajul în Rosé” i-a revenit vinăriei Fautor pentru vinul rosé din soiurile Syrah- Fetească Neagră-Tempranillo.

Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinului de calitate în Republica Moldova, sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2011 și are loc în mod tradițional de 2 ori pe an, în ediții de primăvară și de iarnă. Vernisajul Vinului își propune următoarele obiective: stimularea pieței interne a vinurilor de calitate produse în Moldova, creșterea culturii de consum a vinului de calitate, precum și oferirea unei platforme de comunicare între vinificatori și consumatori, unde se lansează noi produse și trenduri de consum.

Oficiul Național al Viei și Vinului este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Citește mai departe

Cultură

Festivalul Underland 2018 – vezi cum s-a schimbat orașul timp de un an

Publicat

pe

De către

Unicul festival subteran din lume Underland Wine & Music Fest revine cu multe surprize și 10 ore de muzică pentru oaspeții săi. Peste 50 de muzicieni, 50 actori și 80 artiști artizanali vor transforma 4 kilometri de galerii subterane în cartiere elitare care vor găzdui cea mai mare veselie teatralizată al anului.

Ca să vă orientați mai bine în cei 4 km de distracție, vă prezentăm harta completă a orașului.

Orașul activează în trei cartiere vinicole: Cartierul Vinului Alb, Cartierul Vinului Roșu și Cartierul Vinului Spumant. Fiecare cartier se deosebește printr-o atmosferă unică: cea muzicală și de vin.

La Crâșma fiecare oaspete va fi întâlnit cu veselie, voie bună și un pahar de izvar fierbinte care poate fi servit La Botul Elefantului Kesavan – ocrotitorul Underland-ului.

La 17 februarie în Primăria Underland-ului se vor organiza alegerile adevăratului primar. Principalii pretendenți la funcție sunt: Vasile Bacon din partea Partidului Vinului Roșu și Viorica Poamăacră din partea Partidului Albului Vin. Toți oaspeții festivalului sunt încurajați să participe la alegerea noului conducător a orașului magic.

În acest an Jandarmeria Underland pune în acțiune operațiunea „Capul treaz – Sărbătoare stricată!”. În timpul desfășurării operațiuni vor fi depistate și reținute persoanele cu nivelul redus de alcool în sânge, care vor fi izolate în Jandarmerie pentru a li se ridica acest nivel până la minimul acceptat de Lege. Atenție maximă când treceți pe lângă oamenii legii Underland.

Pe toată durata desfășurării festivalului, în cele trei școli de vin vor avea lor lecții deschise și cei mai buni profesori de la Combinatul de Vinuri “Cricova” vor povesti despre cele mai ascunse secrete ale vinurilor din orașul subteran.

Sansara Divină este zona unde fiecare oaspete va uita de toate grijile și va putea medita asupra alegerii vinului preferat pe valuri de muzică relaxantă.

Zona pentru copii este creată pentru ca picii să petreacă timpul frumos în orașul Underland. Pentru ei s-au pregătit o mulțime de jucării, ateliere gratuite și animatori care vor face ca clipele petrecute la festival să nu se uite niciodată. Zona se află lângă Scuarul de Arte.

Primul Ajutor Vinicol este asigurat pentru toți vizitatorii care au trecut nevăzuți pe lângă jandarmerie și nu au reușit să guste vinurile din oraș.

Nu uitați să treceți prin Piața Marii Degustări Naționale și să admirați monumentul lui Aurel Tulburel – eroului principal a distracției.

După un curs intens la una din școlile vinului, următorul grad de studii este Academia de Științe Cabernetice unde fiecare poate să primească titlul de doctor habilitat în vinuri.

Fii vedetă la Underland TV. Reporterii noștri vor aștepta toți doritorii să ne povestească cum se distrează la festival.

Mai multe zone ale orașului Underland rămân să fie explorate și trăite cu emoții pozitive.

Pe 17 februarie, la Underland Wine & Music Fest, izvarul va curge ca râul, iar fiecare oaspete va degusta din cele mai selecte vinuri  ale Combinatului de Vinuri “Cricova”. La fiecare intersecție veți avea oportunitatea să gustați din diferite bucătării ale lumii. Nimeni nu va pleca de la festival flămând, însetat sau fără o melodie blocată în gând.

 

În costul biletului de 250 de lei se oferă:

  • Un pahar de izvar aromat la intrare;
  • Vizită la Muzeul orașului subteran Cricova cunoscut la nivel mondial pentru colecția sa legendară de vinuri;
  • Show spectaculos susținut de peste 100 de artiști stradali, interpreți și colective muzicale din 10 țări;
  • Participare la ateliere de creație muzicale și teatrale;
  • Accesul în cele trei cartiere tematice ale orașului Underland – Cartierul Vinului Alb, Roșu și Spumant, la patru scene și la cele trei școli de vin aflate pe teritoriul galeriilor subterane Cricova, cu degustații și sommelieri.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/145685622849712/

Sau website-ul oficial: www. underland.md/

Evenimentul este organizat de PRofile Agency și Combinatul de Vinuri „Cricova”, cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova.

Citește mai departe

Cultură

Castel Mimi a fost resuscitat! Peste 12 mii de oameni au participat la inaugurare

Publicat

pe

De către

Castel Mimi – un complex unic în Republica Moldova, fondat în 1893 de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi – a fost inaugurat, la 17 septembrie 2016, în localitatea Bulboaca, raionul Anenii-Noi. Potrivit organizatorilor, la eveniment au fost prezenți peste 12 mii de oameni, un număr mare la care nimeni nu s-a așteptat.

Lucrările de restaurare a Castelului au început în 2010 şi au durat şase ani. Peste 600 de muncitori calificaţi au fost implicaţi în procesul de renaştere a edificiului care constituie patrimoniu cultural al ţării. Lucrările de restaurare a fost ghidate de designerul cu renume internaţional Arnaldo Tranti din Italia.

1Castel Mimi reprezintă un complex de edificii construite în stilul „chateau”-rilor franţuzeşti, amplasate pe o suprafaţă de peste 200 000 de metri pătraţi, într-un concept care conectează trecutul, prezentul şi viitorul. Complexul include vechiul castel fondat de Constantin Mimi, edificiile construite în perioada sovietică, clădiri ridicate în perioada contemporană, terase verzi, grădină, pergolă, bucătărie tradiţională, beciuri subterane, restaurante şi săli de degustare. În viitorul apropiat, aici vor fi disponibile, de asemenea, căsuţe de cazare, un labirint în aer liber, havuz cu muzică, wine spa.

5„Castel Mimi prinde a doua viaţă. Prin restaurarea Castelului, am adus un omagiu trecutului nostru, dar şi am pus un fundament pentru viitor. Castel Mimi tinde să devină o carte de vizită a Republicii Moldova, prin care să promovăm imaginea ţării acasă, dar şi peste hotarele ei”, a declarat Cristina Frolov, director general Castel Mimi.

15Inaugurarea oficială a Castelului Mimi a avut loc în prezenţa primelor persoane în stat, a diplomaţilor străini acreditaţi la Chişinău; reprezentanţilor Guvernului şi societăţii civile. Evenimentul a fost însoţit de un concert de muzică live cu formaţiile Машина Времени, Vali Boghean, Moldovan National Youth Orchestra, Brio Sonores, Aura, Vitalie Dani.

Castel Mimi este situat în localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, la circa 35 km distanţă de Capitală.

Castel Mimi reprezintă o destinaţie unică din Republica Moldova, fiind inclus în top 15 capodopere arhitecturale din lumea vinului. Vizitatorii pot comanda deja excursii prin complexul istoric şi secţia modernă de producere a vinului.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică3 ore în urmă

La ce ne putem aștepta de la partidul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean

PE SCURT Pe scena politică din Republica Moldova a avut loc lansarea unei noi formațiuni politice – „Partidul Acțiunii Comune...

Social21 de ore în urmă

În închisoare, ca acasă. Cum funcționează un penitenciar cu securitate redusă din Norvegia

PE SCURT Rata de recidivă în Republica Moldova este peste 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea fost deținut...

EcologieO zi în urmă

Plasticul de unică folosință va fi interzis definitiv în UE. Ce urmează

PE SCURT Uniunea Europeană încearcă să lupte cu plasticul care sufocă planeta, în special oceanele. În acest sens, eurodeputații au...

EconomieO zi în urmă

Cum să calculezi ce impozite ți se rețin lunar? Explicăm

PE SCURT Sondajul S&P Global FinLit Survey arată că Republica Moldova ocupă locul 117 din 143 de statele lumii la...

Social2 zile în urmă

Moldova.org recomandă: DoR, BBC, Meduza, Dela0.ro

PE SCURT În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim...

Divertisment2 zile în urmă

Rețeta săptămânii: Plăcinte la tigaie cu cartofi cruzi

PE SCURT Când nu dispui de timp ca să faci plăcintele la cuptor, nu ai prea multe ingrediente și vrei...

Cultură2 zile în urmă

10 cele mai bune filme din 2019

PE SCURT Decembrie este o lună în care se întocmesc bilanțuri și topuri pentru anul ce se termină, reflectând asupra...

Advertisement

Politică

Justiție6 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Politică7 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică3 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031