Vineri, Octav Calleya va dirija „Arta fugii” la Filarmonica Naţionala

Celebra creaţie „Arta fugii” de I.S. Bach va fi prezentată în premieră vineri, 6 iunie ,la Filarmonica Naţională „S.Lunchevici”, în interpretarea orchestrei care va fi dirijată de Octav Calleya (Spania). Evenimentul e aşteptat de melomanii din Chişinău, precum şi de artiştii Filarmonicii Naţionale, care au mai avut prilejul de a evolua sub bagheta maestrului Octav Calleya, dirijor spaniol născut în 1943 la Chişinău, într-o familie de intelectuali.
Tatăl său a fost inginer, bunicul – secretar artistic în Teatrul Naţional din Chişinău. După război, familia Calleya s-a refugiat la Craiova, iar Octav şi-a făcut studiile muzicale la Conservatorul din Bucureşti. A mai studiat la Academia de Muzică din Viena, fiind considerat unul dintre cei mai buni studenţi. S-a perfecţionat în arta dirijatului cu Sergiu Celibidache şi Franco Ferrara. În 1973 a plecat în Spania, a obţinut numeroase premii internaţionale, a fost invitat să susţină concerte în Franţa, Italia, Germania, S.U.A., Mexic şi să dirijeze orchestre renumite: Orchestra Simfonică din Valladolid – Spania, Orchestra de Stat din Istanbul, Orchestra „London Festival”. Este membru fondator al Federaţiei Europene de Orchestre de Tineret, din anul 1980 e titular al catedrei de dirijat a Conservatorului Superior din Malaga.
La Filarmonica din Chişinău susţine câte 2-3 concerte pe stagiune, în calitate de prim-dirijor invitat. „Îmi face plăcere să vin să lucrez cu orchestra Filarmonicii din Chişinău, facem întotdeauna programe noi, deosebite, foarte interesante, la rândul său orchestra vine în Spania şi prezintă concerte, deci colaborarea este foarte fructuoasă”, ne-a spus Octav Calleya. După cum afirmă domnia sa, concertul de vineri este de o noutate deosebită. „Arta fugii” de Bach e o culme a barocului, o vom audia într-o orchestraţie considerată cea mai bună în Europa, a dirijorului român Erich Bergel. „E un act de cultură imensă, a mai declarat Octav Calleya, căci „Arta fugii” este o înălţare a polifoniei şi a contrapunctului. La Chişinău mă simt bine, îmi place să mă plimb prin oraş şi să privesc oamenii, moldovenii îmi sunt foarte dragi, au multă căldură în suflet”.// Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.