Vii şi livezi distruse de ploi

De Carolina Stratan

În urma ploilor cu grindină din ultimile zile au avut de suferit mai multe localităţi din Moldova. În raionul Soroca au fost afectate peste 300 ha de livezi şi semănături, în raioanele Floreşti şi Râşcani – circa 130 hectare.

Ploaia torenţială de ieri seara a distrus peste 525 ha de de terenuri agricole, inclusiv livezi, grădini şi semănături de porumb şi floarea soarelui. Zece gospodării din satul Chişcăreni, raionul Sângerei şi alte patru din satul Văleni, raionul Cahul, au fost inundate. Angajaţii Direcţiilor Situaţii Excepţionale raionale au efectuat lucrări de pompare a apei din gospodăriile afectate.

În satul Feteşti a raionului Edineţ vântul puternic a smuls 30 foi de ardezie de pe acoperişul casei de cultură, 45 foi de ardezie de pe acoperişul şcolii medii din localitate, precum şi foi de ardezie de pe 13 case particulare.Din cauza vântului puternic, la data de 22 iunie 2010, ora 20:00, au fost deconectate de la energia electrică 35 localităţi. Pe parcursul zilei de 23 iunie vor continua lucrările de restabilire a livrării cu energie electrică către consumatorii din localităţile afectate.

Plolie din acest an ar putea provoca pierederi a circa 70% din roada de struguri. După cum a comunicat, şeful Secţiei viticultură al Direcţiei politici de piaţă a sectorului vitivinicol din cadrul ministerului, Victor Cibotari, în urma ploilor cu grindină din ultima perioadă plantaţiile de viţă de vie au fost afectate de diferite boli.”În primul rînd, este vorba de o boală numită mana viţei de vie. Boala se caracterizează prin îngălbenirea şi căderea frunzelor, ceea ce poate duce la pierderea a două treimi din roadă, în cazul în care nu este tratată urgent”, a spus Cibotari.
Pagubele materiale în urma ploilor urmează a fi stabilite de către Comisia pentru situaţii excepţionale.
De menţionat că Guvernul a alocat 7, 5 milioane de lei pentru procurarea rachetelor antigrindină. Cele câteva sute de rachete urmează să ajungă în Republica Moldova peste o lună.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.