Connect with us

Politică

VIDEO / PE SCURT despre ping-pong-ul de acuzații dintre PD și PSRM

Publicat

pe

După declarația de astăzi a președintelui Dodon de a nu dizolva Parlamentului, contrar deciziei Curții Constituționale prin care era obligat să o facă, vicepreședintele PDM, Adrian Candu, a susținut un briefing de presă prin care a solicitat demisia lui Dodon. Democrații au mai declarat că guvernul care va fi votat astăzi este ilegal. După începerea primei ședințe parlamentare, în presa afiliată președintelui Partidului Democrat, au apărut înregistrări video de la întâlnirea de vineri dintre Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. În unul dintre video, se vorbește despre federalizarea Republicii Moldova.

După briefingul PDM, Igor Dodon a făcut declarații de presă și se arăta pregătit de ceea ce urma să se întâmple. „După ce va fi aleasă conducerea Parlamentului RM, o să vedem cum facem cu înaintarea candidaturii primului-ministru conform procedurii (consultările cu fracțiunile). Intrăm într-o fază importantă, istorică pentru Republica Moldova. Eu înțeleg care este rolul meu și voi o să înțelegeți că presiunile de bază în următoarele ore și poate zile vor fi pe mine și pe deputați. În primul rând pe mine. Eu știu că oponenții democrați pregătesc mai multe acțiuni, știu că ei montează mai multe filmulețe. Am avut mesaje foarte clare ca să nu semnez desemnarea nici a prim-ministrului, nici dizolvarea Parlamentului ș.a.m.d. Eu nu voi ceda. Eu vă rog, toate mesajele care vor fi astăzi, toate criticile adresate împotriva mea, a familiei mele să le luați în calcul anume prin această prismă. Am hotărât să dăm dovadă de verticalitate și să nu cedăm. Va fi mult noroi. Îmi atacă deja familia. Îmi caută rudele pentru a deschide dosare penale, pentru a mă presă. Eu nu voi ceda.”

Despre planul de federalizare a Republicii Moldova, Dodon spune că prima dată propunerea ar fi venit din partea președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, doi ani în urmă, către Federația Rusă pentru a i se închide dosarele penale. „Am spus că domnul Plahotniuc nu va fi prim-minsitru și niciun fel de coaliție cu socialiștii nu va fi. Eu nu voi semna decret de înaintare a lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru, așa cum se solicita în cadrul unei coaliții PD-PSRM. Încă o dată vă spun, o să apară multe lucruri, noroi. Ei de obicei așa procedează. Calm, liniștit. Vor încerca să mă pună să scriu cerere de demisie. Dacă îmi voi da demisia, va apărea un vacuum, nu va fi cine să semneze prim-ministrul, guvernul. E mai simplu să stopezi ceea ce s-a început în Parlament”, a declarat Dodon.

În presa afiliată președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, a apărut discuția dintre el și Dodon. Aceștia discutau condiții de realizare a coaliției PSRM-PDM. Iată descifrarea unui fragment din discuția acetora.

– P. În ce condiții este posibilă coaliția? Așteptările, Federația Rusă, dacă are condiții speciale.
– D. La 1 și jumătate să semnăm un acord cu dânsa…
– P. Să fie și semnat… Vorbim de calendar?
– D. Nu, noi vorbim despre condiții. Semnăm un acord cu dvs, eu și cu dvs, cu ambasadorul Federației Ruse. În prezența lui, să fie semnarea la președinție…
– P. Acestea sunt condițiile lor? Semnare a unui acord?! Ce am vorbit noi sau este altceva? Semnarea unui acord în prezența ambasadorului.
– D. Asta eu și dvs.
– P. Cam de-a sula, pentru că… președinte, PSRM, ca formă vorbesc, Greceanîi trebuia să semneze.
– D. Asta e ceea ce includem… unele chestii pe care nu le putem pune în acordul deschis. De aceea se semnează acordul acesta. Ne înțelegem noi, politicienii…
– P. Eu îmi pun: ce așteptări au PSRM-ul… pun Federația Rusă…
– D. Ideal ar fi ca acordul, ceea ce este în acordul acesta, tot, sau cu excepția federalizării, să fie public, ca să fie semnat de dvs. și Greceanîi, astăzi.
– P. Asta eu scriu: confidențial, punctul 2, semnarea memorandumului, acordului dintre partide. Respectiv eu și Zinaida Greceanîi, cu același conținut, public.
– D. Cu conținut identic, cu excepția la un punct. Ei bine, eu îi înțeleg pe dânșii și aici Kozak mai tare insista. Dar noi cu Kozak am făcut calculele… i-am dat lui Sergiu formularea care să fie în loc de federalizare.
– P. Acordul cu posibilitatea substituirii cuvântului federalizare cu osobîi status… șîrokie polnomochie… Asta e pe partea acordului…
– D. El mie mi-a spus: Vlad skazal shto u vas idinotseloe… Trebuie de arătat la toți că democrații au acceptat tot ce au vrut socialiștii.
– P. … Vso v odnom?
– D. Eu v-am spus ce…
– P. Eu vrea să știu așteptările lor și ale voastre…
– D. Haideți așa: vicepremier pe reintegrare, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe și de Interne, asta e ceea ce am cerut public. Ministerul Finanțelor, sau Agriculturii…
– P. Mai mult nimic? Să nu apară pe urmă: dar mai dați ceva? Hai mai bine să mergem…
– D. Ceea ce am vorbit separat de Curtea Constituțională, Moldova Gaz, toate separat.
– P. Eu vreau acum să scriu tot. Noi putem să facem lista până la sfârșit? Vreau să apară toate obligațiile. Ce am vorbit noi și ce este ok să luați voi… Este corect sau nu?
– D. Corect.
– P. Eu vreau să scriu acum tot ca să nu iasă, să nu ne frece, pentru că neavând certitudini cu… Moscovei, nu am putut să vorbesc. Serghei știe puțin mai multe decât alții. I-am adunat la 2 ca să le spun… Vreau să le spun totul și după ce ne întoarcem… O să le spun că asta este permisiunea noastră.

Într-o altă înregistrare video, Igor Dodon ar fi cerut bani de la Plahotniuc și s-ar fi lăudat că primește de la ruși câte 700 de mii de dolari pe lună.

Înainte ca să înceapă ședința parlamentară, liderul PPDA, Andrei Năstase a declarat că Partidul Democrat a negociat federalizarea țării și pentru acest lucru neapărat va răspunde în fața unei justiții drepte. „Asigurăm cetățenii că blocul ACUM este garantul respectării în detaliu a Constituției și art. 1 din act. Art. 1 spune: Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, a declarat Năstase.

Politică

Un om de afaceri, din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat în cap

Publicat

pe

PE SCURT

Omul de afaceri Iurie Luncașu, cunoscut și pentru faptul că făcea parte din anturajul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, s-a fi împușcat sâmbătă seara cu pistolul de model Astra pe care îl deținea legal, transmite Anticorupție.md.

PE LUNG

Poliția a fost alertată la ora 20:07 de către șoferul businessmanului, Boris Babin. Acesta, la rândul lui, a fost telefonat de Luncașu în jurul orei 19:00 și i-a cerut „să-l ducă la aer curat în afara orașului”. Potrivit Anticorupție.md, în timp ce se deplasau pe un câmp, Luncașu i-ar fi cerut șoferului să oprească mașina și apoi să scrie pe un bilețel următoarele cuvinte: „Căsuță albă am cumpărat în 2017. Am fost investitor”. Ulterior, după ce i-a dictat mesajul, Luncașu și-ar fi scos pistolul și s-ar fi împușcat în cap.

Iurii Luncașu era președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri „Interdependența” și deținea acțiuni în mai multe firme de construcții, import de mobilă, producerea și exportul vinului și a produselor de tutungerie.

Numele lui Luncașu a figurat și în tranzacția de peste 154 de milioane de lei, prin care o firmă cipriotă a procurat clădirile din perimetrul străzilor Timiș și Bujorilor din Chișinău, imobile atribuite lui Plahotniuc. Despre Luncașu s-a scris că era prieten cu Plahotnciuc și Serghei Iaralov, cu ultimul fiind vecin.

Citește mai departe

Politică

Pentru care partid NU vor vota moldovenii în niciun caz dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare

Publicat

pe

PE SCURT

Sondajului realizat de CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul în luna august 2019, People Watch: Calitatea vieții și migrația arată că după schimbarea puterii cinci din zece moldoveni vor ca alianța PSRM – ACUM să guverneze patru ani. În același timp, 64,7% dintre respondenți cred că țara merge într-o direcție greșită.

PE LUNG

La întrebarea cât de mulțumiți sunteți de situația economică din țară, șapte din zece moldoveni se arată insatisfăcuți de situația economică. Iar salariile, pensiile, prețurile mari, dar și viitorul copiilor sunt cele mai stringente probleme care îi îngrijorează pe moldoveni.

La capitolul încredere în instituțiile statului, biserica rămâne în top – 65,3% dintre respondenți, iar primărie și armată cu câte o treime. Cea mai redusă încredere moldovenii o au în Curtea Constituțională – 14% și sindicate și partide politice, care au puțin peste 10%.

În ceea ce privește încrederea în personalitățile politice, președintele, Igor Dodon se bucără de cea mai mare încredere – 30% urmat de premierul, Maia Sandu – 26,2% și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi cu 18%. Cea mai slabă încredere în rândul respondenților o au Dorin Chirtoacă, Vladimir Plahotniuc și Dumitru, Diacov – în medie de 5%.

În urma revenirii la sistemul electoral proporțional, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova patru formațiuni ar accede în Parlament. Este vorba de PSRM cu 50 de mandate, PAS – 33 de mandate, PPDA – 10 și PD -8.

Publicația detaliată poate fi văzută AICI.

Cercetarea lansată de IDIS Viitorul ”People Watch” măsoară teme de interes public sporit și este al treilea an dec când a fost lansată. Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1 106 persoane în perioada 2 august – 14 august curent cu o marjă de eroare de plus, minus 2,8%.

Citește mai departe

Politică

Unei primare i s-ar fi tăiat intenționat frâna mașinei: „Sunt cu piciorul frânt, dar în viață”

Publicat

pe

PE SCURT

Primarei localității Ghelăuza, r. Strășeni, Nicoleta Malai, i-ar fi fost tăiată frâna la mașina personală de către concurenții electorali. Potrivit funcționarei, aceasta are un picior rupt, sugerând că ar fi ajuns într-un accident din cauza frânei tăiate.

PE LUNG

Oameni dragi, anume ce-i cu inima de piatră care nu mă agreați sau mai bine zis ce-i care concurați mereu cu mine! Eu…

Geplaatst door Nicoleta Malai op Vrijdag 16 augustus 2019

În 2017, 9 persoane, printre care primarii din satele Ghelăuza (Nicoleta Malai) şi Găleşti din raionul Străşeni, un consilier raional şi un şef de la Fondul Ecologic, dar şi reprezentanţii unor agenţi economici au fost reținuți de CNA. Aceștia erau suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale.

„La 17 noiembrie 2017, Malai Nicoleta, a fost invitată la sediul Partidului Democrat, comunicându-i-se deschis să părăsească Partidul Liberal, și să adere, împreună cu întreg consiliul local, la partidul de guvernământ. Malai Nicoleta a refuzat oferta, iar pe 20 noiembrie 2017, la ora 07.00, a fost reținută de CNA. Aceasta este acuzată de abuz în serviciu și corupere pasivă. Drept temei a servit un proiect de construcție a apeductului din localitatea Ghelăuza, raionul Strășeni, lucrări pe care statul nu le-a finanțat nici până în prezent”, a declarat Ion Terguță, care era pe atunci purtătorul de cuvânt al PLDM. Democrații au respins acuzațiile.

La un an de la reținere, în casa primarei au pătruns persoane necunoscute, însă nu au furat nimic. Funcționara povestea atunci că au intrat în casă fără să strice broasca la ușă, au adormit câinii. Potrivit poliției, cei care au pătruns în casă au luat niște cearșafuri.

Nicoleta Malai a fost aleasă primară în Ghelăuza pe listele PL la alegerile din iunie 2015.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie46 de minute în urmă

Mold-street: Schema prin care spirtul din Republica Moldova ajungea materie primă pentru coniacul spaniol şi cel francez

PE SCURT Autorităţile din Spania şi Georgia investighează o schemă prin care spritul etilic produs din cereale la o fabrică...

ExterneO oră în urmă

Cum doi ruși au lansat din greșeală o rachetă în Crimeea. Incidentul, ținut în secret doi ani

PE SCURT Militari ruşi din cadrul forţei aeriene navale a Flotei Rusiei din Marea Neagră au lansat, accidental, o rachetă...

Externe2 ore în urmă

Accident la Moscova: 29 de turiști au fost răniți după ce autobuzul, condus de un moldovean, s-a izbit de un stâlp// VIDEO

PE SCURT Accident la Moscova. Un moldovean, în vârstă de 47 de ani, care se afla la volanul unui autobuz...

Social2 ore în urmă

Oseminte umane, găsite în apropiere de fostul cinematograf Gaudeamus. Ce declară Poliția

PE SCURT În apropierea fostului cinematograf Gaudeamus, pe strada Vasile Alecsandri, din capitală au fost depistate oseminte umane. Acestea au...

Social2 ore în urmă

Un moldovean a ajuns după gratii în Bologna, după ce și-a bătut soția. Vecinii speriați au alertat Poliția

PE SCURT Un moldovean de 30 de ani a fost arestat în orașul italian Bologna pentru violență în familie. Cazul...

Social16 ore în urmă

România / Un bolnav internat pentru dependenţă de alcool a ucis 4 pacienţi și a rănit 9

PE SCURT Un bolnav internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din judeţul Buzău a omorât în noaptea de sâmbătă spre...

Ecologie18 ore în urmă

Galerie FOTO cu frumoșii pelicani din rezervația „Prutul de Jos”

PE SCURT Rezervația naturală ,,Prutul de Jos” este un paradis pentru pelicani. Vă prezentăm în continuare o galerie frumoasă cu pelicanii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 luni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri2 luni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri2 luni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri3 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com