VIDEO / PE SCURT despre ping-pong-ul de acuzații dintre PD și PSRM

După declarația de astăzi a președintelui Dodon de a nu dizolva Parlamentului, contrar deciziei Curții Constituționale prin care era obligat să o facă, vicepreședintele PDM, Adrian Candu, a susținut un briefing de presă prin care a solicitat demisia lui Dodon. Democrații au mai declarat că guvernul care va fi votat astăzi este ilegal. După începerea primei ședințe parlamentare, în presa afiliată președintelui Partidului Democrat, au apărut înregistrări video de la întâlnirea de vineri dintre Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. În unul dintre video, se vorbește despre federalizarea Republicii Moldova.

După briefingul PDM, Igor Dodon a făcut declarații de presă și se arăta pregătit de ceea ce urma să se întâmple. „După ce va fi aleasă conducerea Parlamentului RM, o să vedem cum facem cu înaintarea candidaturii primului-ministru conform procedurii (consultările cu fracțiunile). Intrăm într-o fază importantă, istorică pentru Republica Moldova. Eu înțeleg care este rolul meu și voi o să înțelegeți că presiunile de bază în următoarele ore și poate zile vor fi pe mine și pe deputați. În primul rând pe mine. Eu știu că oponenții democrați pregătesc mai multe acțiuni, știu că ei montează mai multe filmulețe. Am avut mesaje foarte clare ca să nu semnez desemnarea nici a prim-ministrului, nici dizolvarea Parlamentului ș.a.m.d. Eu nu voi ceda. Eu vă rog, toate mesajele care vor fi astăzi, toate criticile adresate împotriva mea, a familiei mele să le luați în calcul anume prin această prismă. Am hotărât să dăm dovadă de verticalitate și să nu cedăm. Va fi mult noroi. Îmi atacă deja familia. Îmi caută rudele pentru a deschide dosare penale, pentru a mă presă. Eu nu voi ceda.”

Despre planul de federalizare a Republicii Moldova, Dodon spune că prima dată propunerea ar fi venit din partea președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, doi ani în urmă, către Federația Rusă pentru a i se închide dosarele penale. „Am spus că domnul Plahotniuc nu va fi prim-minsitru și niciun fel de coaliție cu socialiștii nu va fi. Eu nu voi semna decret de înaintare a lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru, așa cum se solicita în cadrul unei coaliții PD-PSRM. Încă o dată vă spun, o să apară multe lucruri, noroi. Ei de obicei așa procedează. Calm, liniștit. Vor încerca să mă pună să scriu cerere de demisie. Dacă îmi voi da demisia, va apărea un vacuum, nu va fi cine să semneze prim-ministrul, guvernul. E mai simplu să stopezi ceea ce s-a început în Parlament”, a declarat Dodon.

În presa afiliată președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, a apărut discuția dintre el și Dodon. Aceștia discutau condiții de realizare a coaliției PSRM-PDM. Iată descifrarea unui fragment din discuția acetora.

– P. În ce condiții este posibilă coaliția? Așteptările, Federația Rusă, dacă are condiții speciale.
– D. La 1 și jumătate să semnăm un acord cu dânsa…
– P. Să fie și semnat… Vorbim de calendar?
– D. Nu, noi vorbim despre condiții. Semnăm un acord cu dvs, eu și cu dvs, cu ambasadorul Federației Ruse. În prezența lui, să fie semnarea la președinție…
– P. Acestea sunt condițiile lor? Semnare a unui acord?! Ce am vorbit noi sau este altceva? Semnarea unui acord în prezența ambasadorului.
– D. Asta eu și dvs.
– P. Cam de-a sula, pentru că… președinte, PSRM, ca formă vorbesc, Greceanîi trebuia să semneze.
– D. Asta e ceea ce includem… unele chestii pe care nu le putem pune în acordul deschis. De aceea se semnează acordul acesta. Ne înțelegem noi, politicienii…
– P. Eu îmi pun: ce așteptări au PSRM-ul… pun Federația Rusă…
– D. Ideal ar fi ca acordul, ceea ce este în acordul acesta, tot, sau cu excepția federalizării, să fie public, ca să fie semnat de dvs. și Greceanîi, astăzi.
– P. Asta eu scriu: confidențial, punctul 2, semnarea memorandumului, acordului dintre partide. Respectiv eu și Zinaida Greceanîi, cu același conținut, public.
– D. Cu conținut identic, cu excepția la un punct. Ei bine, eu îi înțeleg pe dânșii și aici Kozak mai tare insista. Dar noi cu Kozak am făcut calculele… i-am dat lui Sergiu formularea care să fie în loc de federalizare.
– P. Acordul cu posibilitatea substituirii cuvântului federalizare cu osobîi status… șîrokie polnomochie… Asta e pe partea acordului…
– D. El mie mi-a spus: Vlad skazal shto u vas idinotseloe… Trebuie de arătat la toți că democrații au acceptat tot ce au vrut socialiștii.
– P. … Vso v odnom?
– D. Eu v-am spus ce…
– P. Eu vrea să știu așteptările lor și ale voastre…
– D. Haideți așa: vicepremier pe reintegrare, Ministerul Apărării, Ministerul de Externe și de Interne, asta e ceea ce am cerut public. Ministerul Finanțelor, sau Agriculturii…
– P. Mai mult nimic? Să nu apară pe urmă: dar mai dați ceva? Hai mai bine să mergem…
– D. Ceea ce am vorbit separat de Curtea Constituțională, Moldova Gaz, toate separat.
– P. Eu vreau acum să scriu tot. Noi putem să facem lista până la sfârșit? Vreau să apară toate obligațiile. Ce am vorbit noi și ce este ok să luați voi… Este corect sau nu?
– D. Corect.
– P. Eu vreau să scriu acum tot ca să nu iasă, să nu ne frece, pentru că neavând certitudini cu… Moscovei, nu am putut să vorbesc. Serghei știe puțin mai multe decât alții. I-am adunat la 2 ca să le spun… Vreau să le spun totul și după ce ne întoarcem… O să le spun că asta este permisiunea noastră.

Într-o altă înregistrare video, Igor Dodon ar fi cerut bani de la Plahotniuc și s-ar fi lăudat că primește de la ruși câte 700 de mii de dolari pe lună.

Înainte ca să înceapă ședința parlamentară, liderul PPDA, Andrei Năstase a declarat că Partidul Democrat a negociat federalizarea țării și pentru acest lucru neapărat va răspunde în fața unei justiții drepte. „Asigurăm cetățenii că blocul ACUM este garantul respectării în detaliu a Constituției și art. 1 din act. Art. 1 spune: Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, a declarat Năstase.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.