„Victoriabank” si „Mobiasbanca” si-au fortificat pozitiile in cursa eficientei

Agentia de Rating si Estimare „Estimator-VM” a facut public Clasamentul eficientei bancare in R. Moldova pentru anul 2005, elaborat in baza a cinci indicatori de eficienta (venituri totale, venit net, ROE, ROS si rotatia activelor).

Pe parcursul anului au avansat in top BC „Victoriabank” (+1), BC „Mobiasbanca” (+1), BC „Banca Sociala” (+1), BC „Universalbank” SA (+5), BC „EurocreditBank” SA (+5) si BCR sucursala Chisinau SA (+3). in acelasi timp, au cedat unele pozitii in ranking asa banci ca BC „Banca de Economii” (-1), BC „Moldindconbank” SA (-1), BC Banca de Finante si Comert SA (-2), BC „Energbank” (-3), BC „Unibank” SA (-3), BC „Eximbank” SA (-2) si BC „Investprivatbank” SA (-1).

Pozitia de lider in clasament, bine meritat, o detine ferm cea mai mare banca din tara – BC „Moldova-Agroindbank” SA, care, la fel, s-a plasat pe primul loc pe sistemul bancar in subclasamentele „Venituri totale”, „Venit net” si pe pozitia secunda – in cel dupa indicatorul ROE (rentabilitatea financiara).

Pe pozitia a doua a urcat in top BC „Victoriabank” SA, care s-a situat pe primul loc in subclasamentul dupa indicatorul ROE si pe pozitia a treia – in cel dupa indicatorul „Venituri totale” si „Venit net”.

La mica distanta, pe pozitia a treia in clasament, se situeaza BC “Banca de Economii” SA care totodata s-a pozitionat pe pozitia a treia si in subclasamentele „Venituri totale” si „Venit net”.

BC „Mobiasbanca” SA ocupa pozitia a 4 deja in al treilea clasament elaborat de ARE “Estimator-VM”, cu o dinamica destul de buna a indicatorilor de eficienta pentru anul 2005. Printre rezultatele bune remarcam pozitia a 3-a in subclasamentul dupa indicatorul ROE.

Surpriza din clasament pentru anul 2005 revine BC „Universalbank” SA care de pe locul 11 din anul 2004 a urcat pe locul 6 in anul 2005. Cucerirea acestei pozitii se datoreaza in mare parte plasarii BC „Universalbank” SA pe prima pozitie pe sistemul bancar in sub-clasamentul dupa indicatorul „Rotatia activelor” si pe pozitia a 3-a in subclasamentul dupa indicatorul ROS (rentabilitatea activelor).

Metodologie

Pentru elaborarea Clasamentului eficientei bancare, s-au parcurs urmatoarele etape:

· Prima etapa: pe fiecare indicator s-a calculat valoarea medie pentru intregul esantion.

· A doua etapa: pentru fiecare banca din esantion si pe fiecare indicator s-a corelat valoarea corespunzatoare cu media aritmetica pe indicatorul dat obtinindu-se astfel un coeficient.

· A treia etapa: pentru fiecare banca s-a calculat media coeficientilor obtinuti la etapa a doua, rezultind astfel valoarea agregata in clasament.

· A patra etapa: dupa valoarea obtinuta, bancile s-au listat in clasament in ordinea descrescatoare. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.