Viceministrul Melnic va discuta noua Strategie Energetica a RM in contextul asigurarii securitatii livrarilor in Europa

Moldova.ORG — Viceministrul Economiei si Comertului Viorel Melnic va participa astazi la seminarul cu tematica "Noua Strategie Energetica a Republicii Moldova in contextul asigurarii securitatii livrarilor in Europa", organizat de catre Ministerul Industriei si Infrastructurii. Evenimentul este desfasurat prin utilizarea Instrumentului de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatii al Comisiei Europene – TAIEX.

Melnic va prezenta in cadrul seminarului un raport despre recentele initiative prezidentiale de liberalizare economica a R. Moldova si crearea climatului investitional atractiv in tara noastra.

In raport va fi expusa informatia despre fluxurile de investitii straine directe in Moldova, care cumulativ incepand cu anul 1994 -2007 a constituit $1,28 mlrd. Actualmente, in Moldova investesc intreprinzatorii din 42 de tari, cele mai mari investitii fiind din tarile Uniunii Europene, Comunitatii Statelor Independente (CSI), SUA, Romania, Cipru si Canada. In total in Moldova sunt inregistrate 4907 companii cu capital strain.

Viorel Melnic va efectua o prezentare concisa a esentei reformelor liberalizarii economiei nationale prin legalizarea (amnistia) capitalului, amnistia fiscala, reforma sistemului de impunere a veniturilor persoanelor juridice.

Viceministrul Economiei si Comertului va trasa principalele Directii strategice pentru imbunatatirea climatului investitional precum e: perfectionarea cadrului de politici in atragerea investitiilor; promovarea investitiilor in infrastructura; deetatizarea si perfectionarea gestionarii patrimoniului public; dezvoltarea pietei financiare; stimularea investitiilor; dezvoltarea zonelor economice libere si crearea parcurilor industriale.

In raport vor fi expuse si impedimentele generale in dezvoltarea evolutiei investitiilor: insuficienta mijloacelor proprii ale intreprinderilor ca sursa principala de investitii; nivelul redus de dezvoltare a pietei financiare, in special al pietei de capital; dobanzile ridicate la creditele bancare, precum si perioada mica de imprumutare a mijloacelor; imperfectiunea cadrului legal si judiciar.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.