Viceministrul de externe, Valeriu Ostalep, a participat la primul For Mondial privind Migratia si Dezvoltarea

Moldova.ORG — Valeriu Ostalep, viceministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a participat la primul For Mondial privind Migratia si Dezvoltarea, desfasurat la Bruxelles, informeaza serviciul de presa al MAEIE.

Forul a reunit reprezentanti ai tuturor statelor membre ale Natiunilor Unite, organizatiilor internationale competente in domeniu si actori importanti ai societatii civile, in vederea abordarii aspectelor multisectoriale ale migratiei si dezvoltarii.

In cadrul mesei rotunde, la care a participat viceministrul Ostalep impreuna cu oficiali ai diferitor state, au fost abordate subiecte ce tin de consultarile regionale ale proceselor migrationale si dezvoltarii.

Viceministrul de externe moldovean a prezentat participantilor mesei rotunde aspectele politicii migrationale ale R. Moldova axate pe combaterea migratiei ilegale; reglarea fluxurilor migrationale dintre Moldova si alte state europene; fortificarea capacitatii institutiilor nationale de gestionare a migratiei; consolidarea legaturilor cu comunitatile moldovenilor de peste hotare precum si crearea initiativelor ce au ca scop redirectionarea remitentelor spre investitii.

Totodata, Ostalep a subliniat ca R.Moldova atrage o deosebita atentie stabilirii unui mecanism eficient de reglementare a fluxurilor migrationale in tara si in relatie cu principalele state de destinatie, origine si tranzit a migratiei ilegale.

Viceministrul Ostalep a facut referire la ultimele evolutii din cadrul politicii de gestionare a migratiei din R. Moldova precum si a accentuat ca cooperarea regionala in domeniul migratiei in R. Moldova este asigurata prin intermediul dialogului pan-european in domeniul migratiei, lansat in ianuarie 2006, la Bruxelles.

Concomitent, Viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene a informat participantii ca Moldova printre primele state si-a manifestat interesul de a adera la proiectele noii Directive UE in domeniul migratiei si migratiei fortei de munca si anume de a aplica tactica globala a migratiei si la tarile din est si sud-est vecine ale UE. Totodata, Moldova a lansat negocieri asupra parteneriatului pilot de mobilitate si migratiune circulara a UE cu R. Moldova, percepand acest proiect drept complementar Centrului Comun de Vize deschis recent la Chisinau.

Viceministrul a mentionat ca Moldova este deschisa pentru stabilirea cadrului bilateral de reglementare a fluxurilor migrationale cu diferite state prin implementarea unui mecanism operational de schimb de date si informatii in domeniul migratiei si de asemenea prin semnarea Acordurilor bilaterale privind gestionarea migratiei, care ar prevedea o cooperare intensa intre institutiile specializate ale ambelor tari, in vederea prevenirii si combaterii migratiei ilegale.

La finele Mesei Rotunde, Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, reiterand importanta cooperarii regionale, a incurajat statele participante sa fortifice cooperarea si dialogul la nivel bilateral si multilateral pentru o mai buna gestionare a migratiei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.