Verdictul Uniunii Europene: legislatia anti-coruptie a Republicii Moldova trebuie ajustata la normele europene

Experţii Consiliului Europei în domeniul reformei judiciare şi combaterii corupţiei recomandă autorităţilor de la Chişinău să ajusteze legislaţia anticorupţie la normele Uniunii Europene. Ei consideră că Moldova trebuie să ţină cont, în acest sens, de sugestiile Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO).

În cadrul reuniunii Republica Moldova – Uniunea Europeană la nivel de experţi în domeniul reformei judiciare şi combaterii corupţiei, desfăşurată la 18 septembrie la Bruxelles, a fost realizat un schimb de opinii între experţii moldoveni şi europeni privind evoluţiile în domeniul reformei judiciare şi prevenirii şi combaterii corupţiei în conformitate cu standardele europene. La capitolul reformei judiciare au fost discutate evoluţiile şi acţiunile întreprinse de Republica Moldova în vederea asigurării independenţei justiţiei, consolidării capacităţii de administrare a justiţiei, accesul la justiţie şi introducerea unui nou sistem de protecţie juridică garantată de stat. Totodată, experţii au convenir asupra asigurării independenţei justiţiei şi a necesităţii consolidării autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, experţii Consiliului Europei au încurajat eforturile Republicii Moldova de implementare a recomandărilor Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO), subliniind importanţa adoptării ultimelor amendamente la legislaţia în domeniul corupţiei.

La reuniunea citată, delegaţia Republicii Moldova a fost reprezentată de către Nicolae Eşanu, viceministru al Justiţiei, şi Valentin Mejinschi, director general al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. La rândul său, UE a fost reprezentată de către experţi ai Comisiei Europene, Consiliului Europei, OSCE. La reuniune a participat şi Reprezentantul Special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.