Veaceslav Negruța: Actorii, care au promovat amnistia capitalului în 2007, sunt cei care o promovează și acum

Este total nepotrivit și contraindicat pentru RM ca să aplice amnistia capitalului acum, când Moldova are o istorie proastă de extragere din sistemul bancar a 13 procente din PIB în 2014 și neavând investigările făcute și nici vorbă de recuperări din aceste fraude, susține Veaceslav Negruța expert la Transparency Internaţional Moldova.

Cu siguranță anumite grupuri de interese și-ar dori poate ca o parte din aceste resurse extrase din sectorul bancar să le legalizeze, pentru că le-au obținut fraudulos”, a declarat pentru Moldova.org Veaceslav Negruța.

În opinia sa, în spatele amnistiei fiscale adoptate joi de Parlament sunt aceleași persoane, care au promovat și în 2008 amnistia fiscală și a capitalului:  „Cu siguranță că actorii sunt aceeași”. Mai mult, cazul 2008 a demonstrat că această amnistie a fost de fapt o bulă de săpun, care s-a spart fără un rezultat pentru buget.

„Noi cu siguranță ținem minte acea amnistie fiscală și a capitalurilor care a fost pusă în aplicare în 2008. Cel mai ciudat este că persoanele, care au promovat-o în 2008, sunt aceleași care promovează în 2018 aceeași amnistie a capitalurilor. În acea împachetare frumoasă care a fost și în 2008 și care există și acum, precum că din amnistia capitalului are de câștigat societatea. Cazul 2008 a demonstrat că a fost de fapt o bulă de săpun, care s-a spart cu nimic rezultat nici pentru buget, nici pentru RM. Ca să ajungem peste 10 și să vorbim despre faptul că mai este necesară o amnistie a capitalului. E cam ciudată, dar formula aplicată în 2008 a fost în interesul unui grup de cetățeni, care și acum mai vor o amnistie. Cu atât mai mult că puterea le aparține, așa cum le-a aparținut și în 2008. Cu siguranță că actorii sunt aceeași”, a menționat expertul.

Întrebat despre prevederea care interzice celor care au deținut funcții publice după anul 2009 să beneficieze de declararea voluntară a bunurilor, Veaceslav Negruța a declarat că aceasta este „cu utilitate zero”.

Aceasta pentru că toate aceste categorii de demnitari și funcționari depun anual pe propria răspundere declarația pe venit și proprietate, iar dacă unul din ei ar dori să beneficieze de prevederile noii legi, aceasta în mod automat ar însemna un autodenunț, riscând și dosar penal pentru fals în declarații.

„Prevederea care interzice persoanelor cu funcții publice de după 2009 să beneficieze de aceste amnistie este cu utilitate zero. Vă spun de ce: pentru că toate aceste categorii de demnitari, funcționari, șef de Bancă Națională, șefi de minister și instituții ș,a. în fiecare an depun pe propria răspundere declarația pe venit și proprietate. Or, dacă unul din ei vine să beneficieze și să declare în baza acestei legi, în mod automat își face autodenunț și i se deschide dosar penal pentru fals în declarații. Este o bulă pe care au băgat-o în spațiul public și în lege”, a  explicat expertul.

În plus, Veaceslav Negruța precizează și un alt aspect: persoanele din categoriile respective fiind în funcție, indiferent de perioadă, și până în 2009 și după 2009, niciodată nu au făcut înscrisuri pe propria persoană și asta se vede din declarațiile respective. „Dânșii au rude sub forme de cumetri, nași, fini, pe care afacerile sunt înscrise și le aduc confortul financiar, iar proprietățile nefiind urmărite de organele de aici. Ei sunt în mare parte cei care iau decizii cum să se aplice justiția și cum să fie urmărite aceste bunuri obținute în mod fraudulos”, a adăugat el.

Totodată, expertul a atenționat că atunci când este vorba despre amnistia capitalului, legea nu pune un termen pentru care active și proprietăți se admite legalizarea. Deci indiferent de când aceste active au provenit în anii 90, în anul 2002 sau 2014, dar în cazul dat întrebare este de ce sunt menționate categoriile de demnitari de după 2009. „Poate pentru că cei de până în 2009 acum sunt la guvernare? Și dacă ne uităm atent, ceea ce am vorbit anterior: exact acei care au promovat amnistia în 2008 sunt cei care promovează amnistia și acum și poate prin teza respectivă au grijă de propria protecție”, a mai spus Veaceslav Negruța.

Precizăm că partenerii de dezvoltare ai R. Moldova au criticat adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a mai multor prevederi fiscale, inclusiv cele care permit legalizarea, contra unei taxe de 3%, a proprietăților și capitalului nedeclarate.

Astfel, Ambasada Statelor Unite la Chișinău s-a declarat extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care „va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor” și „va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova.

Ambasadorul UE, Peter Michalko, a spus că legislația „adoptată în grabă și în mod netransparent” ar putea duce la încălcarea unor angajamente ale guvernării către UE, iar reprezentanța Fondului Monetar Internațional a criticat  reformele fiscale adoptate joi, spunând, într-un comunicat, că acestea nu corespund obiectivelor programului sprijinit de FMI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.