Veaceslav Ionita: „Gazprom” nu este interesat de proiectele investitionale ale R. Moldova

Analistul economic Veaceslav Ionita considera ca „Gazprom” nu este interesat de proiectele investitionale propuse de R. Moldova si vrea doar sa livreze gazele naturale la pretul de 160 USD. „Gazprom” nu dispune in prezent de capacitati suficiente pentru depozitarea gazului, din care cauza a redus, in anul curent, cu 30 la suta livrarile de gaze in CSI. Anume de aceea, sustine Ionita, rusii incearca sa-si directioneze livrarile spre tarile vest-europene, la preturi mai mari, pentru a acumula suficiente lichiditati, necesare pentru investitii in infrastructura de depozite si pentru a-si mari capacitatile de export. „Pentru a atrage noi capacitati de export al gazului, „Gazprom”, pe linga investitii, trebuie sa-si asigure consumul si, deci, sa se comporte adecvat cu consumatorii, ceea ce nu face”, a spus Ionita.

Potrivit lui Ionita, pretul de 160 USD pentru o mie de metri cubi nu este echitabil pentru RM, situatia economica a careia nu poate fi comparata cu cea a Europei de Vest. Teoretic, spune Ionita, un pret echitabil ar fi unul de circa 110 USD, insa intentia unor agenti economici de a trece la utilizarea resurselor energetice alternative gazului, cum ar fi carbunele, pacura sau cocsul, denota ca si acest cost este prea mare in conditiile economice ale RM.

Ionita sustine ca decizia privind majorarea pretului la gaze incepind cu a doua jumatate a anului curent ar putea fi aminata pina in luna septembrie, iar marimea acestuia ar putea fi influentata de SUA si UE, in cadrul summitului G8 care se va desfasura la 15-17 iulie la Sankt Petersburg, care ar putea reaminti Rusiei ca nu poate folosi gazul drept arma.

Expertul sustine ca, in cazul in care Rusia va stabili un pret mai mare, RM va nimeri intr-o situatie proasta: investitiile din ultimii cinci ani in infrastructura, de circa 1 mlrd. de lei, nu se vor recupera, fiind planificate in conditiile livrarilor de gaze la preturi echitabile. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.