Vasile Bumacov: “Până la urmă este pedepsit şi consumatorul din Rusia, care pentru aceeaşi calitate astăzi plăteşte de trei ori mai scump”

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, într-un interviu pentru Europa Liberă, vorbeşte despre problemele cu care se confruntă viticultorii moldoveni în ceea ce priveşte comercializarea vinurilor.
Deşi a trecut mai mult de jumătate de an de la declanşarea unui nou embargo, autorităţile de la Moscova susţin că vinurile moldoveneşti nu sunt pe piaţa din Federaţia Rusă din cauza faptului că Ministerul Agricultirii şi Industriei Alimentare din ţara noastră nu a colaborat cu partenerii ruşi.

“Mult a influenţat şi faptul că cei care nu doresc integrare europeană a Republicii Moldova nu o dată au mers acolo la Moscova şi au convins că ar fi bine să fie blocat exportul de vinuri pentru a bloca, cumva, şi integrarea europeană a Republicii Moldova. Până la urmă este pedepsit şi consumatorul din Federaţia Rusă, care pentru aceeaşi calitate astăzi plăteşte de trei ori mai scump”, a spus Vasile Bumacov.

Oficialul este de părere că aceste lucruri sunt temporare, iar rezolvarea problemelor din acest sector depinde şi de cetăţenii moldoveni. Din cauza divergenţelor existente în ţara noatră privind parcursul european al R. Moldova, autorităţile ruseşti profită de situaţie şi creează probleme, utilizând toate pârghiile de care dispun.

“Nu a rămas mult până la sezonul de recoltare şi companiile care nu au reuşit să comercializeze vinul de anul trecut, nu au reuşit să achite unele din datorii viticultorilor, sigur că aceste lucruri vor genera probleme adiţionale. De aceea noi suntem în căutarea soluţionării acestei probleme. Exportăm vin în vrac ca să pregătim întreprinderile pentru sezonul următor”, a menţionat Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Pieţele cu care viticultorii moldoveni colaborează sunt cele din UE, China şi următoarea piaţă de desfacere va fi cea din SUA, unde deja se comercializează vinurile moldoveneşti. În ţări precum Polonia, Cehia, Slovacia, România, Germania, a crescut numărul prezentărilor de vinuri, deoarece în aceste state vinurile moldoveneşti sunt primite bine.
“Noi nu putem să spunem că acum piaţa europeană poate absorbi ceea ce a fost interzis în Federaţia Rusă”, a mai adăugat oficialul.
Dezvoltarea rurală a R. Moldova va fi de asemenea administrată de către Ministerul Agriculturii.

Reamintin că, Federaţia Rusă nu a ascuns intenţia sa de a împiedica semnarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE, care va avea loc vineri, 27 iunie anul curent.

Foto: europaliberă.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.