Vânătoarea de iepuri și păsări acvatice va fi interzisă în acest an

După ce anul trecut, pentru prima dată, a fost interzisă sau limitată vânătoarea mai multor specii de animale, și în acest an Ministerul Mediului al Republicii Moldova vine cu un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care solicită ca în sezonul următor să fie prelungită prohibiția de vânătoare de iepuri și păsări de baltă autohtone, iar vânatul mistreților să fie interzis pe terenurile publice. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, pe Facebook.

Potrivit ministrului, chiar dacă anul trecut a existat o opoziție puternică din partea Societății Vânătorilor și Pescarilor, care au organizat inclusiv și proteste în fața ministerului, datele statistice demonstrează că interdicția din sezonul precedent a avut efecte benefice.

Astfel, efectivul real al iepurelui de câmp conform numărătorii din anul 2015 era de 73.000 exemplare, iar în 2016 — peste 103.000 lei, adică efectivul numeric al acestei specii s-a majorat cu peste 30.000 exemplare, fapt care denotă că interzicerea vânătorii la iepurele de câmp, împreună cu intensificarea controalelor din partea inspectorilor de mediu, a condus la o sporire numerică semnificativă, iar interzicerea vânătorii la această specie, în sezonul de vânătoare 2016-2017 va permite treptat atingerea densității optime stabilite în Concepţia de dezvoltare a gospodăriei cinegetice naţionale (160-200 mii).

La fel, se constată că în fondul forestier gestionat de Agenția „Moldsilva”, numărul mistreților este de 2108 exemplare, adică cu 436 mai mult față de anul 2015. Interzicerea vânării mistreților în fondul public va conduce treptat la atingerea numărului optim de 4-6 mii de mistreți, stabilit în Concepția de dezvoltare a gospodăriei cinegetice naționale.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.