Valeriu Lazar: „Gazprom” nu dispune de motive comercial-economice pentru a dubla pretul la gazele naturale livrate Moldovei

Concernul rus „Gazprom” nu dispune de motive comercial-economice pentru a dubla pretul la gazele naturale livrate Moldovei, a afirmat ministrul Economiei si Comertului Valeriu Lazar.

Ministrul a estimat ca actualul pret de 80 de dolari pentru o mie de metri cubi aplicat Moldovei este cel mai inalt din spatiul CSI si permite operatorului sa obtina profit.

Valeriu Lazar a subliniat ca Guvernul a creat un grup de lucru care continua negocierile cu „Gazprom” privind pretul de livrare a gazelor naturale. Totodata, ministrul Economiei si Comertului a specificat ca Guvernul elaboreaza un plan de actiuni pentru diminuarea impactului negativ asupra populatiei si a economiei nationale, in caz de o eventuala majorare a pretului la gazele naturale.

Conform estimarilor, in cazul unor majorari esentiale a tarifelor la gazele naturale, cel mai mult vor fi afectati consumatorii particulari. Sectorul real al economiei va avea de suferit mai putin, a specificat ministrul.

Una din variantele care se examineaza este achitarea Taxei pe Valoare Adaugata pentru gazul importat la locul de destinatie si nu in tara exportatoare, cum se practica in prezent. Dealtfel, Moldova este unica tara care achita TVA dupa acest principiu, a precizat sursa citata.

De asemenea, se examineaza oportunitatile de aplicare a parghiilor ce vizeaza tranzitul de gaze naturale rusesti prin teritoriul Moldovei, precum si masuri de sustinere a paturilor social-vulnerabile.

Potrivit analistului economic, Valeriu Prohnitchi, impactul majorarii preturilor la gazele naturale va fi dur pentru populatie, daca aceasta crestere se va produce imediat. Guvernul nu va putea compensa aceste tarife din 2006, iar daca va dori sa faca acest lucru, va trebui sa revada bugetul de stat pentru anul viitor, care nu prevede asemenea cheltuieli. In special, Guvernul va trebui sa revada principiile de acordare a compensatiilor, sa renunte la cel pe categorii si sa acorde compensatii in baza veniturilor reale ale persoanei care le solicita.

In acelasi context, Mircea Rusu, Presedintele Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din Republica Moldova, a declarat pentru REPORTER.MD ca impactul majorarii tarifelor va fi unul dureros, pentru ca va influenta in mod direct cresterea preturilor in sistemul energetic si cel termic. Nu in ultimul rand, va influenta direct majorarea costului cosului minim de consum. Criza care se va crea va impiedica si investitorii sa-si plaseze capitalul in sectorul energetic.

De mentionat ca, miercuri, autoritatile transnistrene au adoptat decizia privind retragerea actiunilor detinute la SA Moldova-Gaz si transferarea lor Concernului rus Gazprom. Potrivit “Olvia-press”, decizia a fost luata in scopul asigurarii securitatii economice a regiunii.

Amintim ca, marti, Concernul rus Gazprom a anuntat ca va majora, din 2006, preturile la gazele naturale livrate in tarile CSI si Baltice.

Tariful pentru Moldova, anuntat de Aleksandr Reazanov, vicepresedintele companiei „Gazprom”, va fi, alaturi de Ucraina, cel mai mare in fostul spatiu sovietic, in timp ce chiar Tarile Baltice vor primi gaze naturale la pret de 120-125 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar Georgia si Armenia vor achita cate 110 USD. Potrivit lui Reazanov, citat de presa rusa, dublarea preturilor nu este o actiune politica, ci una pur economica. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.