Valeriu Lazar este optimist vis-a-vis de impactul scumpirii gazelor asupra economiei nationale

Scumpirea gazelor naturale livrate consumatorilor din Moldova nu va avea un impact critic asupra economiei nationale, considera ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Lazar.

Oficialul a argumentat aceasta afirmatie prin faptul ca, in prezent, consumul de gaze naturale in Moldova constituie doar 2 la suta din Produsul Intern Brut. Ponderea cea mai mare in utilizarea gazelor naturale revine intreprinderilor de generare a energiei electrice si celei termice.

Alte intreprinderi mari, care utilizeaza gazele naturale in procesul de producere, printre care Uzina de ciment din Rezina, Fabrica de sticla din Chisinau s.a., dispun de rezerve de rentabilitate, care permit temperarea scumpirii productiei lor, a afirmat Lazar, dupa sedinta de miercuri a Guvernului.

Ministrul Economiei si Comertului nu a exclus faptul ca mai multi agenti economici vor incerca sa speculeze pe majorarea pretului la gaze. Lazar a precizat, insa, ca statul nu poate influenta crearea preturilor prin metoda administrativa. Acestea urmeaza sa fie determinate de piata, iar concurenta ar putea constitui un factor important in limitarea actiunilor speculative.

Valeriu Lazar a subliniat ca majorarea preturilor ar putea influienta, intr-o masura oarecare, cresterea economica, dar Guvernul va intreprinde actiuni in vederea diminuarii impactului.

De asemenea, potrivit lui Lazar, in timpul apropiat va fi definitivat mecanismul de compensare pentru paturile social-vulnerabile.

In alta ordine de idei, ministrul Economiei si Comertului a specificat ca grupul de lucru guvernamental continua negocierile cu concernul rus „Gazprom” privind pretul de achizitie a gazelor incepand cu luna mai. “Speram sa obtinem o reducere, sau cel putin sa pastram actualul pret de 110 dolari pentru o mie de metri cubi si pentru perioada urmatoare”, a spus Valeriu Lazar. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.