Valentina Novac: Interesul faţă de “importul paralel”

Importul paralel este un fenomen aflat la interferenţa politicii în domeniul concurenţei şi politicii în domeniul proprietăţii intelectuale şi se referă la situaţia cînd un produs protejat printr-un drept de proprietate intelectuală este vîndut intr-o altă ţară decît ţara pentru care este destinat, fără permisiunea proprietarului acestui drept. De notat, că importul paralel se referă la comerţul cu produse originale şi nu contrafăcute. Existenţa importului paralel este funcţie directă a aplicării regimului de epuizare a drepturilor de proprietate intelectuală. Conform abordării expuse în mai multe acorduri internationale, în dependenţă de impactul teritorial produs, deosebim trei regime de epuizare a drepturilor de proprietate intelectuală: intern sau naţional, regional şi internaţional.

Circulaţia produselor de import este influenţată de aplicarea normei legale a regimului de epuizare a drepturilor de proprietate intelectuală. De fapt modul de epuizare a drepturilor de proprietate intelectuală constituie o adevărata provocare pentru economia unei ţări, mai cu seamă în cazul, în care majoritatea produselor comercializate pe piaţă provin din import. Spre exemplu, în Republica Moldova mai mult de 90% din volumul medicamentelor realizate sunt importate. Eforturile depuse de autorităţile statului în vederea stingerii nemulţumirii societăţii de preţurile neadecvate la care se vînd medicamentele nu şi-au atins obiectivul. Nici asortimentul de medicamente propus de comercianţi nu satisface consumatorul (atît cel final, cît şi intermediar). Ambii parametri, preţul şi asortimentul, sunt concurenţiali. Totodată soluţiile propuse n-au legătură cu examinarea problemei prin prizma unui deficit de concurenţă generat de stabilirea unui regim intern de epuizare a drepturilor de proprietate asupra drepturilor industriale.

Drept consecinţă, în Republica Moldova funcţionează distribuţia agreată de producător sau cu consimţămîntul producătorului ca titular de drept, sistemul lucrînd în favoarea apărării drepturilor acestuia. Dacă s-ar introduce în ţară acelaşi produs fabricat de acelaşi producător (ex.: titularul unei mărci înregistrate) la un preţ mai mic, dar prin altă reţea decît a respectivului producător pentru Republica Moldova, producătorul afectat este în drept să intervină pentru a interzice plasarea pe piaţă a produsului discutat (a mărcii pe produs). În rezultat, în mod legal, concurenţa pe piaţă este redusă, drepturile de proprietate intelectuală respectate, iar preţurile posibil să fie formate în lipsa constrîngerilor concurenţiale. Modificarea regimului de epuizare a drepturilor de proprietate intelectuală de la intern pe regional (Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte nu prevede decîtposibilitatea stabilirii propriului regim naţional sau regional de epuizare a drepturilor de proprietate intelectuală) ar permite legalizarea parţială a importului paralel şi contribuirea la dezvoltarea mediului concurenţial pe piaţa produselor/serviciilor, inclusiv pe piaţa comercializării medicamentelor.

Pronunţarea pentru una din opţiuni (regim naţional sau regional de epuizare a drepturilor de proprietate intelectuală) sau pentru aplicarea echilibrată ale acestora în dependenţă de specificul pieţii produsuluitrebuie să corespundă obiectivelor urmărite de politica industrială promovată în domeniul concret, subordonată fiind intereselor ţării şi cetăţenilor ei. De evidenţiat dificultatea exerciţiilor economice în domeniului sănătăţii ce se explică prin multitudinea de restricţii de care trebuie de ţinut cont cu referinţă la viaţa şi sănătatea persoanelor şi animalelor. O simplă interzicere a interdicţiei al importului paralel al medicamentelor nu poate fi aplicabilă  acestui domeniu.

Instituirea, în Republica Moldova, a regimului, consacrat dezvoltării economice şi bunăstării consumatorului, de epuizare a drepturilor de proprietate intelectuală necesită a fi susţinută de concluziile unui studiu aprofundat şi complex consacrat impactului importului paralel asupra economiei sectorului vizat, în special asupra formării preţurilor şi asortimentului. Realizarea acestuia va permite obţinerea de rezultate relevante în baza cărora autorităţile ar opta conştient în favoarea sau defavoarea modificării regimului de epuizare a drepturilor de proprietate intelectuală aferent plasării pe piaţă a produselor/serviciilor.  În acelaşi rind sunt necesare şi propunerile concrete de gestionare a importului paralel pentru unele produse (ex. medicamente, dispozitive medicale…).

Valentina Novac

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.