Connect with us

Important

Valentina Cojocaru: Marile bucurii ale vieţii le-am trăit în scenă/ INTERVIU

Publicat

pe

Interviu cu Valentina Cojocaru, artistă a poporului, oferit pentru Moldova.ORG

S-a născut la 20 februarie 1947 în satul Ciuciulea, raionul Glodeni. A studiat la şcoala pedagogică din Călăraşi şi  la Institutul de Arte “Gavriil Musicescu” .  A fost  solistă în orchestra de muzică populară “Ciobănaş” din Călăraşi, în Ansamblul “Mugurel”. Timp de 16 ani activează în orchestra “Folclor”  a Radioteleviziunii, 1974-1990. În următorii doi ani a fost solistă în orchestra “Lăutarii”, ulterior în „Doina Armatei”, dar a colaborat şi cu alte orchestre.  I se conferă titlurile onorifice “Artistă emerită”, 1978, “Artistă a poporului”, 1989. În anul 1993 se decernează medalia “Meritul civic”, ordinul „Gloria Muncii” în anul 2005, Ordinul Republicii – 2010. A întreprins turnee internaţionale în zeci de ţări.

Dragă Valentina Cojocaru, aţi înregistrat peste 200 de cântece, devenite îndrăgite şi apreciate de publicul meloman, acestea de diferite genuri. Lucraţi mult la un cântec?

Evident, până a ajunge la inimile melomanilor, un cântec are o viaţă interioară, trăieste în sufletul artistului. Acum, când mai rar înregistrez cântece, revin cu gîndul la clipele cînd înregistram şi căte 10 cântece  într-un an. În perioada activiităţii în orchestra „Folclor” a Radioteleviziunii  aveam un plan de înregistrări. Oricum, am reuşit să lansez cântece dragi sufletului meu, dar şi al publicului, cântece de care nu-mi este ruşine.

Înregistrarea unui cântec este un proces de durată, artistul fiind conştient de faptul că fiecare cântec rămâne peste ani. Este ca un film. Trăiam emoţii deosebite  atunci când stăteam în faţa microfonului, aşteptând să se aprindă beculeţul în studiuo, care semnala începutul înregistrării. Or, nu mai puţine erau emoţiile când trebua să apar în scenă, în faţa a mii de spectatori. Toate aceste stări sufleteşti este complicat să le descrii în cuvinte. Cert e că marile bucurii ale vieţii le-am trăit în scenă, în faţa spectatorilor, cărora le-am dăruit ce am mai de preţ – cântecul, străduindu-mă să nu-i dezamăgesc.  La rândul lor, ei, spectatorii m-au rasplătit cu aplauze şi flori, cu admiraţie. Este răsplata cea mai  mare pentru un artist  – să nu fie uitat.

Mai mule cântece  lansate de  Dumneavoastră au fost preluate de alţi interpreţi, în special, din România. Care era reacţia când auzeaţi alte variante interpretative a cântecelor cărora le-aţi dat viată?

Nu aş putea răspunde univoc la această întrebare. Uneori mă  bucuram că unele melodii ale mele erau preluate de colegii din România. Era un argument că le-au plăcut şi lor. Dar nu era bine  că nu se anunţa din repertoriul cărui interpret au fost preluate  sau cine erau autorii, mă refer la melodiile în stil popular . Dacă s-ar  fi respectat acest lucru,  aş fi fost mândră că numele meu se perpetuează prin timp, împreună cu cântecele cărora le-am dat viaţă. Aşa cum se anunţau cântecele  lansate de Maria Tănase, Ioana  Radu sau Maria Lătăreţu.  Dar sunt cântece care nu au nevoie de această prezentare, toţi ştiind că au fost lansate de mine,  ele fiind la fel  de cunoscute şi peste 30 de la lansare.

Care sunt  cântecele preferate din repertoriul Dumneavoastră? Dacă ar trebui să alcătuiţi un top, care ar fi primele?

Un artist adevărat trebuie să ţină  cont, în primul rând, de doleanţele publicului. Să zicem, mie îmi place un cântec, dar melomanii nu-l primesc aproape de suflet şi nu este solicitat, atunci eu trebuie să-l cânt doar acasă, pentru mine. Publicul este în drept să alcătuiască un top, indiferent de preferinţele interpretului. Aşa cred eu, verdictul îl pune publicul meloman.

Odată cu lansarea cântecelor “Are mama doi feciori”, “Văzui tinereţea mea”,  “Suntem două surioare” sau “Tot am zis noroc, noroc” au fost şi altele, dar nu au rămas  la fel de îndrăgite pe public.  Cum credeţi, de ce unele cântece sunt eclipsate de altele, chiar din repertoriul aceluiaşi interpret?

Aşa cum am afirmat anterior, publicul este cel mai exigent critic.

Consider că succesul unui cântec, durata popularităţii lui depinde şi de melomani . Eu aş dori să reasculat la radio melodiile mele de altă dată, care a avut succes mulţi an după lansare  “Măi, Gheorghiţă, puiule”, “Vezi, Ionele, cum eşti tu”, “La marginea drumului”, “Trandafir de lîngă prag”, “Cînd se face primăvară” şi multe altele, dar la posturile de radio sunt solicitate tot acestea care le-ai enunţat, ascultătorii  regăsindu-se în ele.

Pe lângă cântecele de popularitate,  aveţi în repertoriu şi creaţii într-un alt format. Una dintre acestea este balada “Mioriţa” semnată de Tudor Ciriac, desemnată de UNESCO în anul 1988 cea mai  reuşită lucrare muzicală a anului. Cui aparţine ideea lansării ei şi angajarea Dumneavoastră ca interpretă?

Propunerea  a venit de la compozitorul Tudor Chiriac, care ascultase şi alte interprete pentru înregistrarea acestei creaţii. Norocul a fost de partea mea ca să  dau viaţă acestei creaţii fundamentale. Şi sunt mândră că dintre  creaţiile prezentate la UNESCO  de 36 de ţări, balada “Mioriţa” pentru  orgă,  voce şi clopot,  această creaţie nemuritoare, care exprimă  destinul Moldovei,  a fost considerată cea mai reuşită. După această victorie mi s-a conferit titlul onorific de “Artistă a poporului”.

Pe parcursul anilor aţi evoluat în mai multe ţări. Ce cântece includeaţi în repertoriu, pentru a reuşi să convingeţi publicul străin de frumuseţea folclorului nostru?

În programele de concert pentru străinătate întotdeauna am inclus cântece din repertoriul meu, cu mici excepţii, unele, care ştiam că în ţara respectivă sunt solicitate. Publicul străin intuieşte mesajul  cântecelor, fără a înţelege cuvintele. Aşa cum noi ascultam muzica indiană, constatam că este frumoasă, dar nu înţelegeam cuvintele. În multe ţări, cu vechi tradiţii folclorice, cântam o strofă,  două dintr-un cîntec de al lor. Era un gest deosebit, de apreciere pentru oamenii care ne-au primit. Se organizau concerte variate, cu dansatori,  cu multe piese instrumentale şi toţi erau bine primiţi de spectatori. Imi amintesc cu drag de acele turnee. Când voi încheia activitatea concertistică,  îmi doresc să-mi adun într-o carte toate amintirile. Acestea îmi sunt de neuitat.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Top 5 cele mai vizualizate reportaje marca Moldova.org

Publicat

pe

Anul acestea, pe Reportaje.Moldova.org au fost publicate peste 100 de reportaje ample despre multe subiecte. Noi am selectat cinci dintre ele care au cele mai multe vizualizări.

Locul 5

Per Bălți ad Chișinău. Marșul socialiștilor

– peste 158 de mii de vizualizări pe Facebook-

„Marșul național al majorității populației” – astfel a fost întitulat evenimentul organizat de Partidul Socialiștilor în această duminică, în Piața Marii Adunări Naționale. Pe 18 noiembrie, susținătorii partidului erau invitați în centrul Chișinăului pentru a cere întoarcere puterii în mâinile poporului, pentru a demonstra că ei sunt mulți, pentru a reitera „calea greșită pe care merge actuala conducere”, și a ajunge într-un final la o rezoluție.

Locul 4

Liniștea dinaintea furtunii, protestele din 26 august

– peste 216 mii vizualizări pe Facebook-

Duminică, 26 august, a fost o zi a protestelor și a cordoanelor de polițiști. Timp de câteva ore, Piața Marii Adunări Naționale a devenit o platformă pentru schimb de replici și reproșuri între participanții celor două proteste organizate de Ilan Șor și Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM.

Locul 3

Satul, oamenii și țevile cârpite

– peste 301 mii vizualizări pe Facebook –


Republica Moldova este plină de cârpituri. Drumurile sunt peticite. Țevile și casele sunt știrbite, iar cele mai rufoase și ponosite sunt inimile oamenilor și vieților lor grele, pline de lipsuri.

Locul 2

Hrișcă și тушёнка, cu drag de la Șor

– peste 307 mii vizualizări pe Facebook –

Hrișcă, tocăniță de carne, pâine pe săturate și muzică populară. Așa s-a desfășurat protestul împotriva scumpirii carburanților organizat de Ilan Șor. În același timp, mii de oameni s-au adunat, la fel, în PMAN pentru a protesta împotriva guvernării.

Locul 1

Serafima a plecat

– peste 426 mii vizualizări pe Facebook –

Serafima Gherman stă așezată pe podea în bucătărie. Se pregătește să plece la fiica ei în Milano. Ar sta și în picioare, dar nu o mai țin. Și nici cârja nu-i mai este de mare ajutor. A deschis frigiderul și a început să scoată de acolo bucăți înghețate de carne, pachete cu pătrunjel și leuștean, brânză de oi. S-a uitat îndelung la aceste bucăți, apoi și-a mutat ochii pe valiza albastră, încercând să se dumirească dacă o să încapă totul în ea. Știa prea bine că, acolo unde pleacă, este și carne din belșug, și cașcavaluri de tot felul, dar mai știa un lucru – ca mâncarea de acasă nu-i nimic. Și-apoi, nu știe pentru cât timp va pleca, să stea carnea să se strice?

Citește mai departe

Important

Top 5 cele mai citite articole pe Moldova.org

Publicat

pe

Continuăm să facem totalizările pentru anul 2018. În continuare, Moldova.org vă propune topul celor mai citite știri de pe site.

Locul 5

Zece FEMEI care au schimbat istoria Basarabiei și de care nu știai

Femeia basarabeană… Necunoscută în trecut, neînțeleasă nici astăzi, învăluită într-o rană ademenitoare a vremii.  Mai jos vă prezentăm zece femei care au schimbat istoria Basarabiei, celebre în epocile sale, care au lăsat o moștenire demnă de urmat.

Locul 4

20 de lucruri pe care le-a făcut noul prim-ministru al Armeniei în două luni de conducere  

Pe 8 iulie, s-au făcut două luni de când Nikol Pashinyan este prim-ministrul Armeniei. Pashinyan a ajuns în această funcție după ce a avut loc Revoluția de Catifea. Protestele masive în Armenia au început când fostului președinte al Armeniei Serzh Sargsyan (9 aprilie 2008 – 9 aprilie 2018), i s-a terminat mandatul și a fost desemnat prim ministru. Sargsyan a fost președintele Partidului Republican din Armenia, partid care a deținut majoritatea parlamentară.  

Locul 3

La revedere, Dorin 

La revedere, Dorin. Drum bun mai departe. Mai departe de Primărie. Ai fost un primar prost, dar câțiva ani ai fost primarul meu. Te-am ales eu și alții ca mine, care, de îndată ce am împlinit 18 ani, am mers la vot pentru tine și PL. Unii am reușit chiar să ne convingem și părinții să voteze cu tine. Ți-am strigat numele în piață în aprilie 2009.

Locul 2

Accident pe traseul Ialoveni-Costești. Un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat// VIDEO 

Un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat pe traseul Ialoveni-Costești. Microbuzul a derapat și s-a răsturnat într-un șanț de la marginea drumului. Potrivit primelor informații, victime nu sunt, doar câteva persoane s-au ales cu traume.  

Locul 1

Respinsă la Chișinău din cauza înălțimii, a devenit polițistă în SUA! INTERVIU cu Irina Celpan 

Povestea Irinei pare ruptă din filmele despre „American dream”. A mers pentru prima dată în SUA, în statul Delaware, pentru câteva luni, pentru a munci și strânge bani pentru anul universitar de la Chișinău, iar ce a găsit acolo a ambiționat-o să își urmeze visul – cel de a deveni polițistă. A fost o cale deloc ușoară, mărturisește chiar ea, însă dragostea pentru munca pe care o face zilnic nu-i lasă loc de regrete. Irina Celpan a povestit pentru Moldova.org despre provocările pe care le-a avut ultimii ani, viața peste ocean și frumusețea meseriei de polițist.   

Citește mai departe

Important

Comisia Europeană cere măsuri urgente R. Moldova pentru a beneficia, în continuare, de regimul fără vize

Publicat

pe

Comisia Europeană a transmis miercuri mai multor state din regiunea Balcanilor de Vest şi din estul Europei care nu sunt membre ale UE, inclusiv Republicii Moldova, că pentru a beneficia în continuare de regimul de scutire de la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii lor care călătoresc în UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru combaterea corupţiei, a crimei organizate şi a migraţiei ilegale, transmite Agerpres.

Cetăţenii din Albania, Bosnia, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina pot călători fără viză în Uniunea Europeană.

Aceste state îndeplinesc în mare măsură condiţiile UE pentru liberalizarea regimului de vize, dar Comisia Europeană menţionează în raportul ei anual că se impun acţiuni – unele chiar ”imediate” – pentru ca acest regim să fie menţinut.

Documentul atrage atenţia că toate cele opt state trebuie să facă mai mult pentru combaterea crimei organizate, iar Republicii Moldova şi Ucrainei li se solicită să adopte ”acţiuni imediate” împotriva corupţiei.

Republica Moldova este singura ţară dintre cele opt căreia Comisia Europeană îi cere să ia măsuri urgente împotriva spălării banilor şi corupţiei.

”Neobligativitatea vizelor pentru partenerii noştri est-europeni şi din Balcanii Occidentali este o mare reuşită pentru ambele părţi. Dar aceasta vine şi cu responsabilităţi”, a declarat în faţa presei la Bruxelles comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos.

El a cerut ”eforturi rapide şi susţinute pentru a se continua diminuarea migraţiei ilegale şi combaterea corupţiei şi a crimei organizate”.

Migraţia ilegală în UE dinspre Ucraina, Serbia şi Bosnia rămâne la un nivel ridicat, în timp ce numărul tot mai mare de cereri de azil neîntemeiate formulate de cetăţeni moldoveni şi georgieni provoacă îngrijorare, menţionează raportul.

Comisia Europenă a salutat eforturile Albaniei pentru diminuarea migraţiei ilegale, precum şi decizia Serbiei de a elimina liberalizarea vizelor pentru iranieni, însă şi-a exprimat preocuparea faţă de acordurile acesteia cu alte state privind regimul de călătorii, întrucât astfel există riscul facilitării accesului în UE pentru cetăţenii unor state terţe.

”Există loc pentru îmbunătăţiri, mai ales în ceea ce priveşte readmisia cetăţenilor ţărilor terţe, în special în Serbia”, se constată în raport.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Rusia: Armata va apăra un oraş de urşii polari

Locuitorii unui oraş rusesc din Arhipelagul Novaia Zemlea din Arctica urmează să primească protecţie militară pentru a se apăra de...

Social11 ore în urmă

Agenția Medicamentului sistează comercializarea medicamentelor cu conținut de Fenspiridă

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat astăzi că sistează distribuția și comercializarea produselor medicamentoase ce conțin substanța activă fenspirida....

Social15 ore în urmă

Imagini revoltătoare la o grădiniţă din Chişinău: O educatoare a lovit un copil, iar acesta a căzut

Imagini revoltătoare la grădiniţa numărul 46 din capitală. O educatoare a fost filmată cum loveşte de mai multe ori un...

Externe16 ore în urmă

2 400 pachete de ţigări, descoperite la Albița într-un autocar care efectua curse între R.Moldova şi Italia

Aproximativ 2 400 pachete de ţigări de contrabandă au fost descoperite, joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, într-un...

Social16 ore în urmă

Dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. A fost reţinut angajatul unei companii, bănuit că ar fi corupt funcţionarii CSP

Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, astăzi, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul „Centrul de Sănătate...

Reintegrare17 ore în urmă

Tiraspolul refuză să elimine posturile „grănicerești” din Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova a semnalat, din nou, la ședința Comisiei Unificate de Control, instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri”...

Alegeri17 ore în urmă

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri20 de ore în urmă

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea...

Alegeri20 de ore în urmă

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul...

Alegeri2 zile în urmă

Socialiștii promit să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să anuleze hotărârea Parlamentului privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Despre aceasta a anunțat...

Alegeri2 zile în urmă

„Vot interzis, alegeri fraudate”. Blocul ACUM a cerut la CEC ca cetățenii din Diasporă să voteze cu pașapoarte expirate// VIDEO

Blocul electoral ACUM a organizat în această dimineață o acțiune publică în fața Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Vot interzis,...

Alegeri3 zile în urmă

Unirea-Democrația Acasă susține că mai mulți profesori sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM

Partidul Unirea – Democrația Acasă susține că în multe instituții de învățământ profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul independent Viorel Savva propune înființarea „Partidului Vocea Diasporei”

Candidatul independent în circumscripția 51, SUA, Canada, a lansat propunerea de a crea „Partidul Vocea Diasporei”, un partid bazat pe...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul ACUM Ion Terguță a depus un demers pe numele lui Pavel Filip în care solicită alocarea a 1,7 milioane// VIDEO

Candidatul Blocului ACUM în circumscripția nr 17 Nisporeni, Ion Terguță, a depus astăzi un demers pe numele premierului Pavel Filip...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com