Usatîi despre profesorii turci: Totul s-a produs „la cel mai înalt nivel”, dar MAI vrea să dea vina pe câțiva angajați SIS și BMA

PE SCURT

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi susține că în cazul expulzării profesorilor turci în prezent se încearcă atragerea la răspundere a câtorva angajați ai Biroului pentru Migrație și Azil și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), deși aceste acțiuni „au fost coordonate la cel mai înalt nivel ”.

Declarația a fost făcută de politician în cadrul unei transmisiuni live pe Facebook.

PE LUNG

„Astăzi, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI pregătește o situație, asta la subiectul profesorilor turci, în care vor să deschidă dosar și să dea vina pe câțiva oameni din Biroul Migrație și Azil, pe cineva din SIS, să îi facă vinovați, pentru a arăta că, iată, câțiva oameni din Biroul de Migrația și SIS au încălcat legea. Deși, toate aceste lucruri au fost convenite la cel mai înalt nivel”, a spus Renato Usatîi într-un live.

Liderul Partidului Nostru a criticat această situație, menționând că aceasta seamănă cu cea „de pe timpul lui Plahotniuc”, când se arăta lupta cu corupția „printre profesori și medici”.

Declarația a fost făcută în contextul în care ieri comisia parlamentară care anchetează cazul a audiat, cu ușile închise, câțiva angajați SIS și șefa Biroului Migrație și Azil. La final, deputații au spus că încă nu au o concluzie despre cine se face vinovat de deportarea celor șapte angajați de la „Orizont”, dar și că  nu pot divulga detalii din raportul de la SIS.

Reamintim că, acum două luni, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor profesorilor turci străini care au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018.

CtEDO a considerat că reclamanţii au fost expulzaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.