UNITEM si-a ales un nou presedinte, pe Aurelian Danila

Ce frumos, ce maret, ce sublim este teatrul si actorii lui! ii redescopar si ii re-indragesc in superbele carti („Aplaudati-ma cu palma pe obraz” si „Portrete cu jobenu-n jos”) ale mucalitului si neobositului cronicar de la Balti, Pavel Proca, pe care le primesc de la autor cu autograf, in una din pauzele Congresului UNITEM de ieri. incerc din rasputeri sa-i regasesc si in „spectacolul” Adunarii Generale a UNITEM, dar, spre marea mea dezamagire, observ doar niste palide plagiate.

Scriam cu regret in unul din numerele trecute ale ziarului FLUX despre absenta Galei Premiilor UNITEM din acest an, ca sa asist ieri, de la ora 10.15 pina 16.05 la un „siezd”, acesta ar fi cuvintul potrivit, la care, scoase in vileag, dedesubturile meseriei vin sa stearga tot rozul din petalele florii intelectualitatii noastre teatrale.

Pomenisem despre intelectualitatea noastra teatrala, care, de fapt, ori ca nu a voit sa se arate, ori nu a avut ce si cui sa arate, a fost lipsa de la eveniment, sau, a lasat sa se inteleaga ca e lipsa.

Sa va spun exact la ce am asistat, nu prea stiu sa explic. Si pentru ca exista o limita de timp pentru predarea materialelor la ziar, dar si pentru ca vrem sa va relatam in timp util evenimentul, vin la redactie si incerc sa fac o dare de seama a celor vazute si auzite in cadrul intrunirii.

O data la patru ani, membrii Uniunii Teatrale din Moldova se intrunesc la o adunare generala, pentru a face o dare de seama a patru ani de teatru si pentru a alege un nou presedinte UNITEM si un nou senat.

Din UNITEM fac parte toate institutiile teatrale din Republica Moldova, cu exceptia Teatrului „Eugene Ionesco”, care s-a retras acum citiva ani. La adunare au participat lucratori ai teatrelor din toata republica, inclusiv ai Teatrului „Nadejda Aronetki” din Tiraspol, si, evident, membri ai uniunilor de creatie de profil.

Mai intii de toate a fost stabilita ordinea de zi a congresului, dupa care Petru Baracci, fostul presedinte UNITEM, care si-a incheiat mandatul, a prezentat un raport de activitate UNITEM pentru perioada anilor 2001-2005, perioada in care Baracci si-a exercitat cel de-al doilea mandat de presedinte. Dupa ce Petru Baracci a prezentat raportul de dare de seama, au fost alesi membrii comisiei primare, care urmau sa desemneze, din fiecare teatru pe care il reprezentau, cite o candidatura pentru noul senat UNITEM. De asemenea, din fiecare teatru a fost delegat cite un membru pentru a face parte din comisia de numarare a voturilor. Au urmat dezbaterile, in care, fiecare vorbitor si-a manifestat indignarea sau, din contra, simpatia, fata de conducerea sau de activitatea UNITEM. Evident, nu puteau sa lipseasca invinuirile sau atacurile „pur-colegiale”. Toate ranile vechi s-au deschis, oamenii de teatru sunt emotivi si aprigi de fire, s-au rostit monologuri mai vechi, pe care le-am mai citit in presa si auzit la precedentele Gale UNITEM, s-au mai reimprospatat si reactualizat doar citeva date ale problemei vechi, in fond.

Tot ce putem deduce din aprigele discutii de ieri, e ca UNITEM este uniunea al carui buget anual constituie 1 mln. de lei anual. Aproape toata discutia s-a purtat in jurul milionului buclucas. Nu am auzit nimic despre cit de departe a ajuns sau a stagnat procesul teatral din Republica Moldova. Nu am auzit, de asemenea, citi absolventi ai Academiei de Muzica, Film, Teatru si Arte Plastice au fost incadrati in cimpul muncii in acesti patru ani, cite spectacole dupa dramaturgia nationala s-au montat, cite spectacole de teatru au fost montate cu sprijinul UNITEM, cite simpozioane teatrale, ateliere, seminare de creatie au fost organizate, cite… cite si mai cite… care ar fi prezentat UNITEM drept o breasla a oamenilor de teatru, un sindicat.

Ca si in perioada alegerilor parlamentare, sau poate inspirati de aceasta practica, candidatii si electoratul au vorbit despre pensia mizera si conditiile in care isi duc traiul veteranii scenei. Au fost si unii care au criticat decizia uniunii de a primi in rindurile ei studenti de la institutiile de profil. Desi dureroasa, intr-adevar, situatia veteranilor scenei, sunt neglijate greutatile cu care se confrunta tinerii actori si regizori, ce care, in mod normal, ar trebui sa constituie viitorul teatrului in Republica Moldova. Or, noi, avind un trecut de aur al teatrului moldovenesc, suntem pusi in postura de a consemna, pe zi ce trece, disparitia acestei arte in tara noastra. Si suntem martorii acestui deces. Si UNITEM la fel, poate chiar complice.

De la ce nu s-a discutat, sa trecem la ce s-a intimplat cu adevarat. Pentru senatul UNITEM au fost propuse urmatoarele candidaturi: Valentina Savitchi, Mihai Munteanu, Nelly Camenev, Petru Baracci, Vitalie Rusu, anatol Racila, Titus Jucov, Alexandru Grecu, Igor Taran, Boris Focsa, Nicu Scorpan, Victor Stefaniuc, Svetlana Tirtau, Boris Bechet, Tudor Tarna, iar din partea dramaturgilor – Dumitru Matcovschi si Dumitru Crudu. Senatul a fost votat si nu. Asta pentru ca, pina la ora 16.00, noi, cei prezenti in sala, nu am inteles daca sala a votat pentru sau contra senatului. Candidaturile senatorilor au fost propuse de membrii comisiei primare. Multi dintre cei prezenti in sala s-au revoltat impotriva numirii in senatul UNITEM a directorilor de teatru. Acestia, la rindul lor, au replicat ca au fost numiti de catre membrii comisiei primare, care reprezinta toate institutiile teatrale, si ca ei stiu mai bine cine va reprezenta si va lupta mai mult pentru interesele institutiei pe care au fost desemnati sa o reprezinte.

Dupa dezbateri contradictorii, la acelasi subiect, cind in pofida argumentelor, nimeni nu era dispus sa cedeze, s-a trecut la lista candidatilor pentru postul de presedinte UNITEM. Atacat ca si-a manifestat intentia de a candida in acest post cu doua saptamini mai tirziu decit ceilalti candidati, Titus Bogdan Jucov si-a retras candidatura, motivind ca astazi are repetitii si dinsul are ceva mai important de facut – teatru. Dramaturgul Andrei Burac, moderatorul discutiei, care si-a permis sa dea sfaturi in repetate rinduri si sa spuna ca, dupa parerea dinsului, in cutare chestiune e mai bine sa se faca asa, dar asta e doar o parere, de care membrii UNITEM sau membrii comisiilor pot sa nu tina cont, desi totusi, asa e mai bine…, a tinut, deosebit de modest, sa-l imbarbateze pe Titus Jucov, care s-a retras in ultimul moment de cursa pentru presedintia UNITEM: „Domnule Jucov, nu te plinge de dusmani. Toti oamenii talentati au dusmani, asta o stiu pe pielea mea!”

in fine, in cursa pentru mandatul de presedinte UNITEM au ramas trei candidati: ambasadorul Aurelian Danila, doctor in studiul artelor, Victor Ignat, artist emerit, doctor in domeniul teatrului si Vitalie Caraus, actor al teatrului National „Mihai Eminescu”. Desi regulamentul prevedea ca pot concura si alti membri UNITEM, daca erau propusi de sala in timpul adunarii generale, nu au mai fost inregistrate candidaturi.

Celor trei candidati li s-au acordat cite zece minute pentru a-si prezenta platformele. Dupa ce au fiecare concurent, Aurelian Danila, Vitalie Caraus ti Victor Ignat si-au prezentat platformele de guvernare UNITEM, membrii UNITEM au purces la vot secret. Fiecare membru UNITEM si-au ridicat buletinul de vot – o foaie de hirtie, pe care in afara de numele candidatilor si un cerculet in dreptul fiecarui candidat nu mai era nimic, nici macar o stampila sau data votarii.

Procedurile urmatoare sunt simple – numararea voturilor si, in functie de rezultate, numirea unui presedinte sau repetarea alegerilor. Pina la urma, procedura nu a fost una de durata. Noul presedinte UNITEM a fost desemnat Aurelian Danila, cu 270 de voturi. Pentur Vitalie Caraus au votat 69 membri UNITEM, iar Victor Ignat a acumulat 12 voturi. ii aducem sincere felicitari noului presedinte UNITEM, Aurelian Danila, si ne exprimam speranta ca isi va onora obligatiile prezentate in platforma electorala.

Urmatorul punct de pe agenda de lucru fiind modificarea statutului UNITEM si solutionarea gasirea unui consens in numirea membrilor senatului UNITEM. Dar despre asta intr-un nou numar al ziarului FLUX.

Si, in incheiere, nu putem trece cu vederea faptul ca la aceste alegeri nu au participat, sau, au participat intr-un numar infim de mic cei pe care i-am aplaudat pe parcursul a patru ani din sala. au lipsit cei, fara de care nu putem vorbi despre teatru in Republica Moldova. Pentru ei a hotarit altcineva. Si tare am vrea sa credem ca deciziile care s-au luat ieri sa fie spre binele lor si, daca sunt spre binele lor, in mod automat, sunt si spre binele nostru, a celora care nu avem alta rasplata pentru ei decit aplauze si recunostinta. // Liliana Popusoi

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.