Preşedinţia ungară în exerciţiu a Uniunii Europene a ales să îşi facă promovarea la Bruxelles prin etalarea unor simboluri ale gloriei sale trecute, pe un covor în centrul căruia se află o hartă a Imperiului Habsurgic de la 1848, relatează miercuri AFP, precizând că Budapesta dezminte însă orice nostalgie şovină.
Prezentată pe site-ul preşedinţiei drept "un covor cultural ungar" de 202 m2, opera artistei Lívia Pápai ornează clădirea Consiliului UE, a cărei decorare se schimbă odată cu fiecare preşedinţie semestrială.
În compoziţia sa se regăsesc personaje şi simboluri istorice, precum Sfântul Ştefan, regina Elisabeta a Ungariei – mai cunoscută drept Sissi, împărăteasa Austriei -, compozitorul Franz Liszt, cocarda purtată la 15 martie în amintirea revoluţiei de la 1848-49, sau chiar cubul Rubik.
Pe covor sunt ilustrate şi două hărţi: una mai mică, în dreapta jos, reprezintă Ungaria şi vecinii săi în Evul Mediu, şi o alta, mai mare şi plasată în centru, a Imperiului Habsburgic, cu data "1848" în mijloc.
Harta plasată în centrul covorului nu trebuie interpretată ca o evocare nostalgică a Ungariei Mari, a explicat un purtător de cuvânt al Reprezentanţei ungare pe lângă UE. "Este pur şi simplu o hartă a Imperiului Habsburgic şi, mai general, a Europei Centrale şi Orientale", a subliniat acesta.
Harta nu semnalează existenţa minorităţilor ungare din ţările vecine şi cărora Budapesta ia în calcul să le acorde drept de vot la alegerile din Ungaria, un proiect foarte controversat la Bruxelles.
Pe site-ul său, preşedinţia ungară ţine să precizeze că, "în timp ce instalaţia /artistică a/ preşedinţiei cehe va rămâne probabil cea mai controversată, artiştii ungari implicaţi au decis că preferă să prezinte un rezumat al culturii ţării".
Miercuri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că nu are "niciun comentariu de făcut asupra modului în care un stat membru al UE care îşi asumă preşedinţia decide să îşi promoveze imaginea", şi că expunerea covorului a fost aleasă de autorităţile ungare.