Un proiect de lege pentru directorul S.A. ,,Tutun-CTC”

Ședința plenară a Parlamentului din data de 21 decembrie 2012 a fost pipărată cu replici și acuzații tăioase. Disputele au apărut din cauza unui proiect de lege, ,,creat pentru directorul Societății pe Acțiuni ,,Tutun –CTC””. Se pare că veniturile acestuia dau mari bătăi de cap oficialilor. În acest sens a fost votat în prima lectură un proiect de lege pentru modificarea Codului Muncii.

Contra unei compensații de 5 mln de lei
Deputatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, care este și autorul proiectului, susține că drept temei pentru această inițiativă reprezintă contractul individual de muncă al directorului general al S.A. „Tutun – CTC“, care prevede că la concedierea directorului, acesta va primi o compensaţie în mărime de 5 milioane de lei. În proiectul de lege este prevăzut ca compensațiile de concediere a directorilor de stat să nu fie nici mai mari și nici mai mici decât trei salarii medii lunare ale sale. „Noi nu ne putem închipui cum statul să-i plătească cucoanei 5 milioane de lei. Cu acești bani plătești salariul pentru o lună de zile pentru două raioane”, a subliniat Munteanu. Acest proiect este susținut și de afiliații comuniști: „Din partea comuniștilor noi considerăm că acest proiect este unul argumentat, care va veni cu schimbări ce nu vor permite delapidări de fonduri. O intenție bună care trebuie susținută”, a spus deputatul PCRM, Eduard Mușuc.

Compensații după merite
Valeriu Streleț, deputat reprezentant al Partidului Liberal-Democrat din Moldova este de părerea că întreprinderile de stat se confruntă cu un deficit de manageri, iar în acest sens îndemnizațiile acestora în concordanță cu performanța acestora. „Dacă un manager a înregistrat performanțe foarte bune pe toată perioada activității sale și a adus în bugetul statului sub formă de dividente milioane și chiar zeci de milioane de lei, oare nu ar fi corect să putem admite o excepție ca acestor manageri să li se plătească nu doar trei salarii din perioada respectivă? Astfel, aceștia vor fi motivați ca în perioada exercitării funcțiilor să lucreze mai activ. Acesta este principiul economiei libere de piață și nu a modelul comunist”, a declarat Streleț.

Drept replică, Munteanu a atenționat că dacă se vor demonstra unele nereguli la nivel administrativ, conducătorul urmează să fie tras la răspundere potrivit legislației. „Ideea este ca acestui întreprinzător sau oricărui conducător să-i fie asigurate condiții normale de muncă în perioada în care este director și, respectiv, după eliberarea acestuia doar pentru o perioadă scurtă”, a conchis sursa.

Amintim că anterior și Curtea de Conturi a Republicii Moldova a atenționat asupra salariilor exagerate a șefilor întreprinderilor de stat.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.