Un proiect ce prevede extinderea atributiilor CCCEC a trezit nemultumiri in parlament

Parlamentul a adoptat, in prima lectura, modificari la Codul cu privire la contraventiile administrative care presupun aplicarea unor amenzi pentru neprezentarea sau prezentarea incompleta sau eronata a informatiei privind operatiunile financiare limitate sau suspecte. Modificarile vizeaza institutiile care efectueaza operatiuni financiare.

Potrivit documentului, savirsirea actiunilor respective "atrage dupa sine aplicarea unei amenzi persoanelor cu functii de raspundere in marime de la o suta la trei sute de unitati conventionale". Totodata, "aceleasi actiuni savirsite in scopul obtinerii de profit – atrag dupa sine aplicarea unei amenzi persoanelor cu functii de raspundere in marime de la una mie la trei mii de unitati conventionale".

Documentul a fost adoptat cu 54 voturi ale comunistilor, fractiunile parlamentare de opozitie cerind respingerea acestui proiect. Proiectul urmeaza sa fie adoptat in lectura a doua.

Documentul prevede atribuirea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) cu dreptul de a lua decizii privind sistarea executarii operatiunilor financiare limitate sau suspecte.

Cea mai mare nemultumire din partea opozitiei a trezit prevederea prin care Centrul pentru CCCEC se abilita cu dreptul de a aplica institutiilor financiare amenzi pentru neexecutarea deciziei sale de sistare a executarii operatiunilor limitate sau suspecte. Pina la urma, acest alineat a fost exclus la propunerea Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri si imunitati.

Liderul crestin-democratilor, Iurie Rosca, a declarat ca este ingrijorat in legatura cu tendinta de extindere a atributiilor CCCEC care devine "sinonimul represiunilor de ordin economic si financiar in R.Moldova". Potrivit lui Rosca, "prin astfel de initiative si largiri de atributii, puterea actuala submineaza deopotriva atit procuratura din RM, cit si instantele de judecata".

in acelasi context, liderul democratilor, Dumitru Diacov a afirmat ca "in RM exista cinci institutii care se ocupa cu combaterea banditismului, dar sunt incercari de a folosi aceste structuri impotriva oponentilor politici". Diacov a propus transmiterea CCCEC in componenta Ministerului Afacerilor Interne.

Valeriu Cosarciuc a declarat din numele Aliantei "Moldova Noastra", ca acest proiect de lege va aduce prejudicii atit imaginii RM, cit si angajamentelor asumate fata de Consiliul Europei. Potrivit lui, "CCCEC este folosit in RM pentru rafuiala politica". Drept exemplu, Cosarciuc a adus cazul directorului Victoriabank, Victor Turcanu, care a fost retinut de angajatii CCCEC timp de 10 zile.

La rindul sau, deputatul comunist Iurie Stoicov a reprosat opozitiei ca in activitatea centrului "sunt unele lucruri destul de pozitive". in particular, Stoicov a mentionat ca majorarea veniturilor la buget se datoreaza, in mare masura, organelor de drept. Concomitent, deputatul comunist a informat despre crearea unei comisii care intruneste 14 membri din toate fractiunile parlamentare si care se va ocupa cu controlul activitatii CCCEC. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.