Un oficial european laudă ultimele evoluții economice în Moldova

Hearing of Cecilia Malmström, Swedish Member designate of the EC in charge of Home Affairs

La trei ani de la semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, Moldova a înregistrat importante progrese în beneficiul economiei și a cetățenilor săi. Declarația a fost făcută de către comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, la conferința de presă susținută împreună cu prim-ministrul Pavel Filip.

„Relațiile dintre UE și Moldova, inclusiv cele comerciale, sunt foarte puternice. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Moldovei – două treimi din exporturile sale ajung pe piața comunitară și tot de acolo provin jumătate din importurile țării”, constată oficialul de la Comisia Europeană.

”Acordul de liber schimb asigură și reguli stabile și previzibile pentru afaceri, în special pentru companiile mici și mijlocii. Producătorii de sucuri, fructe conservate, legume, și-au mărit vânzările cu mai mult de 25%. În cazul băuturilor alcoolice, în special vinul, exporturile s-au dublat, ceea ce este o veste bună și  pentru consumatorii europeni. După cum vedem, au fost oferite mai multe avantaje, și noi am discutat cum am profita și mai mult de aceste avantaje. Aici există un potențial foarte puternic”, a exemplificat Cecilia Malsmstrom.

Oficialul european s-a referit și la progresele făcute de autorități pentru îmbunătățirea condițiilor de business din țara noastră și a îndemnat să fie continuate aceste eforturi.

”De asemenea am discutat despre cum să dezvoltăm mediul de afaceri și climatul de afaceri. Aici, salutăm reformele făcute de Guvern. Este important de asigurat statul de drept, de asigurat că există reguli previzibile și transparente, pentru ca investitorii să simtă că este sigur să investești în Moldova. Prin urmare, lupta împotriva corupției este foarte importantă. M-am întâlnit cu reprezentanții comunității de afaceri, societății civile și alții. Desigur, contribuția lor la dezbateri este foarte importantă pentru a ajuta Guvernul, de a face presiuni pe Guvern, de a da idei Guvernului despre cum să asigure ca Acordul nostru să funcționeze la nivel practic”, a spus Cecilia Malmstrom.

Și premierul Pavel Filip a evidențiat succesele realizate de Moldova în implementarea Acordului de liber schimb. Acesta a menționat că rezultatele obținute au determinat țara noastră să solicite majorarea cotelor de export a unor produse agricole.

„Notăm de asemenea cu satisfacție creșterea continuă a numărului de companii implicate în comerțul cu Uniunea Europeană și diversificarea tipurilor de produse exportate. Această creștere, dar și interesul prioritar de a susține agricultorii din țară au determinat cererea noastră adresată către Uniunea Europeană de majorare a cotelor la produsele, precum sunt strugurii de masă, prunele și cireșele. Precum și modificarea condițiilor de export pentru grâu, orz, porumb și zahăr. Au fost abordate în cadrul întrevederii de asemenea și problemele care trebuie soluționate pentru a asigura avansarea integrării Republicii Moldova pe piața Uniunii Europene. Și aici vorbesc în primul rând și de posibilitatea de a exporta produse de origine animală. Desigur că în acest sens și noi avem de făcut foarte multe, dar perspectivele pentru noi sunt foarte și foarte clare”, a menționat prim-ministrul Pavel Filip.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.