Un miting de protest al micilor comercianţi la Bălţi

Circa 600 de mici comercianţi din şase unităţi teritorial-administrative din regiunea de nord a Republicii Moldova au protestat luni, 13 iulie, la Bălţi, prezentând autorităţilor locale şi centrale un şir de revendicări.

Acţiunea de protest autorizată a fost organizată de secţia locală a Partidului „Alianţa Moldova Noastră” (AMN).

Din lista de revendicări adoptate în cadrul mitingului cele mai importante se referă la reducerea plăţilor cu 40% pentru locurile de comerţ; anularea plăţilor pentru asigurările medicală şi socială din ultimii doi ani; reducerea costurilor patentelor, a impozitelor şi taxelor pentru asigurări cu 50% şi extinderea listei de activităţi în bază de patentă.

Grigore Marciuc, deţinător de patentă din Soroca, a declarat în cadrul mitingului că, practic, vânzările s-au blocat din aprilie a.c, iar plăţile pentru patentă, asigurarea medicală şi socială au crescut în aşa măsură încât nu mai pot fi plătite. „Este imposibil să plătim taxele deoarece, cu veniturile obţinute, este cu neputinţă să le acoperim”, a spus Marciuc.

Natalia Bogatenkova din Bălţi, deţinătoare de patentă, a menţionat că micii comercianţi din Bălţi sunt impuşi să plătească asigurarea medicală pentru ultimii trei ani, ceea ce constituie în medie pentru fiecare posesor de patentă peste 7,5 mii de lei. Potrivit Nataliei Bogatenkova, ar fi vorba de un „act nelegitim” care urmăreşte falimentarea micilor comercianţi „cu scopul de a-i scoate din pieţe şi a-i forţa astfel să plece la munci peste hotare”.

Preşedintele Asociaţiei Micul Business, Eugen Roşcovanu, membru al Consiliul politic şi al staff-ului AMN (dl Roşcovanu este al 47-lea pe lista candidaţilor AMN la parlamentare), a declarat pentru Imedia că revendicările micilor comercianţi sunt justificate de situaţia în care aceştia nu mai pot face faţă unor plăţi impuse de actuala guvernare.

În 2007, în Republica Moldova activau mai bine de o sută de mii de mici comercianţi, anul trecut această cifră scăzând, potrivit datelor oficiale, la 77 de mii. De fapt, „acest număr nu a scăzut, ci s-a menţinut la nivelul anului 2007. Mulţi comercianţi activează ilegal în pieţe fără a avea patentă, ei fiind forţaţi astfel să încurajeze corupţia şi economia subterană”, a explicat Eugen Roşcovanu.

Primarul interimar al municipiului Bălţi, Lilia Guţul, a declarat, solicitată de Imedia, că organizatorii acţiunii nu au prezentat oficial autorităţilor revendicările micilor comercianţi, astfel încât nu se poate pronunţa. Lilia Guţul, care a fost aleasă în funcţia de viceprimar pe lista Partidului Comuniştilor, a declarat că, din câte cunoaşte, mitingul de protest al posesorilor de patentă a fost organizat de AMN şi aceasta pare să fi fost o acţiune mai mult politică. „De îndată ce vom avea textul cu revendicările, vom fi deschişi să ne pronunţăm”, a declarat primarul interimar.

Acţiuni de protest în problema patentelor au fost deja organizate la Stefan-Vodă şi Ungheni. AMN susţine că o acţiune de amploare în acest sens va fi organizată la Chişinău peste două săptămâni.

Anul trecut, Guvernul a adoptat o nouă Lege cu privire la patenta de întreprinzător. Aceasta, printre altele, permite activitatea micilor comercianţi în bază de patente până în anul 2017. Noua lege a fost adoptată după un val masiv de proteste ale micilor comercianţi ca reacţie la ceea ce ei au considerat că sunt nişte încercări ale autorităţilor de a limita activitatea de antreprenoriat.

Autorităţile centrale au respins acuzaţiile că ar adopta măsuri nocive pentru micul business, pe fundalul criticilor unor experţi în economie potrivit cărora respectiva lege ar fi exagerat de restrictivă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.