Un licean din Moldova a creat un robot ce dezamorsează muniţiile. Militarii îl vor testa în aprilie pe poligon

Dan Butmalai, elev la Liceul Academiei de Științe a Moldovei a creat o metodologie creativă de dezamorsare a obiectelor explozive. E vorba de o mașină de vreo 4 kg, care poate descoperi munițiile și chiar le distruge datorită unei capsule. ”Genistul nu mai e nevoie să se supună riscului, ci doar să dezamorseze proiectilele și accesoriile lor la distanță, a specificat autorul.

Lucrarea tânărului inginer a fost apreciată la Concursul Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF”, dar și de geniștii Armatei Naționale.

În opinia locotenent-colonelui Sergiu Chilivnic, șef Serviciu geniu al Armatei Naţionale, această inovație oferă o reală speranță pentru Armata Națională, respectiv pentru țară. E firesc că aparatul necesită o îmbunătățire, cum ar fi detectorul, să fie înlocuite elementele de metal cu cele de plastic. De asemenea, capsula ar fi de dorit ca să fie creată pe viitor de mâna militarului și nu de uzină pentru a evita cheltuieli suplimentare, pe care armata nu și le poate permite, a completat domnul ofițer.

Potrivit maiorului Gheorghe Banu, comandant interimar Batalion Geniu, ideea unui astfel de robot este mai mult decât binevenită, ținând cont că pe teritoriul republicii se găsesc încă multe obiecte explozive din al II-lea război mondial, dar ar fi potrivit un ajutor de acest fel și pentru geniștii, care pleacă în misiuni internaționale.

Militarii, impresionați atât de idee, cât și de prețul aproximativ al obiectului, i-au oferit lui Dan Butmalai mai multe recomandări pentru a face mașina mai eficientă, iar în luna aprilie este preconizată testarea ei pe poligon.

Robotul este cea de-a treia realizare a inginerului în devenire, în care dânsul își pune cele mai multe speranțe, inclusiv în obținerea unui premiu la competiția internațională „INTEL ISEF” din luna mai curent, acolo unde îi vom ura succese mari.

dan butmalai robot

dan butmalai robot

robot

dan butmalai

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.