Un librar basarabean adună perle de-ale cumpărătorilor. Ce se întâmplă într-o librărie din Brașov

Mihail Vakulovski, autor, blogger, dramaturg, eseist, poet, om de cultură, romancier, scriitor și traducător român, lucrează și într-o librărie din Brașov. Urmărind istoriile publicate de Mihail, înțelegi că viața de librar nu este deloc plictisitoare.

Întrebat, în cadrul unui interviu, despre secvențele incredibile cu oameni care intră în librărie, dacă sunt adevărate, căci uneori par prea bune ca să fie inventate, Mihail Vakulovski a răspuns că „niciun scriitor n-ar putea să inventeze așa ceva”.

„Da, sunt adevărate… sută la sută, de aceea majoritatea se numesc Live din librărie. Sunt foarte diferite, majoritatea-s cu oameni care habar nu au ce e o librărie (avem ușa mereu deschisă, intră, „aici, într-o bibliotecă”, oricine, iarna să se încălzească, vara să se mai răcorească și să se ascundă de ploi). Întreabă dacă avem… orice, de la machetuțe de mașinuțe la prezervative, mici, bere la pet… Majoritatea nu vor, de fapt, nimic. Le zic că avem. „Nimic”, de Mircea Cărtărescu, o foarte bună carte de poezie. „Poe… cum?” m-a întrebat una. Altele sunt drăguţe, altele, foarte simpatice (mai ales alea cu copii), altele, adevărate povești înțelepte, altele, bancuri. Mi-am însemnat sute, mii astfel de întâmplări, fără să le aranjez în vreo ordine, să fac nu știu ce topuri sau să intenționez să le public”, spune Mihail Vakulovski în interviul oferit pentru Bookaholic.ro.

Iată și câteva din istoriile despre care vă vorbim:

https://www.facebook.com/mihail.vakulovski/posts/10217365247352302

„Aveți cărți?” – Da, e librărie. – „Și-s de vânzare?” – Da. – „Și cât costă?”

https://www.facebook.com/mihail.vakulovski/posts/10218259770874831

https://www.facebook.com/mihail.vakulovski/posts/10217356744299731

„Vreau Agatha Christie, dar ceva nou, nu vechiturile astea. Care-i cea mai recentă carte a ei?”

https://www.facebook.com/mihail.vakulovski/posts/10218186664007205

„Aveți cărți?” – Da, e librărie. – „Și-s de vânzare?” – Da. – „Și cât costă?”

https://www.facebook.com/mihail.vakulovski/posts/10216629154470440

„Aveți ceva care să-i învețe pe copii să fie normali, un decalog pentru copii, ceva care să-i scape de Satana, domnule, un decalog pentru copii, ceva?”

https://www.facebook.com/mihail.vakulovski/posts/10216955422146928

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.