Un deputat solicită crearea unei noi comisii care să studieze manualele de istoria integrată

Deputatul creştin-democrat Ion Varta a cerut joi, 8 februarie, în plenul parlamentului, constituirea unei noi comisii alcătuite din profesori şi specialişti de valoare care să examineze manualele de istorie integrată.

Potrivit lui Varta, comisia ad-hoc, creată la iniţiativa preşedintelui Vladimir Voronin nu a avut un caracter relevant şi reprezentativ, iar în şedinţa finală a comisiei au fot prezenţi doar 13 membri din 32 desemnaţi. Totodată, deputatul a declarat că documentul final nu a fost elaborat de membrii comisiei, iar concluziile nu cadrau cu numeroasele recenzii elaborate de diverse colective de specialişti în materie de istorie.

Varta a mai spus că cei care au influenţat din spate activitatea comisiei au demonstrat o atitudine dispreţuitoare faţă de munca specialiştilor, care au elaborat recenzii obiective şi pertinente asupra manualelor de istorie integrată. Potrivit aceleiaşi surse, încercarea stângace de a salva manualele compromise prin intermediul publicării unor erate constituie o tentativă de a muşamaliza eşecul celor care au contribuit la implementarea acestora.

În concluziile Comisiei pentru expertiza ştiinţifică a noilor manuale de istorie, aprobate la 22 decembrie 2006, se menţionează că la elaborarea manualelor au fost depistate mai multe carenţe „care pot fi caracterizate prin formularea unor principii prea generale privind concepţia de predare a istoriei în şcoală, formarea, în unele cazuri, a unor colective de autori fără includerea în componenţa lor a profesorilor din şcoli, efectuarea unei redactări şi expertize superficiale a manualelor propuse pentru editare ş. a”.

Comisia solicită Ministerului Educaţiei şi Tineretului să concretizeze şi să formuleze cât mai adecvat principiile de bază ale concepţiei de predare a istoriei în şcolile de cultură generală din republică şi, prin prisma acestor principii, să fie reformulat curriculumul. Ţinând cont de faptul că manualele propuse pentru expertiză sunt deja editate şi repartizate pentru instruire în şcolile din ţară, Comisia recomandă Ministerului să le utilizeze în continuare în mod critic, în contextul observaţiilor formulate în avizele evaluatorilor.

Concomitent, MET, de comun acord cu autorii manualelor, va elabora şi va expedia în şcoli anexe (sub formă de erate) la fiecare manual deja editat, cu indicaţia greşelilor de ordin factologic şi ortografic depistate de recenzenţi. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.