Un centru de promovare a culturii vinului moldovenesc va fi deschis în orașul chinez Taicang

Un centru de promovare a culturii vinului moldovenesc va fi deschis în orașul Taicang, provincia Jiangsu, Republica Populară Chineză. Partea chineză este dispusă să ofere părții moldovenești o clădire cu o suprafață de aproximativ 4 000 m.p (aflată în stadiu de proiect), amplasată vizavi de Resortul Yangze River Estuary din orașul Taicang, ceea ce oferă o piață mare de desfacere.

Ministrul Economiei Octavian Calmîc a menţionat la o şedinţă de profil că orașul Taicang este unul dintre cele mai promovate centre turistice din China și deține un port pe râul Yangtze, ceea ce face reușită amplasarea Centrului de cultură a vinului Moldovenesc în orașul Taicang.

Partea chineză propune ca acest centru să fie amenajat în stil tradițional moldovenesc și prin intermediul acestui proiect să li se ofere cetățenilor chinezi posibilitatea de a descoperi cultura și valorile portului moldovenesc”, a declarat ministrul Economiei.

Octavian Calmîc a notat că Oficiul Național al Vie și Vinului din Moldova sau Centrul International de Expoziții “Moldexpo” ar putea reprezenta partea moldovenească la implementarea acestui proiect, iar partea chineză va desemna două companii, una va construi clădirea destinată centrului, iar alta va gestiona realizarea proiectului.

Ministerul Economiei a precizat că pe parcursul anului 2016, relațiile comerciale dintre Republica Moldova și China au avut o dinamică pozitivă și au crescut cu circa 9%, ajungând la peste 400 milioane dolari, cu o creștere semnificativă a exporturilor (+ 69%) și a importurilor (+ 7%).

În primele două luni ale acestui an, importurile și exporturile continuă să crească și să mențină tendința de expansiune. Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2017, volumul comerțului a crescut cu 33%, exporturile au înregistrat o creștere de 15% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.