Un celebru tablou Picasso, furat în urmă cu 6 ani, găsit îngropat într-o pădure din România. Cine a făcut descoperirea

Un tablou de Picasso, furat acum şase ani de la un muzeu din Rotterdam de o bandă de hoţi români, a fost găsit îngropat într-o pădure din judeţul Tulcea. Descoperirea a fost făcută de o româncă stabilită în Olanda, care a scris şi o carte despre celebrul jaf în care au dispărut şapte capodopere ale unor pictori celebri.

Acum, ea spune că o scrisoare anonimă a îndrumat-o spre locul unde era ascunsă pictura „Cap de arlechin”, evaluată de experţi la 800.000 de euro. Critici de artă şi procurori anti-mafia verifică acum autenticitatea pânzei, dar şi a poveştii spuse de scriitoare, scrie Digi24.ro.

Când a găsit tabloul îngropat, exact unde spunea scrisoarea, românca îşi aminteşte că a fost uluită.

Scriitoarea a dus imediat tabloul la ambasada Olandei de la Bucureşti. De la ambasadă, tabloul a fost adus la sediul DIICOT.

Întreaga poveste ridică multe semne de întrebare. Autenticitatea tabloului şi povestea scrisorii enigmatice vor fi verificate foarte serios de autorităţi. Scriitoarea pretinde că a primit la serviciu un plic misterios cu indicaţii care au făcut-o să plece din Olanda spre România.

Procurorii au mers împreună cu scriitoarea româncă în pădurea de lângă Tulcea unde femeia spune că a făcut descoperirea. Au rugat-o pe ea şi pe colegul său din Olanda care a însoţit-o în aventură să le explice pas cu pas ce au făcut.

15 octombrie 2012. În muzeul Kunsthal din Rotterdam doi bărbaţi cu feţele acoperite dădeau cea mai mare spargere din istorie. În acea noapte au dispărut şapte picturi semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud.

Au intervenit, atunci, poliţiştii români de la crimă organizată. Au filat o reţea şi au aflat că în spatele furtului din Olanda ar fi câţiva conaţionali.  Tablourile au fost ascunse în România, într-un sat din Tulcea. În urma percheziţiilor, indiciile au început să apară, dar picturile erau de negăsit. Suspecţii le-ar fi dat foc, mai scrie Digi24.ro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.