Connect with us
"
"

Cultură

Un bătrân de 97 de ani salvează un sat, transformând casele în artificii colorate

Publicat

pe

PE SCURT

Un bătrân de 97 de ani salvează un sat, pictând clădirile în culori pitorești. Acum 10 ani, Huang Yung-fu, care avea pe atunci 86 de ani, s-a pomenit că satul său va fi distrus.

Tot atunci el s-a apucat de pictat casa sa. Astăzi satul „Bunelului Curcubeu”, cum i se mai zice bătrânului, a devenit o atracție turistică, fiind vizitate de un milion de oameni pe an.

PE LUNG

Zece ani în urmă, guvernul taiwanez l-a anunțat pe bătrân că va distruge satul unde acesta a rămas singurul rezident.  Pe acest loc urma să fie construit un complex de apartamente moderne. Bătrânului i s-au oferit bani pentru a se muta în altă parte.

Bătrânul nu-și putea închipui să plece din sat pentru că nu cunoștea pe nimeni în Taiwan. Așa că e la început să picteze.

Enlarge

3-2
Bătrânul Huang Yung-fu

Huang, cunoscut acum sub numee de „Bunelul Curcubeu” s-a născut în China. A participat în războiul dintre China și Japonia și în cel de al Doilea Război Mondial. Fusese membru al Partidului Naționalist Chinez în timpul guvernării comuniste a lui Mao Zedong.

Când naționaliștii au pierdut, el și alte două milioane de oameni au ales să se mute în Taiwan. Aici el, alături de alți refugiați, a fondat un sat pentru militari și familiile lor. Ceea ce părea o soluție temporară a devenit casa sa pentru restul vieții.

Enlarge

1-12
Casă pictată de Huang Yung-fu

După 40 de ani, el este din nou în pericol de a rămâne fără casă.

Enlarge

2-4
Satul a fost salvat de forța internetului.

La început, el a pictat o pasăre pe propria casă. A continuat, pictând pisici, păsări și oameni care zboară printre căsuțele satului.

Atunci, în 2010 a avut noroc de un student de la universitatea din partea locului. Acesta a aflat povestea lui și l-a vizitat pentru a-i da o mână de ajutor. Impresionat fiind de picturile bătrânului, a făcut câteva poze și cu ajutorul lor a dat start unei campanii de colectare de fonduri. Pe lângă asta, a lansat o petiție pentru a salva satul de la distrugere.

Enlarge

4
Chiar și la ai săi 97 de ani, „Bunelul Curcubeu” continuă să picteze.

Povestea bătrânului a devenit virală, internauții numindu-l „Bunelul Curcubeu”. A devenit un erou al oamenilor iar satul colorat a devenit un loc unde se adună turiștii. Milioane de vizitatori vin aici în fiecare an.

Partea cea mai bună este că Huang își păstrează casa și satul unde a trăit ultimii 40 de ani. El se declară fericit și recunoscător pentru faptul că guvernul i-a promis să păstreze satul, care între timp a devenit foarte popular.

Lifestyle

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Publicat

pe

De către

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului, colindă țara-n lung și în lat pentru a găsi cele mai interesante destinații și experiențe inedite pe care le poți avea ca turist în Moldova.

Așa încât nu există vreo certitudine privind redeschiderea turismului extern, am rugat-o pe Cristina să vă pregătească o listă cu locuri de văzut și lucruri de făcut în interiorul țării.

Să pornim la drum!

Lacul cu Nuferi de la Bardar

Pentru cei care își imaginează că trebuie să parcurgă sute de kilometri pentru destinații unice, vreau să vă bucur, avem locuri extraordinare și inedite nu departe de Chișinău. Ce zici de Lacul cu Nuferi de la Bardar? Dacă răspunsul este „Nu”, atunci te îndemn să nu eziți, pentru că priveliștea este de poveste, iar diversitatea și abundența de flori te lasă pur și simplu fără cuvinte. Albi, roz, roșii, bordo – 50 de specii, o adevărată oază a nuferilor care sunt îngrijiți cu atâta dragoste de către domnul Gheorghe, feciorul familiei Luchița. Istoria sa este impresionantă, precum și activitatea în care investește atâta pasiune și dedicație.

Probabil cel mai minunat e că poți vizita lacul cu nuferi din mai până în octombrie, perioadă suficientă ca să găsești timp să evadezi din peisajul urban în povestea cu nuferi de la Bardar.

Vinăria ATU

Ai vizitat vreodată o vinărie urbană? Întocmai, se află la un pas distanță de centrul orașului și este prima și unica, deocamdată, vinărie urbană din Moldova. Mai ales că este o vinărie cu ciclu complet de producere a vinurilor în ediții foarte mici, 1000-3000 de sticle.

Este vorba despre Vinaria ATU. Chiar de la poartă vei fi întâlnit(ă) de către proprietarul vinăriei, Victor Vutcarau, care îți va povesti despre istoria vinăriei, tradițiile vinăritului și vă va oferi spre degustare deosebitul vin produs în inima capitalei.

Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”

Următorul obiectiv turistic pe care ți-l recomand să-l vizitezi este Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”. Conacul este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea construită de boierul grec Zamfirache Ralli în satul Dolna, gubernia Basarabia.

În perioada de exil, poetul Alexandr Sergheevici Pușkin se împrietenește cu familia Ralli și petrece o vară în conacul acestora de la Dolna, localitate care se află acum în raionul Strășeni. Există dovezi că anume în acea vară Pușkin a făcut cunoștință cu o femeie romă pe nume Zamfira care i-a servit drept muză pentru renumitul său poem „Tiganii“.

Acest conac are o grădină imensă și frumoasă. E de-a dreptul inspirațional, iar păsările parcă nu se mai satură să te încânte cu trilurile lor.

Zbor cu balonul cu aer cald

Dacă te-ai plictisit de excursii pietonale și pe două roți, te invit să trăiești emoții unice, de a fi ca o pasăre în zbor care planează pe o aripă de vânt și a savura priveliști la înălțime ale oricărui colțișor de țară pe care dorești să-l explorezi. Ți-ați dat seama despre ce este vorba? Poate ca da, dar poate ca nu! Madame et monsieur, poftiți la un zbor cu balonul cu aer cald!

Da, da, în Moldova putem practica și acest tip de călătorii, care, îți garantez, te va umple de entuziasm și va alunga plictiseala pe multe săptămâni înainte. Pornirea se poate face în funcție de ce dorești să descoperiți de la înălțime.

Poți explora Chișinăul la înălțimea unei păsări în zbor, dar și să alegi un peisaj mai idilic și rural – zburând deasupra poienițelor poți vedea clar cum zbughesc din ascunzișuri căprioare, iepuri, fazani și alte vietăți.

Zbor cu avion de epocă

Dacă zborul cu balonul îți pare o experiență prea chic și ești dispus(ă) să simți cum îți curge adrenalina prin vene, atunci bănuiesc că zborul cu avionul à la James Bond este pentru tine. Un avion de epocă care funcționează ca un ceas elvețian este gata să te plimbe și să descoperi Moldova cea frumoasă de la o noua altitudine.

Un lucru este cert, fluturi prin stomac faci nu doar când ești îndrăgostit, ci și atunci când zbori într-o „misiune secretă” că să descoperi peisajele Moldovei sau, poate, eu m-am îndrăgostit să zbor!

Niciodată nu mi-am imaginat că în Moldova voi putea întâlni, ca-n oglindă, imagini rupte din întreaga lume: provence-ul franțuzesc la Horodiște, mica Elvetie la Duruita, Toscana la Vinăria Etcetera și Delta Dunării la Valeni. Dacă vrei să mă însoțești în mini vacanțele organizate de Go Travel, atunci nu ezita să mă contactezi!

Citește mai departe

Turism

Planificăm călătoriile la vinăriile din zona cu IGP „Ștefan Vodă”. Descoperim împreună o vinărie veche și pasiunea unei familii pentru vin

Publicat

pe

De către

Turul cramelor care păstrează tradiția milenară de producere a vinului de calitate continuă la vinăriile din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Ștefan Vodă”. Împreună vom afla despre  una dintre cele mai vechi vinării din Basarabia, care produce vinuri sofisticate și îmbietoare, vom descoperi o familie care de câteva decenii păstrează pasiunea și dragostea pentru vin și cum o vinărie relativ tânără și-a făcut loc pe piața internațională. Zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Ștefan Vodă” se întinde pe o suprafață de 10.000 de hectare și este considerată vatra soiului Rară Neagră – cu vinuri de culoare intensă de la rodie spre vișină, cu aromă nobilă combinată ușor cu nuanțe de stejar. Inițiativa face parte din cadrul campaniei „ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și are drept scop familiarizarea și informarea despre destinațiile turistice din țară care așteaptă să-și deschidă ușile pentru vizitatori. 

Filozofia familiei Scutaru într-un pahar de vin

Vinăria „Javgur” produce vinuri speciale și de calitate, care reflectă terroir-ul și legătura omului cu natura. Amplasată într-un amfiteatru natural de o frumusețe rară din Cimișlia,  crama a devenit o atracție turistică demnă de toată admirația. De mai bine de 35 de ani, la cârma vinăriei este oenologul Gheorghe Scutaru, cel care le-a transmis și copiilor pasiunea și dragostea pentru vin. Noua generație a îmbrățișat cu drag cultura vinului și îmbină practicile tradiționale în vinificație cu tehnologiile moderne. Pe o suprafață de 87 hectare de viță-de-vie, cresc strugurii îngrijiți cu dragoste, care mai apoi sunt culeși manual și dau naștere unei adevărate poezii îmbuteliate cu nume de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat, Pinot Gris, Merlot, Pinot Noir, Cabernet. Pasiunea familiei Scutaru pentru vinificaţie dă naștere unei filozofii în fiecare pahar de vin savurat. Vizitatorii pot merge în excursii la complexul de fortificații Valul lui Traian „De Sus”, muzeul etnografic din Cimișlia, lacul din zonă și pot admira priveliștea pitorească asupra podgoriilor și a vinăriei.

De reținut:

 • „Javgur” este o vinărie de familie, podgoriile căreia se află la complexul de fortificații Valul lui Traian „De Sus”.
 • Vinăria „Javgur” a fost construită în anul 1957, iar de mai bine de 35 de ani, oenologul Gheorghe Scutaru stă la cârma fabricii.

Cea mai veche vinărie din Basarabia

Fabrica de vin „Leuntea-Vin” este o valoare istorică din regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una dintre cele mai vechi vinării înființate în Basarabia în 1817, „Leuntea-Vin” a introdus tehnologia producerii vinului din Europa, fiind recunoscută la nivel internațional pentru vinurile de calitate. Podgoriile cramei își trag rădăcinile de pe vremea generalului-locotenent francez Ponset, care a angajat specialiști în domeniul agriculturii și vinificației din Franța și Germania, pentru a produce cele mai sofisticate vinuri. Vița-de-vie a fost adusă din Franța și datorită climei prielnice, specificului regiunii Purcari de pe văile Nistrului, producea un vin extraordinar. În prezent, vinul cramei este produs de proprietarul fabricii Dmitrii Cissa, care este oenolog cu experiență de peste 45 de ani în producerea vinului și care de unul singur verifică calitatea producerii și respectarea tehnologiei.

De reținut:

 • „Leuntea-Vin” reprezintă o dinastie de vinificatori în a patra generație.
 • Vinul este produs din struguri crescuți pe podgoriile amplasate în apropiere de Nistru, în zona Purcari, iar solul fertil și bogat creează condiții optime pentru producerea unor vinuri extractive de excepție.

Vin sută la sută autentic și în număr limitat de sticle

„Domeniile Pripa” se întind pe o suprafață de 17,5 hectare pe panta sud-vestică a Nistrului, partea din Valea Hamza. Încă din secolul al XIX-lea, aici au fost plantați butași de viță-de-vie cu soiurile indigene Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră și Rară Neagră, dar și soiuri internaționale precum Merlot și Saperavi. Doar strugurii cultivați pe „Domeniile Pripa” sunt utilizați pentru producerea vinurilor, care sunt maturate exclusiv în butoaie de stejar moldovenesc, meșterite de trei frați, butnari la a treia generație. Din roada anului 2016 a fost produs primul vin „Domeniile Pripa” – un produs sută la sută autentic și într-un număr limitat de sticle.

De reținut:

 • Primul vin experimental de pe „Domeniile Pripa” a fost produs în anul 2016 și a fost îmbuteliat în sticle numărate: Saperavi – 84, Feteasca Neagră – 480, Rara Neagră -270.
 • În 2018, „Domeniile Pripa” au fost premiate cu medalia de aur pentru Feteasca Neagră 2016 la concursul „Black Sea Region Wine&Spirits contest” și medalia de argint pentru Feteasca Neagră, Rară Neagră, Saperavi la concursul de vinuri „Bachus 2018”, ediția a IX-a.

Partenerii media ai campaniei „ReVin cu drag” sunt: AGRO TV Moldova, AGROMEDIA, AGROBIZNES, informarketlocals, unimedia, moldova.org, moldova9, madein.md și blogul  calatoriicugust.com și Wine-and-Spirits.md

Citește mai departe

Turism

Cunoaște podgoriile care dau naștere unor vinuri istorice și pasiunea de a dezvolta o vinărie – #Revincudrag

Publicat

pe

De către

Vinuri care au făcut istorie, crame de familie care se dezvoltă din pasiunea pentru vin și podgoriile moderne sunt următoarele destinații turistice pe care le vom descoperi în această vară. În așteptarea de a le cunoaște și în realitate, continuăm să planificăm traseul pentru călătorii. De această dată, facem popas la vinăriile din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP)  „Ștefan Vodă” – o zonă cu relief format din câmpii, coline de-a lungul râului Nistru, care se distinge printr-o climă identică cu cea a unor cunoscute regiuni vinicole mondiale. Influențată de briza Mării Negre și a râului Nistru, clima însorită și cu precipitații limitate, formează un amalgam propice pentru cultivarea viței-de-vie, în special a soiurilor cu bob negru. De aici apar vinuri selecte, cu terroir unic și foarte apreciate de consumatori. Inițiativa face parte din cadrul campaniei „ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și care are drept scop informarea despre destinațiile și potențialul oenoturistic din țară.

 

O aventură de familie, materializată în cramă

Povestea vinăriei „Et Cetera” a început în 2002, atunci când o aventură de familie a ajuns să devină o cramă extrem de apreciată. Amplasată la sudul țării, datorită apropierii Mării Negre, Limanului și râului Nistru, în combinație cu solul bine drenat, s-a format un terroir perfect pentru cultivarea strugurilor. Excursiile de la vinărie sunt o incursiune în lumea vinului, cu degustări ghidate ale vinurilor de colecție. La „Et Cetera”, fiecare etapă de producere a vinului este atent supravegheată de mebrii familiei: începând de la cultivarea strugurilor prin metode pur ecologice, fermentarea și maturarea în butoaie de stejar, până la oferirea produsului finit oaspeților cramei. Odată ajunși aici, vizitatorii pot afla despre procesul de producție, se pot plimba prin podgoriile care se întind pe o suprafață de 24 de hectare, pot savura bucate tradiționale la restaurantul vinăriei și se pot odihni la micul hotel din zonă. Dotată cu tehnici de vinificație moderne și utilizând metode de producere încercate de-a lungul anilor, „Et Cetera” obține vinuri recunoscute pentru aromele și gusturile unice.

De reținut:

 • Anual, vinăria „Et Cetera” recoltează 150 de tone de struguri, de pe suprafața totală de 24 de hectare cu podgorii.
 • Din suprafața totală a viilor, cele mai mari plantații sunt cu soiurile de struguri roșii: Merlot, Feteasca Neagră și Cabernet Sauvignon, iar din soiurile albe plantate predomină Chardonnay, Sauvignon Blanc și Viogner.

15 ani de pasiune pentru vinuri selecte

Vinăria „Gogu Winery” este o poveste de dragoste și pasiune pentru vin, care durează mai bine de 15 ani. Situată în orașul Căușeni, vinăria s-a născut dintr-o mare dorință de a crea produse de calitate, cu accente expresive ale terroir-ului local. În incinta gospodăriei familiei Gogu, pe lângă secția de producere, crama găzduiește și o sală de degustare. Aici, vizitatorii pot savura vinurile Gogu, asociate cu bucate tradiționale, după ce își încheie excursia prin pivnița în care sunt păstrate butoaiele cu vinuri. În prezent, vinificatorul a început să construiască un spațiu special amenajat pentru producerea vinurilor, în afara gospodărie, iar acest lucru îi va permite să facă și mai multe vinuri și să primească un număr mai mare de oaspeți dornici să cunoască povestea „Gogu Winery”. Vinurile selecte și de calitate exclusivă se datorează și podgoriilor, care se află în cea mai potrivită zonă de vinificație din Moldova –  sud-estul țării.

De reținut:

 • În 2014, pe rafturile magazinelor specializate au apărut primele vinuri îmbuteliate de la „Gogu Winery”, iar în scurt timp au atras atenția iubitorilor de vinuri locale, care aduceau laude, în special, pentru revigorantul Sauvignon Blanc.
 • Din momentul lansării pe piață în 2014, vinurile „Gogu Winery” au primit aprecieri înalte din partea experților națonali și internaționali.

Furnizor oficial pentru două Case Regale

O altă destinație turistică din Republica Moldova este vinăria „Purcari”. Situat în regiunea râului Nistru și în apropierea Mării Negre, înconjurată de podgorii, Chateau Purcari este un teritoriu de o frumusețe rară. Aici, marile vinuri se întâlnesc în mod firesc cu marile experiențe gastronomice. Pivnițele vinăriei au fost construite în 1827 și au reușit să protejeze sticle istorice prețioase, inclusiv „Negru de Purcari” din 1948. „Purcari” este una dintre cele mai renumite mărci de vinuri din Europa de Est și este furnizor oficial de vinuri pentru Casa Regală a României și cea a Regatului Unit al Marii Britanii. Vizitatorii pot participa la tururi vinicole și degustări, se pot plimba cu barca și pescui, pot savura vinul la terase și în zonele de odihnă special amenajate.  În 2019, vinăria „Purcari” a fost apreciată cu 110 medalii la concursurile internaționale și naționale.

De reținut:

 • Vinăria „Purcari” exportă vinuri în peste 25 de țări ale lumii, printre care se numără

Marea Britanie, Norvegia, Cehia, China, Polonia, Germania, Kazakhstan, Ucraina, România, Turcia, Japonia, Luxembourg, Canada, SUA etc.

 • Pe parcursul anilor, vinăria a obținut peste 250 de medalii la concursuri internaționale prestigioase precum „Decanter World Wine Awards”, „International Wine & Spirits Competition”, „International Wine Challenge”, „Effervescents du Monde” etc. De asemenea, „Purcari” este recunoscută ca fiind cea mai medaliată vinărie din Europa Centrală și de Est.

O locație modernă care produce vinuri de înaltă calitate

La sud-estul țării și-a făcut loc pe hartă unul dintre cei mai importanți producători de vinuri de înaltă calitate din Republica Moldova – vinăria „Sălcuța”. Întreprinderea a fost creată de către Eugen Pîslaru,  în anul 1995, iar în prezent reprezintă o locație modernă și atractivă pentru turiști. Moștenind pasiunea și ambiția pentru dezvoltarea sectorul vitivinicol, fiul împreună cu familia sa, au implementat un proces de modernizare a cramei. La „Sălcuța”, tradiția și tehnologia sunt combinate perfect de 3 generații, iar fiecare sticlă de vin păstrează terroir-ul zonei. Timp de peste două decenii de activitate, „Sălcuța” a obținut succese remarcabile în îmbunătățirea calității produselor și promovarea pe noi piețe de consum. Vizitatorii pot face o excursie la podgoriile vinăriei, pot degusta din cele mai selecte vinuri, făcând o incursiune în istoria acestei vinării de familie. Mândria vinăriei sunt vinurile cu Indicație Geografică Ștefan Vodă atât din soiuri autohtone cât și internaționale, printre care se enumeră și renumitul rose, care a fost primul vin din țară premiat cu aur la Concursul Mondial Du Rose, Franța.

De reținut:

 • În 2019, vinăria „Sălcuța” a obținut 17 medalii la concursurile internaționale și naționale de profil.
 • Vinurile companiei sunt comercializate pe piețele din Germania, România, Polonia, Cehia, Slovacia, Țările Baltice, Japonia, Belarus, Kazahstan, Ucraina și Africa.

Partenerii media ai campaniei „ReVin cu drag” sunt: AGRO TV Moldova, AGROMEDIA, AGROBIZNES, informarketlocals, unimedia, moldova.org, moldova9, madein.md și blogul  calatoriicugust.com și Wine-and-Spirits.md

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social2 ore în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social3 ore în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social6 ore în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

LifestyleO zi în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate3 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică3 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment3 zile în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031