Connect with us

Cultură

Un bătrân de 97 de ani salvează un sat, transformând casele în artificii colorate

Publicat

pe

PE SCURT

Un bătrân de 97 de ani salvează un sat, pictând clădirile în culori pitorești. Acum 10 ani, Huang Yung-fu, care avea pe atunci 86 de ani, s-a pomenit că satul său va fi distrus.

Tot atunci el s-a apucat de pictat casa sa. Astăzi satul „Bunelului Curcubeu”, cum i se mai zice bătrânului, a devenit o atracție turistică, fiind vizitate de un milion de oameni pe an.

PE LUNG

Zece ani în urmă, guvernul taiwanez l-a anunțat pe bătrân că va distruge satul unde acesta a rămas singurul rezident.  Pe acest loc urma să fie construit un complex de apartamente moderne. Bătrânului i s-au oferit bani pentru a se muta în altă parte.

Bătrânul nu-și putea închipui să plece din sat pentru că nu cunoștea pe nimeni în Taiwan. Așa că e la început să picteze.

Enlarge

3-2
Bătrânul Huang Yung-fu

Huang, cunoscut acum sub numee de „Bunelul Curcubeu” s-a născut în China. A participat în războiul dintre China și Japonia și în cel de al Doilea Război Mondial. Fusese membru al Partidului Naționalist Chinez în timpul guvernării comuniste a lui Mao Zedong.

Când naționaliștii au pierdut, el și alte două milioane de oameni au ales să se mute în Taiwan. Aici el, alături de alți refugiați, a fondat un sat pentru militari și familiile lor. Ceea ce părea o soluție temporară a devenit casa sa pentru restul vieții.

Enlarge

1-12
Casă pictată de Huang Yung-fu

După 40 de ani, el este din nou în pericol de a rămâne fără casă.

Enlarge

2-4
Satul a fost salvat de forța internetului.

La început, el a pictat o pasăre pe propria casă. A continuat, pictând pisici, păsări și oameni care zboară printre căsuțele satului.

Atunci, în 2010 a avut noroc de un student de la universitatea din partea locului. Acesta a aflat povestea lui și l-a vizitat pentru a-i da o mână de ajutor. Impresionat fiind de picturile bătrânului, a făcut câteva poze și cu ajutorul lor a dat start unei campanii de colectare de fonduri. Pe lângă asta, a lansat o petiție pentru a salva satul de la distrugere.

Enlarge

4
Chiar și la ai săi 97 de ani, „Bunelul Curcubeu” continuă să picteze.

Povestea bătrânului a devenit virală, internauții numindu-l „Bunelul Curcubeu”. A devenit un erou al oamenilor iar satul colorat a devenit un loc unde se adună turiștii. Milioane de vizitatori vin aici în fiecare an.

Partea cea mai bună este că Huang își păstrează casa și satul unde a trăit ultimii 40 de ani. El se declară fericit și recunoscător pentru faptul că guvernul i-a promis să păstreze satul, care între timp a devenit foarte popular.

loading...

Lifestyle

Drumețiile lui George și Ioannis

Publicat

pe

De către

La sfrâșitul verii, George și Ioannis, doi prieteni din București, au venit în vizită în Moldova la amicii lor. O ocazie în plus să cunoscă Republica Moldova cu oamenii și locurile ei turistice.

George Stefan Kudor-Ghitescu, în București, lucrează în domeniul protecției naturii, arii protejate și dezvoltare durabilă. Ioannis Stamatogiannis este de origine grec, însă și-a făcut studiile în arhitectură în România și, cu mai bine de 20 de ani în urmă, a decis să rămână cu traiul la București. În timpul liber călătorește și face fotografie.

Drumetiile lui George și Ioannis

Au venit în Republica Moldova fără nicio idee sau așteptări. Prima dată au vizitat Chișinăul, iar acum au pornit prin sate, de-a lungul Nistrului. Au fost la Țâpova, la Soroca, Saharna, Vărăncău, s-au oprit pe la casele oamenilor, au băut, desigur, câte un păhărel de vin. Omul sfințește locul, de asta s-au convins George și Ioannis. Drumețiile a doi prieteni prin Moldova, alătură-te lor prin obiectivul Luciei Tăut ^_^

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 8 oktober 2019

Deși, au călătorit în diferite țări și au cunoscut oameni de pe diferite continete, mai puține cunoșteau despre diversitatea culturală și turistică dintre Nistru și Prut. Astfel, într-un weekend au pornit la drum. Pe harta Moldovei, prietenii au marcat mai multe localități vizitate.

În reportajul de mai jos urmăriți cum a arătat călătoria lui Ioannis Stamatogiannis și George Stefan Kudor-Ghitescu prin Moldova.

Reportaj de Lucia Tăut

loading...

Citește mai departe

Cultură

Ghid de călătorie în Tbilisi: Vin gustos, băi de sulf, churchkhela și mănăstiri

Publicat

pe

PE SCURT

Natasha, autoarea blogului de călătorii thebohochica.com a fost în Tbilisi unde a încercat vinurile georgiene, churchkhela, khinkali, a vizitat Orașul Vechi și a avut diferite acitvități. Tânăra a povestit experiența ei și are câteva recomandări.

PE LUNG

Descoperiți orașul vechi 

Orașul vechi din Tbilisi începe în jurul băilor de sulf din Abanotubani, sub ruinele istorice ale Cetății Narikala și continuă până la Piața Libertății. Printre străzile sale labirintice sunt ascunse monumente, biserici, o moschee, muzee, cafenele, case din secolul al XIX-lea și clădiri cu găuri goale în fațadele lor care au propriile lor povești.

Orașul vechi al orașului Tbilisi este cu adevărat unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Tbilisi.

Puteți petrece cu ușurință o zi relaxantă plimbându-vă prin orașul vechi și oprindu-vă să vă odihniți lângă râu sau la una dintre numeroasele cafenele pitorești. Catedrala Sioni, Biserica Anchiskhati, Piața Erekle, Teatrul Gabriadze (și turnul său de ceas bizar), Biserica Metekhi și Podul Păcii sunt doar câteva dintre atracțiile și obiectivele turistice din Tbilisi. În mod alternativ, puteți face, de asemenea, un tur cu autobuzul în jurul principalelor obiective turistice din timpul liber, sau o plimbare cu barca pe râu.

Enlarge

4-1

Foto: Lucia Tăut

Urcați cu telecabina spre Cetatea Narikala

Îndreptați-vă peste râul Metekhi în aceeași parte cu stația de metrou Avlabari și mergeți cu telecabina din Rike Park până la Cetatea Narikala. Înainte de a vă îndrepta pentru a explora ruinele, mergeți la Kartlis Deda, statuia Mamei Georgiei de 20 de metri înălțime, care a fost ridicată în 1958 și reprezintă un paznic pentru Tblisi, având o ceașcă de vin într-o mână și o sabie pentru dușmani în alta.

Enlarge

5-1
Cetatea Narikala

Foto: Lucia Tăut

Cetatea Narikala datează din secolul al IV-lea cu o mare parte de construcție făcută de arabi în secolele VII și VIII. O mare parte din pagubele aduse cetății provin din explozia din 1827 a munițiilor ruse stocate aici. În interiorul complexului, Biserica Sf. Nicolae datează din secolul al XII-lea și a fost reconstruită în 1996. Zidurile cetății oferă vederi panoramice asupra Tbilisi.

Grădinile Botanice

La întoarcerea de la Cetatea Narikala, îndreptați-vă spre Grădinile Botanice luxuriante, precum un sanctuar, completate cu o cascadă, bălți și un pod fotogenic. Aceste grădini au fost anterior grădinile regale ale orașului.

Enlarge

2613acbfe3f1272cabb8e46f4a4c2d2f
Grădinile Botanice

Înmuiați-vă într-o baie de sulf

Băile tradiționale de sulf din Tbilisi sunt situate în zona Abanotubani din Orașul Vechi și cu cupole din cărămidă. Sunt cu siguranță unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Tbilisi, atât pentru semnificația lor istorică, cât și pentru experiența locală. Urmați pur și simplu mirosul de ouă putrede când călătoriți în orașul vechi al Tbilisi. Orașul este situat pe izvoare termale sulfuroase și își ia numele de la ele, Tbili- adică cald.

Enlarge

3-2
Băile de sulf din Tbilisi

Foto: Lucia Tăut

Drama, Teatrul și Opera

Tbilisi are o scenă de teatru, arte și operă plină de viață, iar dacă doriți să depășiți experiența turistică, merită să vă faceți timp și să planificați în avans, astfel încât să puteți vedea partea culturală a orașului.

Teatrul Național de Operă și Balet din Tbilisi, pe Bulevardul Rustaveli, este un punct de atracție de văzut, cu arhitectura neo-maură și a fost fondată în 1851, fiind una dintre cele mai vechi case de operă din regiune.

Enlarge

Rustaveli_National_Theater_in_Georgia_Europe_built_19th_century_in_Rococo_style
Teatrul Rustaveli

Faceți o degustare de vinuri la Tbilisi

Georgia este locul de naștere al vinului. Dacă sunteți un băutor de vin care călătorește la Tbilisi, vinul local ar trebui să fie pe lista de dorințe.

Mergeți la magazinul de vinuri de pe strada Kote Aphkhazi din Tbilisi pentru o degustare gratuită de vinuri și pentru a cumpăra sticle de vinuri excelente de la micii producători independenți.

Desigur, dacă ai o zi în plus, îndreaptă-te la o oră distanță spre Signaghi, în regiunea viticolă din Kakheti, pentru a vizita diferite vinării și a face degustări de vinuri în afara orașului.

Enlarge

71644336_2397984497111552_8125764346606256128_n
Vedere panoramică a orașului Tbilisi

Foto: Lucia Tăut

Urmăriți un spectacol la cină în Tbilisi

Dacă ești prima oară la Tbilisi, trebuie să vedeți un spectacol cu dansuri tradiționale și muzică la cină. Există multe restaurante din Tbilisi care oferă cină cu un spectacol tradițional. Bloggera recomandă restaurantul The Shadow of Metekhi. Rezervările sunt esențiale și se recomandă cu patru până la cinci zile înainte.

Enlarge

georgian-churchkhela-min-1
Churchkhela, desert tradițional georgian

Foto: georgiastartshere.com

Faceți o excursie de o zi în afara Tbilisi

Dacă vizitați doar un weekend sau câteva zile, vă recomand cu mare drag să faceți una sau mai multe excursii de o zi în afara Tbilisi. Există câteva peisaje uimitoare, mănăstiri fascinante și o regiune viticolă incredibilă, la o scurtă distanță de Tbilisi, care pot fi vizitate cu ușurință într-o excursie de o zi.

Tânăra recomandă să gustați vinul din Kakheti și să vedeți orașul dragostei Sighnaghi, mănăstirea David Gareji.

Dacă nu aveți suficient timp pentru a vizita regiunea montană Svaneti, faceți cu siguranță o excursie de o zi la Kazbegi, pentru a vedea munții îmbrăcați în zăpadă și pentru a vă bucura de priveliști fantastice asupra Muntelui Kazbeg, parapanta și vizitați stațiunea de schi din Gudauri în timpul iernii.

O excursie de o zi la Mtskheta și Catedrala Svetitskhoveli este una dintre cele mai populare excursii de o zi.

Puteți vizita, de asemenea, Peșterile Prometeu, Catedrala Bagrati din secolul al XI-lea și mănăstirea Gelati într-o excursie de o zi.

loading...

Citește mai departe

Turism

Prepararea sarmalelor, excursii cu barca pe Nistru, plimbări cu căruța prin sat. Turismul de experiență, tot mai solicitat de vizitatorii străini

Publicat

pe

PE SCURT

Ce este turismul de experiență? Vinăriile și pensiunile rurale crează oferte de turism de experiență în care turiștii testează gastronomia nu doar din perspectiva gustului dar și în cadrul atelierelor de gătit, degustă vinul sau participă la procesul de cules sau producție, îmbuteliere a vinului, sau monitorizează păsările prin binocluri, întruât birdwatchingul esteo nouă tendință în materie de turism dedicată observării păsărilor.

Totodată, turismul de experiență înseamnă activități dinamice și durabile din punct de vedere ecologic, drumeții și interacțiunea cu viața autentică a localnicilor.

PE LUNG

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia si UK aid, investește în huburi turistice în diferite zone ale țării, pe lângă vinării sau monumente naturale și au fost create trasee turistice.

Proiectul sprijină partenerii locali pentru a dezvolta oferte complexe, care includ ciclism, plimbări cu barca, degustări, participare la activități artistice locale.

Traseul turistic de experiență Rezina:
Mincenii de Jos – Horodiște – Lalova

În harta traseelor turistice este inclus și raionul Rezina unde avem atât monumente arhitecturale, cât și naturale. O parte din potențialul turistic al acestui traseu constituie punctele Minceni – Horodiște – Lalova.

Recent, într-o vizită pe acest traseu, la care au participat Excelențele Sale, ambasadoarele Marii Britanii, Lucy Joyce și ambasadoare Suediei, Anna Lyberg, au fost prezentate oportunitățile cepot fi descoperite de către turiștii locali și străini.

Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Anna Lyberg a remarcat că turismul de experiență este o tendință la care Moldova trebuie să se alinieze. Ambasadoarea a împletit sarmale moldovenești, la pensiunea Hanul lui Hanganu, și i s-a părut o adevărată provocare.

Aceste experiențe îi ajută pe turiști să cunoască tradițiile, să descopere frumusețea locurilor și ospitalitatea gazdelor. Suedia este mândră să susțină dezvoltarea turismului rural, a afacerilor de familie și să contribuie la dezvoltarea rurală sustenabilă”, a declarat Ambasadoarea.

În satul Mincenii de Jos, primul popas pe traseul turistic Rezina, vizitatorii au descoperit câmpurile și distilăria de levănțică, o atracție turistică tot mai cotată în ultimii ani, pentru care turiștii își fac rezervări prealabile, totodată potențialul căreia crește și în raport cu turiștii locali.

Următoarea destinație este fabrica de cașcaval din satul Horodiște, proprietarul căreia este Thierry Ernst. Este un antreprenor originar din Lyon, care împreună cu soția sa, moldoveanca, Tatiana Pagu au lansat în Moldova o mini-fabrică de producere a cașcavalului.

Mai mult decât atât, aceștia vor să transforme școala veche din satul Horodiște în pensiune agro-turistică și să deschidă o fabrică de producere a siropurilor și dulcețurilor preparate din produse locale după tehnologie franceză.

Ultimul popas pe acest traseu turistic de experiență a fost renumita pensiune Hanul lui Hanganu, dar și o nouă locație a acelorași proprietari, care pe parcursul anului 2018 au reparat o casă istorică și a numit-o pensiunea “La Titiana”, în onoarea doamnei a cărei a fost această casă istorică. Aceste pensiuni surori sunt la aproximativ 100 de km de Chișinău și pe malul Nistrului, fiind punct de atracție turistică, alături de Mănăstirile Țipova și Saharna.

Sergiu Hanganu, gazda pensiunilor rurale din satul Lalova, Hanul lui Hanganu și La Titiana, încercă să diversifice serviciile de turism și oferă excursii cu barca pe Nistru, plimbării cu căruța prin sat, iar iarna cu sania trasă de cai. Pensiunea La Titiana au renovat-o recent, pentru că tot mai mulți turiști solicitau cazarea peste noapte.

Proiectul de Competitivitate din Moldova susține dezvoltarea afacerilor de familie în sectorul turistic, sprijinind pensiunile din mediul rural să se alinieze la standardele internaționale de calitate. De asemenea, grație proiectului numărul vinăriilor care oferă servicii de turism și o gamă largă de oportunități în acest sens s-a dublat în comparație cu anul 2015, iar numărul de vizitatori în aceste vinării a crescut cu circa 20% în 2018.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

Economie12 ore în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

Istorie13 ore în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

Cultură14 ore în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

CulturăO zi în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031