UE va sprijini RM in elaborarea strategiei energetice pana in anul 2020

Moldova.ORG — Comisia Europeana (CE) va sprijini R. Moldova tara noastra in elborarea Strategiei energetice a tarii pana in anul 2020, informeaza serviciul de presa al Miniosdterului Afacerilor Externe si Integrarii Europne (MAEIE) al R. Moldova cu trimitere la reuniunea Sub-comitetului de cooperare Moldova-UE nr.4 care a avut loc in perioada 23-24 aprilie, la Chisinau.

In rezultat, ambele parti au convenit ca lucrul expertilor asupra textului Strategiei energetice trebuie sa continue pentru a lua in consideratie recomandarile raportului privind situatia in sistemul energetic al Moldovei, care se pregateste actualmente de catre Comisia Europeana in contextul cererii tarii noastre de aderare la Tratatul Comunitatii Energetice in calitate de membru cu drepturi depline.

Strategia Energetica a R. Moldova urmeaza a fi suplimentata ulterior cu un Program de actiuni detaliat in care vor fi trecute in revista proiectele concrete, sursele posibile de finantare, termenele propuse de executare etc. Pe parcursul anului curent, se preconizeaza convocarea unui Grup de lucru ad hoc moldo-comunitar in domeniul energeticii la care vor fi invitati reprezentantii institutiilor financiare internationale pentru prezentarea Strategiei si Programului respectiv si identificarea resurselor posibile pentru realizarea proiectelor propuse.

De asemenea, au fost discutate aspecte ce tin de elaborarea de catre R. Moldova, cu sprijinul Bancii Mondiale, a Strategiei Nationale in domeniul Transportului. In acelasi timp, au fost trecute in revista proiectele in derulare ce tin de reconstructia drumurilor si a masurilor prioritare ce urmeaza a fi intreprinse in domeniile ce tin de calea ferata si aviatia civila.

Printre subiectele abordate la compartimentul societatii informationale ar putea fi mentionate aspecte precum definitivarea, cu sprijinul expertilor europeni, a legii comunicatiilor, proiectul careia a fost transmis pentru expertiza Comisiei Europene si consolidarea in continuare a capacitatilor Agentiei Nationale pentru Reglementare in Telecomunicatii si Informatica.

Ambele parti au apreciat inalt rezultatele si eficienta discutiilor purtate in timpul acestei reuniuni, identificindu-se o serie de masuri concrete ce urmeaza a fi intreprinse de comun acord in vederea consolidarii cooperarii sectoriale moldo-comunitare si realizarea cu succes a obiectivelor corespunzatoare din Planul de Actiuni Moldova-UE.

Luand in consideratie extinderea considerabila a dialogului intre Moldova si UE in domeniile respective, s-a decis de a examina posibilitatea organizarii pe viitor a reuniunii Sub-comitetului respectiv pe parcursul a trei zile consecutiv.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.