Ucraina la cea de-a 30-a aniversare a Independenței. Cum arată relațiile sale cu vecinii/ Documentar

Pe 23 August, Clubul de presă de la Bruxelles a găzduit prezentarea unui film documentar dedicat celei de-a 30-a aniversări a Independenței Ucrainei “30 de ani cu prietenii“. 

Autorul filmului se referă și la relațiile Ucrainei cu Republica Moldova, pe care guvernul ucrainean le “strică intenționat”, deși ar fi trebuit să le susțină, având în vedere vectorul pro-European comun de dezvoltare.

“Mica Moldovă a suferit de pe urma poznelor Kievului. În 2005, Viktor Iușcenko l-a găzduit pe liderul republicii transnistrene nerecunoscute, Igor Smirnov, la Kiev. Lumea a fost surprinsă de acest gest. Unii chiar au crezut că Ucraina dorește să ia un mic teritoriu din Moldova”, spun autorii filmului.

 

 

De asemenea, ei amintesc că al cincilea președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a ridicat sancțiunile de la o uzină metalurgică din Transnistria, care alimentează separatiștii. “Mai târziu, toată lumea a aflat de ce. La urma urmei, Ucraina a continuat să exporte resturi în Transnistria printr-un intermediar asociat cu oligarhul local Vladimir Plahotniuc. Tot el e considerat un partener de afaceri al lui Poroșenko”, adaugă documentarul.

 Filmul examinează, de asemenea, conflictele lingvistice ale Ucrainei cu Ungaria și România, șantajul cu gaz al Slovaciei, conflictul politic cu Belarus și deteriorarea relațiilor cu Polonia pe fondul popularizării sentimentelor naționaliste ale autorităților ucrainene.

Conform observațiilor jurnaliștilor, nu a mai rămas “un singur vecin cu care Ucraina ar avea relații bune de vecinătate. Prin urmare, perspectivele europene devin din ce în ce mai îndepărtate”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.