Troita pentru martirii romani cazuti in Basarabia

Moldova.ORG – De Ziua Eroilor Români, când creştinii ortodocşi au sărbătorit Înalţarea Domnului, în satul Cania, raionul Cantemir a fost inaugurată o Troiţă în memoria martirilor Armatei Române, care şi-au pierdut viaţa pe aceste meleaguri în timpul celui de-al doilea război mondial. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei în frunte cu părintele Vasile Burduja, parohul bisericii din Cania. Troiţa care a fost amplasată pe locul unde şi-au gasit odihna de veci cei peste 900 de ostaşi români a fost adusă pe aceste locuri de Asociaţia din Maramureş „România din inima mea” şi a fost edificată cu surse din donaţiile adunate de Grigore Caraza, fost deţinut politic în închisorile de la Ajud şi Jilava, care acum locuieşte la Piatra Neamţ.

Potrivit organizatorilor tedeumului, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din cadrul Guvernului României, a identificat numele a 938 de martiri, care zac în gropile comune din cimitirul de la Cania. Până la sfârşitul anului, pe crucile anonime, care au zăcut zeci de ani în paragină, vor fi imprimate numele ostaşilor care fuseseră date uitării.

Pe timpul puterii sovietice osemintele ostaşilor români din acest cimitir, la fel ca şi cele din cimitirele de la Iepureni şi Ţiganca, au fost profanate. Gropile comune au fost nivelate cu buldozerele, iar pe locul lor s-au construit ferme de porci şi stâne de oi.

Iniţiativa de a identifica şi de a reamenaja cimitirele ostaşilor români căzuţi în Basarabia în timpul celui de-al doilea război mondial aparţine Consiliului Mondial Român, cu sediul la Los Angeles, şi a fost lansată în anul 2000. Ideea a apărut atunci când, în urma ploilor de vară, câinii de pe la stânile din praejmă au început a umbla cu oseminte de om în gură.

„Am trăit clipe de groază, când am văzut cum umblă câinii cu oasele în gură. Am adunat bocanci, am văzut şi o curea, iar când am tras de ea am avut impresia că se ridică tot scheletul de sub pământ”, îşi aminteşte Neculai Popa, secretarul general al Consiliului Mondial Român. Neculai Popa mai spune că a adunat, la prima lui venire pe aceste locuri, o valiză de oase pe care le-a dus, prin mare minune, la Bucureşti, pentru a dovedi celor de prin birourile Guvernului, că nu aruncă vorbe goale. Însă, potrivit lui Neculai Popa, puţini au fost cei care şi-au aplecat urechea la ceea ce le spunea. Totuşi, acum 2 ani, Cimitirul de Onoare a Ostaşilor Români de la Ţiganca, unde şi-au găsit odihna de veci peste 1000 de martiri ai Armatei Române, a fost reamenajat. De Ispas, oaspeţii din România şi din America au venit şi la cimitirul de la Ţiganca, unde au depus flori, au aprins lumânări şi au asistat la o slujbă de pomenire. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.