Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest

În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al producătorilor autohtoni. Zmeură, afine, alune eco, migdale, prune uscate și proaspete, mure, miere de albine, ulei și apă de levănțică, struguri, făină din grâu spelta, ulei și mălai de porumb, mixuri de pomușoare cu miere, pâine din grâu eco, fructe goji, ceai din plante, fructe uscate în ciocolată, cereale, sirop, tăiței, săpun eco și ceai din plante sau fructe deshidratate – toate aceste bunătăți vor putea fi cumpărate pe 1, 8, 15, 22 și 29 august la Cămara Fest. „August este cea mai frumoasă lună a anului, când cămările moldovencilor se umplu cu de toate”, se arată în anunțul evenimentului.

În centrul capitalei, oamenii vor putea achiziționa direct de producători. „Din respect pentru semenii noștri, în condiții de maximă siguranță vă așteptăm la Cămara Fest locul unde veți putea umple cămările, borcanele și congelatoarele”, mai spun organizatorii evenimentului. 

Cetatea Soroca în 50 de fotografii, de „atunci” și de „acum”

O expoziție fotografică cu genericul „Cetatea Sorocii de atunci și acum”, care conține 50 de lucrări ale jurnalistului Vadim Șterbate, a fost inaugurată în incinta Cetății Soroca. Vernisajul a avut loc într-o zi deosebită pentru orașul de pe Nistru: cu 521 de ani în urmă, pe data de 12 iulie, s-a produs prima atestare documentară a localității. „Noi avem un nărav tare urât, ne uităm istoria. Aceasta se vede și după cum votăm. Uităm ce s-a făcut în cetate, uităm cum era fortăreața și cum este, uităm oamenii care au lucrat aici la restaurare, uităm de cei cu sprijinul cărora au fost făcute aceste lucrări, fiindcă majoritatea banilor investiți au fost bani europeni, banii contribuabililor din țările Uniunii Europene”, a spus la inaugurarea expoziției Vadim Șterbate. Potrivit lui, în perioada restaurării cetății, el venea și făcea fotografii, pentru că „vor prinde bine”. „S-au acumulat mai multe și m-am gândit că cele mai bune nu trebuie să fie undeva la mine pe un hard sau pe o pagină de Facebook, ci prin această expoziție în patrimoniul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. Undeva unde oamenii să vadă cum s-a schimbat cetatea”, a mai spus fotograful citat de Observatorul.md. 

Mini Clătite Olandeze cu tricicleta

Cunoscutul vlogger Ion Andronache și-a inițiat propria afacere – Mini Clătite Olandeze pe care le vinde cu ajutorul unei triciclete. „După 8 luni de stat în garaj, am scos tricicleta la plimbare. 8 luni în care a trebuit să trec printr-o adevărată mașinărie birocratică – statul Republica Moldova.

Voi povesti cumva într-o postare aparte cum, cât timp și cât costă să-ți deschizi în Chișinău legal o mini afacere cu mini clătite olandeze”, a menționat Ion într-o postare pe Facebook. 

Clătitele se vând în Parcul Valea Morilor, la intrarea în Aventura Park, de la 12:00 până la 22:30.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.