Trei bucătari francezi au descoperit gustul autentic al Moldovei la Mănăstirea Frumoasa. Au văzut cum se face ”plăcinta cu gâțe”

Tradițiile culinare, bucatele tradiționale, tehnicile de preparare a mâncării, dar și de conservare a fructelor și legumelor pe timp de iarnă, trezesc admirația și curiozitatea vizitatorilor de peste hotarele țării. Au confirmat-o și trei bucătari din regiunea franceză Bordeaux – Jean Pierre XIDARAKIS, Franck AUDU și Julien CRUEGE – care au descoperit Mănăstirea Frumoasa din raionul Călărași.

În timpul vizitei la mănăstire vizitatorii străini au participat la un atelier gastronomic, în timpul căruia două măicuțe au demonstrat cum se face tradiționala ”plăcintă cu gâțe”, chefii implicându-se activ în procesul de preparare a acesteia.

Maica Andreea, Mănăstirea Frumoasa a spus că ”plăcinta cu gâțe” pe care a preparat-o împreună cu bucătarii francezi simbolizează că omul este făcut din două laturi: una spirituală și una trupească.

 ”Rețetele se transmit din generație în generație. Unele rețete le-am adus de acasă, de la bătrânii din satele din împrejurimi sau sunt transmise aici în mănăstire, de la maici. Alimentația din mănăstire este orânduită după canoanele bisericești, postul se ține cu strictețe, iar la gătit utilizăm produsele pregătite de noi. Acum, în postul mare, utilizăm pe larg urzicile în pregătirea bucatelor – fie că facem supă sau tocăniță din ele, sunt nelipsite de la masă. În pregătirea sarmalelor utilizăm, pe lângă frunza de viță-de-vie sau varză, și frunze de podbal, o plantă care crește pe lângă sursele de apă”.

Și beciul mănăstirii a stârnit curiozitatea chefilor francezi, care au inspectat cu interes conservele făcute din produsele recoltate cu grijă în grădina bisericii. Au rămas uimiți de diversitatea produselor, dar și de tehnicile aplicate pentru păstrarea legumelor și fructelor pe timp de iarnă. În semn de ospitalitate și prietenie, măicuțele le-au oferit în dar câteva borcane cu suc de roșii, compot de coarne și gem de caise.

Jean Pierre Xiradakis: „A fost o experiență unică, minunată! Am învățat rețete noi, și toate astea într-un loc absolut fantastic. Am vizitat beciul, am văzut cum sunt păstrate diferite alimente pe timp de iarnă. Pentru noi, ca bucătari, este foarte important să redescoperim bazele, fundamentul bucătăriilor locale. La mănăstire măicuțele gătesc din ceea ce cresc singure, iar bucatele sunt preparate după rețete tradiționale, bine păstrate pe parcursul secolelor, ceea ce este foarte important”.

Franck Audu: „E important ca toți cei care gătesc pentru alții să îi ajute pe producătorii locali să crească, să le solicite produsele. Pentru că de calitatea produselor locale depinde și calitatea gastronomiei de aici. Deci producătorii locali trebuie susținuți, pentru a furniza produse de calitate. În Franța sunt foarte mulți producători locali care oferă produse bune, iar noi le putem oferi și un preț mai mare, doar ca să îi menținem pe piață și să avem produse bio de cea mai bună calitate”.

Pe parcursul aflării în Republica Moldova bucătarii vor împărtăși cunoștințele lor și metodele sofisticate ale bucătăriei franceze pentru a propune o nouă viziune despre felul în care gastronomia locală poate fi reinventată și se poate alinia la cerințele internaționale.

Vizita bucătarilor francezi în Republica Moldova se va încheia cu un dineu gastronomic ”Slow Food.Wine.Life”, la care bucătarii francezi vor găti rețete franceze din produse locale și de sezon, toate asociate iscusit cu vinurile Moldovei.

Venirea chefilor francezi face parte din seria evenimentelor ”Slow Food.Wine.Life”, desfășurate în perioada 19-21 martie, sub egida campaniei internaționale ”Gout de France”, fiind organizate la inițiativa Oficiului Național al Viei și Vinului, în colaborare cu Colegiul Culinar al Franței și cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: ”Seria de evenimente ”Slow Food.Wine.Life” are dept scop principal promovarea și protejarea tradițiilor vinicole și culinare, de care țara noastră este extrem de mândră. Cu ajutorul experților străini ne propunem să redescoperim comorile din bucătăriile, grădinile și beciurile noastre, să le conștientizăm valoarea și calitățile. Beneficiind de experiența chefilor francezi, oferim un impuls pentru reinventarea și revalorificarea autenticului, pentru a ne ridica la nivelul așteptărilor turiștilor străini, dornici de a explora experiențe gustative unice.”

Diana Lazăr,vicedirector, Proiectul de Competitivitate din Moldova: ”Patrimoniul cultural-turistic al Moldovei este extrem de bogat în obiceiuri, produse și tradiții gastronomice și vinicole extrem de frumoase. Toate acestea sunt parte componentă a ofertei turistice a țării noastre și sunt elementele centrale ale campaniilor de promovare. Gastronomia locală este un adevărat patrimoniu, apreciat de turiștii străini și care merită să fie cunoscut de lumea întreagă.”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.