Transportul din Transnistria creaza probleme la Chisinau si viceversa

Regimul obscur de inregistrare a mijloacelor de transport ale cetatenilor din Transnistria produce impiedimente in exercitarea dreptului la libera circulatie.

In ultima perioada de timp Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova (CDOM) a inregistrat multiple adresari din partea cetatenilor, inclusiv domiciliati in stinga Nistrului, privind situatia vulnerabila a proprietarilor de autovehicole.

Acestia, fiind pusi in fata dilemei de a inmatricula transportul conform legislatiei Moldovei, suporta ulterior bruscari si impiedimente din partea organelor de resort transnistrene, inclusiv fiindu-le ridicate numerele de inmatriculare ce corespund standardului moldovean. In cazul in care proprietarii de transport accepta regulile impuse de autoritatile transnistrene, se confrunta cu piedici in realizarea dreptului la libera circulatie pe malul drept al Nistrului.

In acest sens elocvent este exemplul cetateanului E., domiciliat in satul Corjova, raionul Dubasari, care inregistrind autoturismul in modul prevazut de legislatia in vigoare si achitind la doua luni o taxa de intrare temporara pe „teritoriul rmn”, pentru a putea circula liber in regiunea transnistreana, a fost retinut si lipsit de numere de inmatriculare pe motiv ca autovehicolul dat nu a fost inmatriculat in organele „competente” transnistrene.

De altfel, din adresarile petitionarilor catre CDOM, reiese ca circulatia libera pe malul drept al Nistrului cu numere transnistrene deopotriva creeaza dificultati. Semnificativ este exemplul cetatenei M, domiciliata in or. Slobozia, careia i-a fost interzisa trecerea frontierei de stat prin punctul vamal din vestul republicii. Petitionara afirma ca in punctul de trecere Tudora, colaboratorii Serviciului de Graniceri al Republicii Moldova nu i-au permis trecerea frontierei de stat cu autovehiculul personal cu numere transnistrene, pe motivul ca mijlocul de transport nu este inmatriculat in modul prevazut de legislatia in vigoare.

Reglementarea ineficienta in acest domeniu a generat o alta problema cu care s-au confruntat recent autoritatile Republicii Moldova si anume cea a posesorilor de autovehicule inmatriculate in regiunea transnistreana, domiciliati pe malul drept al Nistrului, subiectul dat fiind dezvoltat si in Raportul Centrului pentru Drepturile Omului privind respectarea drepturilor omului in Republica Moldova in anul 2007.

De mentionat ca, conform datelor politiei rutiere, in anul 2007 au fost ridicate peste 2 mii de placute ale unitatilor de transport inmatriculate in raioanele de est ale republicii, conduse de soferi cu viza de domiciliu in dreapta Nistrului. In sustinerea actiunilor sale, colaboratorii MAI au mentionat ca inmatricularea vehiculele date in organe neconstitutionale ale regiunii transnistrene reprezinta abateri de la legislatia vamala, fiscala si ecologica.

Avocatul parlamentar Iurie Perevoznic s-a adresat catre Presedintele Vladimir Voronin, Prim-ministrul Zinaida Greceanii si Presedintele Parlamentului Marian Lupu solicitind urgentarea elaborarii mecanismului de redresare a situatiei existente. Or, dreptul la libera circulatie a persoanei nu poate face obiectul unor restringeri, decit celor prevazute de lege, care corespund normelor unanim recunoscute ale dreptului international si sunt necesare intr-o societate democratica, se arata intr-un comunicat informativ al CDOM. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.