Transparency scoate in prajina coruptii

Moldova.ORG – În ciuda mai multor programe naţionale şi internaţionale, menite să combată corupţia din R. Moldova, acest fenomen urât continuă să înflorească. Sărăcia este considerată principala cauză a corupţiei, dar şi principala consecinţă a corupţiei.

Conform rezultatelor unei investigaţii sociologice, făcute publice marţi, 22 aprilie 2008, de Transparency International – Moldova, reprezentanţii gospodăriilor casnice şi oamenii de afaceri din R. Moldova au dat anul trecut mită de aproximativ 900 mln lei. Cel mai mult au luat angajaţii din domeniul ocrotirii sănătăţii, vameşii, poliţiştii, judecătorii, angajaţii inspectoratelor fiscale, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ. Cetăţenii simpli, chestionaţi în cadrul investigaţiei sociologice, au fost nevoiţi să plătească mai multă mită – 590 mln lei, în comparaţie cu oamenii de afaceri – 310 mln lei.

Mita plătită de businesmani variază de la 133 lei în secţia de paşapoarte până la 5744 lei în instanţele de judecată. Iar taxele neoficiale plătite de reprezentanţii gospodăriilor casnice sunt de la 108 lei pentru inspectorii energetici până la 2489 lei pentru judecători.

Respondenţii consideră că salariile mici, nepedepsirea funcţionarilor corupţi, atitudinea neserioasă a Guvernului – sunt principalele cauze care încurajează fenomenul corupţiei. Iar la capitolul soluţii, respondenţii propun: înăsprirea sancţiunilor faţă de cei care iau şi dau mită, majorarea salariilor, o mai bună informare a populaţiei privind pericolul corupţiei şi controlul declaraţiilor de venit depuse de funcţionarii publici.

Sondajul a fost realizat de Centrul de investigaţii sociologice şi studii de piaţă „CBS-AXA”, în perioada 23 februarie – 10 martie 2008, pe un eşantion de 1105 reprezentanţi ai gospodăriilor casnice şi 514 unităţi de business. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.