Transferurile din strainatate vor fi directionate spre activitatea antreprenoriala

Organizatii internationale in parteneriat cu Guvernul vor desfasura in Moldova o serie de actiuni pentru a dirija veniturile emigrantilor moldoveni spre cresterea activitatii antreprenoriale. Actiunile respective sint prevazute intr-un proiect finantat de Comisia Europeana si lansat ieri la Chisinau, informeaza serviciul de presa al Ministerului Economiei si Comertului.

Georgeta Mincu, specialist in cadrul Organizatiei Internationale a Migratiei, reprezentanta in Moldova, a relevat ca printre activitatile cheie ale proiectului figureaza elaborarea unui program national de remitente, imbunatatirea colectarii datelor despre remitente, desfasurarea unor campanii informationale pentru promovarea canalelor legale de transferuri banesti, instruirea emigrantilor si a familiilor lor in initierea unor afaceri s.a.
 
Sergiu Sainciuc, viceministru al Economiei si Comertului, a mentionat ca tendintele emigrationale se mentin in R. Moldova, in pofida cresterii economice inregistrate in ultimii ani in tara. Viceministrul a comunicat ca sarcina primordiala a Guvernului Moldovei este de a crea stimulente pentru revenirea in tara a emigrantilor si facilitarea reintegrarii lor profesionale.

Sursa citata a subliniat ca gestionarea transferurilor de bani din strainatate prin crearea unui mediu favorabil de afaceri pentru utilizarea lor in calitate de investitii va contribui la dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, la asigurarea cresterii economice si sporirea nivelului de ocupare a fortei de munca.

Proiectul va fi implementat timp de doi ani de catre Organizatia Internationala pentru Migratie, Misiunea in Moldova, Ministerul Economiei si Comertului si Organizatia Internationala a Muncii. Pentru implementarea proiectului, Comisia Europeana va aloca 1 mil. de euro.

Conform anchetei fortei de munca in gospodarii, in trimestrul patru al anului 2006, numarul de persoane plecate la munca peste hotare a constituit 334 de mii de persoane. Potrivit datelor Bancii Nationale, in anul 2006, cetatenii moldoveni care lucreaza peste hotare au transferat in Moldova mijloace financiare in valoare de 855 de milioane de dolari SUA.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.