Topul platformelor de e-learning. Unde poți învăța stând în fața gadget-ului

Pandemia ne-a mutat de multe ori în fața calculatoarelor, însă cel mai greu a fost pentru elevi și părinți. În această perioadă însă, un rol foarte important le-a revenit platformelor online educaționale, care au înflorit inclusiv și ca diversitate. În continuare un top al acestor platforme.

Dacă știi româna:

1. Mykoolio.com

Platforma educațională mykoolio.com se bazează pe o tehnică de predare modernă. Aceasta diferă foarte mult de cea clasică, fiind sub forma unor jocuri educative interactive. Design-ul platformei este unul atractiv pentru copii, tema principală fiind Universul. Koolio este profesorul extraterestru care îl va însoți pe copil pe parcursul călătoriei sale prin Universul Cunoașterii.
Pe mykoolio.com, fiecare planetă din sistemul solar corespunde unui an de studiu. Planeta este înconjurată de sateliți, iar aceștia reprezintă anumite materii, cum ar fi matematica și limba și literatura română.
Pe platformă sunt disponibile peste 745 de lecții și teste de evaluare de limba română, matematică (clasele pregătitoare – 8) și geografie (clasa a 6-a). În viitor, platforma anunță dezvoltarea altor materii: istorie, biologie, fizică și chimie.

Platforma deocamdată este gratuită pentru elevii din România, doar că, cel mai probabil o să apară un cost pentru anumite cursuri.

2. educatieonline.md

Pandemia COVID-19 în Republica Moldova a pus autoritățile în fața unui fapt împlinit – trecerea bruscă peste noapte a educației din școală în online. Chiar dacă acest proces a mai scăzut din turații odată cu reluarea orelor în clase, a fost lăsată o întreagă arhivă de lecții pentru elevii din Republica Moldova, ce oferă conținut digital la marea majoritate a lecțiilor din curricullum școlar din Republica Moldova.

Dacă știi engleza:

1. Skillshare

Abonamentul pe această platformă costă în jur de $15 pe lună, care pot fi plătiți într-o taxă anuală de $99. Abonamentul îți oferă acces la peste 20 de mii de cursuri online care pot începe de la lifestyle și productivitate, până la analiza afacerilor, leadership, management. Piesa de rezistență însă este partea legată de abilități practice, unde poți învăța totul, de la animație, design grafic, muzică, fotografie, dezvoltare web și multe altele. Este o uneală mai mult pentru „autodidacți” și nu sunt diplome pentru asta, astfel, este puțin probabil să poți atașa o diplomă CV-ului când listezi anumite abilități obținute aici. Platforma oferă 2 luni gratuite la început de abondament, astfel, știi dacă se potrivește sau nu.

Mai este versiunea gratuită, care însă oferă acces la maxim 10% din conținutul menționat mai sus.

2. LinkedIn Learning (ex Lynda)

În urmă cu câțiva ani, LikedIn a cumpărat una din cele mai vechi platforme de e-learning, Lynda, și a integrat-o în platforma LinkedIn Learning. Compania oferă în prezent peste 16 mii de cursuri de calitate înaltă pentru toate nivelele, de la începători la avansați, acoperind o serie de subiecte inclusiv programare, afaceri, economie și altele. Costă $299 pe an, sau $30 pe lună cu o lună de free trial.

3. Edx.org

Este printre cele mai bune platforme pentru cei care chiar vor să aibă un curs propriu-zis, pe bune de la una din cele mai bune universități din lume. Compania, fondată de către Harvard și MIT oferă cursuri, inclusiv de la acele universități. Platforma oferă versiunea gratuită, unde ai acces la cele peste 2500 de cursuri online, doar că nu primești decât „cunoștințele”, fără anumite diplome. Dacă însă dorești o certificare, atunci te abonezi la versiunea cu plată, care costă între $50 și $300 per curs. Marea majoritate a cursurilor sunt în limba engleză, dar există unele disponibile și în rusă, franceză, italiană sau spaniolă.

4. Coursera

Platforma coursera.org oferă cursuri online predate de instructori de la companii de top sau de la universități precum Stanford, Yale sau Princeton. Prețul variază de la $29 până la $99. Platforma este similară cu Edx, ca principiu și anume că primul nivel este gratuit și nu oferă certificare, spre deosebire de cel cu plată, care oferă.

La fel ca la Edx, sunt cursuri în diferite domenii și diferite limbi precum franceză, rusă, germană sau spaniolă.

5. Khan Academy

Academia Khan este o organizație educativă non-profit, creată în 2006 de către educatorul Salman Khan cu scopul de a crea un loc accesibil în care oamenii să beneficieze de educație. Organizația produce scurte prelegeri în formă de videoclipuri YouTube. Website-ul său include, de asemenea, exerciții practice suplimentare și instrumente pentru educatori. Toate resursele sunt disponibile pentru utilizatorii site-ului. Site-ul și conținutul său sunt furnizate în mare parte în limba engleză, dar sunt, de asemenea, disponibile în alte limbi, cum ar fi bengali, hindi și spaniolă.

Khan Academy oferă:

– clipuri video, materiale educaționale și jocuri pentru a face educația accesibilă. Aceste videoclipuri sunt licențiate sub Creative Commons (BY-NC-SA) 3.0 license.

– conținut pe teme incluzând matematică, știință, istorie, literatură

– rapoarte de progres pentru a ajuta oamenii să vadă ceea ce au învățat și recomandări pentru ce pot face în continuare

– software-ul pentru a face exerciții cu feedback și evaluare continuă, disponibil ca proiect open source sub Licență MIT.

– partea bună este că pe platformă totul este gratis.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.